Διεκδικήσεις και διλήμματα για το μέλλον της ΔΕΘ - Σχέδιο για μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Εισαγωγή
Σαφείς απαντήσεις για τη στάση και τις προθέσεις της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με το μέλλον της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και τη διεκδίκηση γειτονικών εκτάσεων έδωσε για ακόμη μία φορά ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Κεντρικός στόχος, όπως επανέλαβε ο κ. Αγγελούδης, είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στην «καρδιά» της πόλης -περίπου 200 στρεμμάτων συνολικά όπως έχει αναφερθεί-, που θα περιλαμβάνει τμήματα του Γ’ Σώματος Στρατού και της Αγίας Φωτεινής.

Παράλληλα, έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της ΔΕΘ στον υφιστάμενο χώρο, όπου είχε μετεγκατασταθεί το 1939 από το Γ’ Σώμα Στρατού, με το μικρότερο δυνατό κτηριακό αποτύπωμα και με ήπιες και βιώσιμες εκθεσιακές δράσεις.

Μητροπολιτικό πάρκο που θα περιλαμβάνει εκτάσεις σε Αγία Φωτεινή και Γ’ Σώμα Στρατού

 

Ο δήμαρχος απάντησε στην ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους», Μιχάλη Τρεμόπουλου, για το σχέδιο της δημοτικής αρχής όσον αφορά τη διεκδίκηση των συγκεκριμένων εκτάσεων, πρόταση που είχε παρουσιάσει ο κ. Αγγελούδης στην τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις αρχές Απριλίου, και αφορά τη διεκδίκηση επιπλέον 70-100 στρεμμάτων από τη γειτονική έκταση του Γ’ Σώματος Στρατού και περίπου 13 στρεμμάτων της Αγίας Φωτεινής. Στόχος είναι η ενοποίηση των υφιστάμενων 180 στρεμμάτων της ΔΕΘ με τις νέες εκτάσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο συνολικής έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων.

«Συμφωνώ απόλυτα με το αίτημα για ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της πόλης. Από τα 180 στρέμματα που είναι σήμερα ο χώρος, μπορούμε να φτάσουμε τα 200 με την προσθήκη των εκτάσεων από το Γ’ Σώμα Στρατού», είχε επισημάνει ο κ. Αγγελούδης, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υπενθυμίζοντας σε μεταγενέστερη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο δημαρχείο, ότι αυτή ήταν και η προεκλογική θέση της παράταξης, την οποία -όπως είχε τονίσει- ορισμένοι συνειδητά διαστρεβλώνουν.

Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας, έκανε γνωστό ότι έχει ήδη αποστείλει επιστολές στον πρωθυπουργό ζητώντας την παραχώρηση τμήματος του Γ’ Σώματος Στρατού -εξαιρώντας κτίρια ιστορικής και πολιτιστικής αξίας και σημασίας- καθώς και της έκτασης της Αγίας Φωτεινής, περίπου 13 στρεμμάτων.

«Ζήτησα από την ΕΤΑΔ να παραχωρηθεί και ο όμορος χώρος στο οικόπεδο της Αγίας Φωτεινής, ο οποίος σήμερα χρησιμοποιείται ως ανοιχτός υπαίθριος χώρος στάθμευσης για 200-250 αυτοκίνητα», σημείωσε, προσθέτοντας πως υπάρχει απόφαση του ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με την οποία, όταν θα ξεκινήσει η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου στη ΔΕΘ, θα δοθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης η έκταση των περίπου 13 στρεμμάτων της Αγίας Φωτεινής, για τη δημιουργία πάρκου.

«Ζήτησα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ήδη είδα με ικανοποίηση ότι έχουν απομακρυνθεί χρήστες από κτίσματα των Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ), που βρίσκονταν στον χώρο, γεγονός που προλαμβάνει καθυστερήσεις», υποστήριξε ο ίδιος. 

Θετική η κυβέρνηση για παραχώρηση τμήματος του Γ’ Σώματος Στρατού - Δεν αντιμετωπίζεται ως αντιπαράθεση η πρόταση για δημοψήφισμα

 

Όπως είπε, υπάρχει θετικό κλίμα από την κυβέρνηση -τον πρωθυπουργό και αρμόδιους υπουργούς- ως προς την έναρξη συζητήσεων για την παραχώρηση μέρους του Γ’ Σώματος Στρατού.

