Magic Park: Γιατί παραμένει κλειστό - Ο αγώνας δρόμου για την άδεια λειτουργίας και η ζημία των 700.000 ευρώ

Εισαγωγή
Σε αγώνα δρόμου έχει μετατραπεί η αδειοδότηση για τη λειτουργία του Magic Park λίγο πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας το γνωστό πάρκο αναψυχής της Θεσσαλονίκης αποτελεί δημοφιλή τόπο συνάντησης παιδιών και εφήβων.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Η διαδικασία αδειοδότησης των λούνα παρκ της χώρας έγινε πιο σύνθετη μετά το τραγικό δυστύχημα του περσινού καλοκαιριού, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας 19χρονος στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, με τους επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο να καλούνται να ακολουθήσουν μια σειρά διαδικασιών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενδελεχή έλεγχο των παιχνιδιών και των εγκαταστάσεων και πιστοποίηση από ιδιωτικό φορέα, προκειμένου να λάβουν την αδειοδότηση λειτουργίας από τον εκάστοτε δήμο. 

Στη γραφειοκρατική «δίνη» της απαιτούμενης πιστοποίησης βρίσκεται το Magic Park, όπως καταγγέλλει μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα η συνιδιοκτήτρια της επιχείρησης Ελπίδα Δεστούνη, καθώς το πιο δημοφιλές πάρκο αναψυχής της Βορείου Ελλάδος παραμένει κλειστό εδώ και 6 μήνες, με περίπου 80 εργαζόμενους να βρίσκονται εν αναμονή για την πρόσληψή τους ενόψει του καλοκαιριού και τη ζημία να υπολογίζεται στα 700.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με την ίδια, το «κώλυμα» στην αδειοδότηση της επιχείρησης οφείλεται αφενός στο γεγονός της καθυστέρησης δύο μηνών προσκόμισης της πιστοποίησης στον δήμο, λόγω φόρτου εργασίας της πιστοποιήτριας εταιρείας και αφετέρου στην ακύρωσή της από το υπουργείο λόγω ακαταλληλότητας του πιστοποιητή. 

Επιπλέον όπως επισημαίνει, στην επιχείρηση ζητείται εκ νέου άδεια εγκατάστασης στην ιδιόκτητη έκταση 61 στρεμμάτων, ως θα όφειλε αν ήταν νεοσύστατη. 

«Όταν έγινε το δυστύχημα στη Χαλκιδική το υπουργείο ανακάλεσε όλες τις άδειες του λούνα πάρκ. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή 80 άτομα για να πιάσουν δουλειά, έπρεπε από τον Μάρτιο να τους έχουμε κάνει πρόσληψη. Πρόσληψη έχουν τώρα μόνο 17 άτομα που είναι στη συντήρηση παιχνιδιών. Μας ζητούν να βγάλουμε άδεια λειτουργίας εξ αρχής για εγκατάσταση, σαν να ανοίγουμε για πρώτη φορά, το οποίο χρειάζεται μια τεράστια διαδικασία. Η TUV μας έδωσε την πιστοποίηση και εμείς δεν μπορούμε να ανοίξουμε» αναφέρει στα Μακεδονικά Νέα η κ. Δεστούνη. 

«Έχουμε χάσει 700.000 ευρώ μέχρι στιγμής. Η εταιρεία πάει για κλείσιμο. Αυτό κατάφεραν να κάνουν, να μας κλείσουν. Είμαστε κλειστά έξι μήνες. Η δουλειά μας μετά το δυστύχημα έπεσε στο 30%. Κλείσαμε τον Σεπτέμβριο και θα ανοίγαμε φυσιολογικά τον Μάρτιο. Τον πιστοποιητή μας τον έστειλε το κράτος και μετά το δυστύχημα του πήραν το δίπλωμα και αναίρεσαν όλες τις πιστοποιήσεις του. Ο πιστοποιητής ενώ έκανε την πιστοποίηση άργησε να μας την στείλει δύο μήνες, πληρώθηκε 16.000 ευρώ και μετά ακύρωσαν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση λόγω ακαταλληλότητας του» διευκρίνισε η ίδια, συμπληρώνοντας πως η επιχείρηση τα 75 χρόνια λειτουργίας της υπήρξε πάντα συνεπής σε θέματα ασφαλείας και νομιμότητας. 

