Και τραμ και καραβάκια…

Εισαγωγή
Η πόλη μας θα τα έχει όλα σε λίγο. Και μετρό μέχρι την Καλαμαριά και fly over και τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία. Εκεί που πριν λίγα χρόνια δεν είχαμε ούτε λεωφορεία -ο συνωστισμός στις στάσεις του ΟΑΣΘ παραμένει αλησμόνητος- τώρα θα έχουμε την πολυτέλεια της επιλογής στον τρόπο μετακίνησής μας. Αυτό μου ακούγεται καλό. Απλώς θα πρέπει να εξετάσουμε κάποια ζητήματα που αφορούν το τραμ και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Δεν είναι γνωστό ποιος θα αναλάβει αυτά τα δύο έργα. Η κυβέρνηση; Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ή η Περιφέρεια; Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για αυτό το ζήτημα. H προσοχή της επικεντρώνεται στην ταχεία αποπεράτωση του fly over και στην ολοκλήρωση της γραμμής του μετρό μέχρι την Καλαμαριά, ένα έργο που ήδη παρουσιάζει μια μικρή καθυστέρηση. Επίσης δεν ακούγεται καμιά φωνή και από την Περιφέρεια.

Συνεπώς ο μόνος ενδιαφερόμενος, μέχρι αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Και από εδώ αρχίζουν να εμφανίζονται κάποια προβλήματα. Πρώτα-πρώτα αν θα συνταχθεί μια οικονομικοτεχνική μελέτη και για τα δύο έργα. Ποια θα είναι τα κόστη τους, η χρηματοδότησή τους, ποιος ο προσδοκώμενος αριθμός ημερήσιων μετακινήσεων, ποια τα γεωγραφικά όρια των δύο έργων; Θα εμπλακούν και όμοροι Δήμοι ή θα είναι έργα αποκλειστικά για τους δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης;

Για τα καραβάκια η κατάσταση είναι ακόμα πιο σύνθετη. Με βάση τα μεσοσταθμικά μετεωρολογικά στοιχεία, πόσες ημέρες τον χρόνο -κατά προσέγγιση- θα εκτελούν τα δρομολόγιά τους; Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι, η θαλάσσια συγκοινωνία σε ποιους απευθύνεται; Προφανώς σε αυτούς που κάθονται κοντά στην παραλία και ο τόπος προορισμού τους απέχει βαριά- βαριά 500-700 μέτρα από την προκυμαία. Ουδείς θα είναι διατεθειμένος να διασχίσει μια απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σπίτι του μέχρι το καραβάκι και άλλο ένα χιλιόμετρο από το καραβάκι ως τον τόπο προορισμού. Σε αυτή την περίπτωση θα προτιμήσει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Προβλήματα παρουσιάζει και η δρομολόγηση του τραμ. Τι θα γίνουν τα αστικά λεωφορεία, πού θα κινούνται τα αυτοκίνητα, σε ποιο σημείο θα επιβιβάζονται και θα αποβιβάζονται οι επιβάτες του τραμ; Να υποθέσω πως η διαδρομή θα είναι Βασιλίσσης Όλγας-Τσιμισκή-Πολυτεχνείου.

Είμαι σίγουρος πως οι σχεδιαστές αυτών των δύο έργων έχουν υπ΄όψη τους αυτά τα προβλήματα και έχουν και επεξεργασμένες τις προτάσεις τους. Διότι δε μιλάμε για κάποια ρομαντική αναπόληση ή για κάποια γραφικότητα του χαβαλέ, αλλά για δύο δαπανηρά πρότζεκτ τα οποία, αν δεν οργανωθούν με επαγγελματισμό, θα βάλουν «μέσα» τον Δήμο Θεσσαλονίκης πολλά εκατομμύρια και η εγκατάσταση του τραμ θα ταλαιπωρήσει τους Θεσσαλονικείς για πολλά χρόνια.

Ίσως ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να κάνει πιο συγκεκριμένες τις ιδέες του για αυτά τα δύο έργα, ώστε να έχουν και οι δημότες -όσοι ενδιαφέρονται- μια πληρέστερη εικόνα για αυτά.

Συγγραφέας
Πηγή Φωτογραφίας
shutterstock
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0
Διαβάστε Περισσότερα