«Δεν προσδοκώ την παραχώρηση όλου του Γ’ Σώματος Στρατού, γιατί υπάρχουν κτήρια με ιστορική σημασία και πολιτιστική αξία, αλλά θεωρώ εφικτό να εξασφαλίσουμε ένα μεγάλο μέρος για το μητροπολιτικό πάρκο που έχει ανάγκη το κέντρο της πόλης», σημείωσε και πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χώροι είτε αδόμητοι είτε με κτίσματα του Στρατού χωρίς επιχειρησιακή δυναμική. Γι’ αυτό προτεραιότητα για εμάς παραμένει η δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στην καρδιά της πόλης».

Επανέλαβε επίσης ότι η δημοτική αρχή δεν αντιμετωπίζει την πρόταση για δημοψήφισμα ως αντιπαράθεση και είναι υπέρ της διεξαγωγής, αλλά «με σαφείς θέσεις, σαφή ερωτήματα και με βάση τη νομοθεσία».

«Δεν αντιπαλεύουμε τους πολίτες που ζητούν το δημοψήφισμα. Είμαστε στην ίδια πλευρά. Μητροπολιτικό πάρκο θέλουμε όλοι. Πρέπει να διεκδικήσει ενωμένη η πόλη αυτά που της αξίζουν», είχε σημειώσει στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, στην οποία είχε αναφέρει ότι η ετήσια συντήρηση ενός τέτοιου πάρκου θα απαιτεί περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ για την καθαριότητα και τη φύλαξη, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η δημοτική αρχή έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση.

Το… δίλημμα της Σίνδου και η συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα

 

Παράλληλα, εξακολουθεί να υφίσταται δημόσια πρόταση για μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης στη Σίνδο και μετατροπή του σημερινού της χώρου εξ’ ολοκλήρου σε μητροπολιτικό πάρκο. Η πρόταση αυτή επανήλθε εκ νέου στο προσκήνιο και υποστηρίζεται από δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης -μέσω της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Μ. Δευτέρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Σίνδου «Κωνσταντίνος Χ. Θεοφάνης» μετά από πρωτοβουλία του δήμου Δέλτα-, τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, καθώς και πρόσφατα και από τον δήμο Καλαμαριάς με από σχετικό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου.

Τη λύση της Σίνδου υπερασπίζονται, επίσης, οι δημοτικές παρατάξεις της Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη για Όλους» και «Η Πόλη Ανάποδα», καθώς και η Κίνηση για το Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ, που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα:

«Συμφωνείτε το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ να μετατραπεί με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς νέες κατασκευές, και ταυτόχρονα (α) να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και (β) οι μεγάλες εκθέσεις να μεταφερθούν σε δημόσια έκταση στη Σίνδο;».

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι θετική στην ιδέα ενός δημοψηφίσματος, αλλά με σαφείς θέσεις, σαφή ερωτήματα και βάσει της νομοθεσίας. Οι παρατάξεις, από την πλευρά τους, έχουν ξεκινήσει τη συγκέντρωση υπογραφών, προκειμένου μετέπειτα να ζητήσουν την επίσημη διεξαγωγή του.

Το σχέδιο ανάπλασης και ο προϋπολογισμός που… μεταβάλλεται

 

Η ανάπλαση της ΔΕΘ, με την παραμονή στον σημερινό της χώρο, προβλέπει την κατασκευή πέντε κτιριακών συγκροτημάτων -τριών για εκθεσιακές δράσεις, ενός που θα λειτουργεί ως συνεδριακό κέντρο και ενός ξενοδοχειακού-εμπορικού κτιρίου στη βόρεια είσοδο, ενώ θα περιλαμβάνονται επίσης και υπόγεια πάρκινγκ. Το έργο θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του έργου, από τα περίπου 124 εκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν το 2013, το κόστος αυξήθηκε στα 180, έπειτα στα 200, στα 280, στα 300 και πριν από λίγες εβδομάδες στα 370 εκατομμύρια ευρώ, για να «διορθωθεί» εκ νέου στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή Φωτογραφίας
Shutterstock
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0
Διαβάστε Περισσότερα