Η διαδικασία πιστοποίησης των λούνα παρκ 

Όπως γνωστοποιεί μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης Σωτήρης Αναγνωστόπουλος πλέον τηρείται μια οργανωμένη διαδικασία επιθεώρησης και πιστοποίησης των λούνα παρκ της χώρας με στόχο την 100% ασφαλή λειτουργία τους, ενώ ο έλεγχος των εν λόγω επιχειρήσεων εναπόκειται αποκλειστικά στους δήμους.

«Οι πιστοποιήσεις γίνονται πλέον από ιδιωτικούς φορείς και συνεπώς η διαδικασία είναι πιο σοβαρή από ότι στο παρελθόν, όπου υπήρχαν απλώς βεβαιώσεις μηχανικών. Πλέον υπάρχει μια οργανωμένη διαδικασία επιθεώρησης και πιστοποίησης των διατάξεων λούνα παρκ και όπου αυτό γίνεται σωστά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στην περίπτωση της Χαλκιδικής τα πράγματα δεν είχαν γίνει σωστά, με αποτέλεσμα το δυστύχημα και τα επακόλουθα. Επιγραμματικά η διαδικασία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι: να πάρουν άδεια έγγρισης λειτουργίας από τον κατά τόπον αρμόδιο δήμο, μέσω μιας διαδικασίας έγγρισης και επιθεώρησης, αρχικής εγκατάστασης και τακτικής επιθεώρησης αν μιλάμε για μια πιο μόνιμη διάταξη» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου. 

«Το ζήτημα είναι αν οι δημοτικές αρχές έχουν έλεγχο της κατάστασης και αν επιτρέπουν σε ορισμένες περιπτώσεις σε κάποιους ασυνείδητους επιχειρηματίες να συνεχίζουν τη λειτουργία τους χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις λειτουργίας» καταλήγει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Τι λέει ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη

Από πλευράς της η αντιδήμαρχος Διοικητικών, Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη Νίκη Ζώτου διευκρινίζει στα Μακεδονικά Νέα πως η διαδικασία αδειοδότησης του Magic Park προχωρά κανονικά, με τον δήμο να έχει ολοκληρώσει την αποστολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών στους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ παράλληλα εκτιμά πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εκδοθεί η άδεια για να ανοίξει η επιχείρηση. 

«Η αδειοδότηση προχωράει. Έχουν σταλεί όλα τα δικαιολογητικά σε όλους τους φορείς. Η άδεια εγκρίνεται από τον δήμο αλλά στέλνονται υποχρεωτικά ενημερώσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι θα δώσουν τις εγκρίσεις. Από πλευράς του δήμου έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεώσεις και προχωράει κανονικά η διαδικασία, δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση. Ακολουθούμε τη νομοθεσία ως υπηρεσία, καθώς είχε λήξει η άδεια λειτουργίας του λούνα παρκ και δεν κατέθεσαν εγκαίρως τα έγγραφα ως όφειλαν για να γίνει η ανανέωση. Η υπηρεσία οφείλει να ελέγξει όλα τα δικαιολογητικά που πρέπει, ιδίως μετά τα περσινά γεγονότα. Όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά πρέπει να γίνει σωστός και όχι βιαστικός έλεγχος. Να είμαστε τυπικοί, σχολαστικοί και καθόλα νόμιμοι. Μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχει η άδεια είκαζω» δήλωσε η κ. Ζώτου. 

Πηγή Φωτογραφίας
Shutterstock
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0