Ευ. Λέκκας: Πολύ δύσκολο να έχουμε μετασεισμούς και τσουνάμι μετά τα 6,1 Ρίχτερ

Εισαγωγή
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος του ελληνικού τόξου — από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, μέχρι τις Κυκλάδες, ενώ υπήρξαν και μαρτυρίες από την Αττική.

Όπως διευκρίνισε, η σεισμική δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βάθος περίπου 62 χιλιομέτρων, γεγονός που συνέβαλε στο να φτάσει η σεισμική ενέργεια στην επιφάνεια αρκετά εξασθενημένη.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, εξηγεί την απουσία σοβαρών επιπτώσεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους δεν αναμένονται μετασεισμοί, ενώ το ενδεχόμενο πρόκλησης τσουνάμι είναι εξαιρετικά μικρό, δεδομένου ότι το ρήγμα δεν φτάνει μέχρι τον πυθμένα της θάλασσας. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» για τσουνάμι ήταν δικαιολογημένη, καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί υποθαλάσσια κατολίσθηση.

Σε ερώτηση για το αν η δόνηση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει άλλα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Λέκκας ήταν ξεκάθαρος: δεν υπάρχει σύνδεση με σεισμούς στη Σαντορίνη ή στην Κωνσταντινούπολη και είναι απίθανο να προκληθεί αλυσιδωτή ενεργοποίηση ρηγμάτων. Όπως εξήγησε, ακόμη και αν υπάρξει μεταφορά ενέργειας, αυτή διοχετεύεται προς το βάθος ή προς το θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης και όχι σε χερσαίες, κατοικημένες περιοχές.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, επιβεβαίωσε τα παραπάνω σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι «ο σημερινός σεισμός, αν και ισχυρός, είχε σημαντικό βάθος, στα 64 χιλιόμετρα, γεγονός που περιόρισε σημαντικά τις συνέπειες». Όπως εξήγησε, τέτοιου είδους σεισμοί σχετίζονται με την υποβύθιση της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας κάτω από την πλάκα του Αιγαίου, και συνήθως δεν προκαλούν καταστροφές.

Επεσήμανε επίσης ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό ισχυρών σεισμών. Υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι το 2015 είχε σημειωθεί παρόμοιας έντασης σεισμός — επίσης 6,1 Ρίχτερ και με αντίστοιχο βάθος — σχεδόν στο ίδιο σημείο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή προβλήματα στην πληγείσα περιοχή. Ωστόσο, σε γενική επιφυλακή τέθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Κρήτη και στην Κάρπαθο, ενώ σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται τόσο η ΕΜΑΚ Κρήτης όσο και οι μονάδες Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή Φωτογραφίας
Eurokinissi
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος
Σεισμός στην Κάσο
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
1