Ο λόγος για την Παλαιόχωρα Χαλκιδικής, το ζωγραφισμένο χωριό στους πρόποδες του Χολομώντα, που αριθμεί περίπου 650 μόνιμους κατοίκους και δραστηριοποιείται ενεργά στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.
Όπως εξηγεί μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τεχνών, Εικαστικών και Πολιτισμού Βόρειας Χαλκιδικής (ΣΤΕΠ) Ελένη Καραδημήτρα η πρωτοβουλία της ομάδας ξεκίνησε εντελώς τυχαία και χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση, όταν κλήθηκαν να ζωγραφίσουν το Δημοτικό Σχολείο Ζερβοχωρίων.
Η «επιχείρηση» στέφθηκε με επιτυχία και έδωσε κίνητρο στην ομάδα να ζωγραφίσει ολόκληρο το χωριό, αποτυπώνοντας την παραδοσιακή καθημερινότητα των κατοίκων τα περασμένα χρόνια, όταν κυριαρχούσαν οι χειρωνακτικές εργασίες και τα χωριά έσφυζαν από ζωή.
«Μαζευτήκαμε γυναίκες από το χωριό για να κάνουμε κάτι ώστε να τραβήξουμε κόσμο στο χωριό. Η αρχή έγινε από μια ημέρα Περιβάλλοντος, όπου ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μας έδωσε χρώματα και βάψαμε το σχολείο. Από εκεί μας ήρθε η ιδέα να δώσουμε ταυτότητα στον τόπο, με στοιχεία από τη λαογραφία και την παράδοση» αναφέρει η κ. Καραδημήτρα.
Η συγκομιδή καπνών, τα παραδοσιακά καφενεία, οι παλιοί ξυλόφουρνοι και οι κτηνοτρόφοι με τα κοπάδια τους, μερικές από τις όμορφες τοιχογραφίες που κοσμούν πλέον το χωριό.
Τα μαθήματα ζωγραφικής και τα «δεσμά» 9 χωριών της Β. Χαλκιδικής
Η ενασχόληση των κατοίκων με τις εικαστικές τέχνες δεν περιορίστηκε στις τοιχογραφίες, καθώς στη συνέχεια η ομάδα αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής.
«Καλέσαμε την ομάδα «Σύλλογος Τεχνών Γαλάτιστας» και ξεκίνησαν τις ζωγραφιές. Αυτό έδωσε το έναυσμα και ζητήσαμε να κάνουμε μαθήματα ζωγραφικής στην Παλαιόχωρα. Τα μαθήματα τα ξεκίνησε η δασκάλα μας και πρόεδρος του συλλόγου Σόνια Καζλάρη Χατζά και αφού γίναμε πολλοί (σ.σ. περίπου 30 γυναίκες και 22 παιδιά) ιδρύσαμε τον σύλλογο Τεχνών Εικαστικών και Πολιτισμού Βόρειας Χαλκιδικής από 1 Απριλίου του 2024. Εν τέλει μαζευτήκαμε από εννέα χωριά. Η έμπνευσή μας είναι η παράδοση, τα έθιμα και η καθημερινότητα των ανθρώπων του τόπου τα περασμένα χρόνια. Μεγαλύτεροι κάτοικοι του χωριού βλέπουν τις ζωγραφιές και κλαίνε. Οι δράσεις μας είναι εθελοντικές. Χορηγίες για τα υλικά μας έχουν δωθεί από τον δήμο Πολυγύρου και από το τυροκομείο του Βαλμά. Έχουν δημιουργηθεί τρία τμήματα εικαστικών τα δύο είναι ζωγραφικής και το άλλο μικτής τεχνικής και πηλού» επισημαίνει η κ. Καραδημήτρα.
«Μετά την πρωτοβουλία να ζωγραφίσουμε το χωριό και κάποιες φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε να έρχεται κόσμος. Έχουμε μαγαζιά για φαγητό και υπάχει εξέλιξη ως προς την τουριστική προσέγγιση» διευκρινίζει η ίδια.
Ο σύλλογος έχει ποικίλη δράση με διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων και εικαστικών εκθέσεων, μέσω των οποίων τα μέλη του προσδοκούν να κρατήσουν το χωριό ζωντανό και τα παιδιά σε επάφή με την πλούσια παράδοση τους.
Μάλιστα όπως γνωστοποίησε η αντιπρόεδρος στις αρχές του καλοκαιριού ο σύλλογος θα εκθέσει τα έργα του στον πολυχώρο τέχνης Remezzo στην Καλαμαριά και στο Αριστοτέλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού.
«Μη έχοντας άλλη δραστηριότητα αυτό μας ένωσε και με τα άλλα χωριά. Μαζευόμαστε, θα γελάσουμε, θα ξεφύγουμε. Και αυτό μας έδεσε. Ξεκινήσαμε πέντε άνθρωποι και τώρα είμαστε δεκάδες. Σε κάθε έκθεση γράφεται νέο μέλος» καταλήγει η αντιπρόεδρος.
