Ο ίδιος περιέγραψε τις κινήσεις της δημοτικής αρχής και παράλληλα εξέφρασε την στήριξή του στον αντιδήμαρχο Υποδομών, Ευταξίας και Καθημερινότητας του Πολίτη, κατά τόπον Αντιδήμαρχο για τη Δημοτική Ενότητα Ωραιοκάστρου, Δημήτρη Καρασαββίδη, ο οποίος «αυτοβούλως παρουσιάστηκε στις αρχές, δήλωσε παρών και ανέλαβε την οποία ευθύνη του αναλογεί ως αρμόδιος αντιδήμαρχος».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Παντελή Τσακίρη:
Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεσα ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας του παιδιού που τραυματίστηκε. Με εντολή μου, καθώς εγώ βρισκόμουν στην Αθήνα για τη κοινή συνεδρίαση ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ, μετέβη στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε το παιδί η Αντιδήμαρχος Διοικητικής Αναδιάρθρωσης, Οργάνωσης, και Βιβλιοθήκης, Χριστίνα Αλίρη, ενημερώθηκε για την υγεία του και ζήτησε από τους γιατρούς να διαβιβάσουν στους γονείς ευχές για ταχεία ανάρρωση.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς ισχύει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης και της περιοχής πέριξ αυτής:
Εάν μπει κάποιος στο κτηματολόγιο θα δει ότι η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει ακόμα στην Κτηματική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης – Ελληνικό Δημόσιο και εκκρεμεί η οριστική έγκριση για να αποκτήσει ο Δήμος την πλήρη κυριότητα. Ξεκινήσαμε από το 2022 μία μεγάλη προσπάθεια ανάληψης της κυριότητας της συγκεκριμένης έκτασης, προκειμένου να νομιμοποιείται κάθε ενέργεια διαχείρισης, συντήρησης, αξιοποίησης και προστασίας της προς όφελος όλων των πολιτών. Εξ ου και ο λόγος περί μη δυνατότητας παραχώρησης από τον Δήμο σε πολλούς ενδιαφερόμενους (ιδιώτες, σύλλογοι). Δεν μπορούμε δηλαδή να παραχωρήσουμε κάτι που δε μας ανήκει!
Το Νοέμβριο του 2024 η Κτηματική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι παραχωρεί την πλήρη κυριότητα της ως άνω έκτασης στο Δήμο Ωραιοκάστρου. Από το νόμο ορίζεται ότι η διαδικασία μεταβίβασης κάθε ακινήτου ολοκληρώνεται με την μεταγραφή στο οικείο Κτηματολογικό Γραφείο, χωρίς την οποία δεν παράγονται έννομα αποτελέσματα. Εν προκειμένω η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς ο Δήμος υπέβαλε το σχετικό αίτημα στις 10/4.
Η βούληση της διοίκησης του Δήμου για αξιοποίηση του χώρου εκφράστηκε και μέσω του Τεχνικού Προγράμματος για το 2025, που προβλέπει δαπάνη 37.200 ευρώ για την «Στρατηγική μελέτη ανάδειξης Λίμνης Ωραιοκάστρου». Κάναμε και ένα βήμα παραπέρα εξίσου σημαντικό: Στην τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ωραιοκάστρου του 2024, μετά από πολλές προσπάθειες η περιοχή χαρακτηρίστηκε πλέον ως «τεχνητή λίμνη».
Διευκρινίζεται επίσης, ότι η έκταση εμπίπτει και στη δασική νομοθεσία, σύμφωνα με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες, κάτι που σημαίνει ότι για να κάνεις οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτείται η άδεια της δασικής υπηρεσίας, η οποία το πρώτο πράγμα που ζητάει είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς(!) και τις σχετικές μελέτες.
Ως Δήμαρχος Ωραιοκάστρου και με γνώμονα πάντα την προστασία της ασφάλειας των πολιτών και του περιβάλλοντος θα συνεχίσω να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης ταχύτερα και να αποδοθεί στους πολίτες ένας χώρος προσβάσιμος, επισκέψιμος και ασφαλής.
Θα ήταν πολύ εύκολο να ισχυρίζομαι ότι “δε μας ανήκει η συγκεκριμένη έκταση, άρα ας αναζητηθούν οι ευθύνες αλλού”, να μην πράττω τίποτα και να άφηνα την κατάσταση να διαιωνίζεται ως έχει. Εύκολη δικαιολογία. ΟΜΩΣ έχω επιλέξει τον δρόμο της υπευθυνότητας απέναντι στους πολίτες και τον τόπο μας και ο δρόμος αυτός γνωρίζω καλά ότι είναι δύσβατος και με πολλά εμπόδια και το γνωρίζουν και οι δημότες που από εμάς ζητάνε επιτακτικά να τα λύσουμε αυτά. Ότι δεν έπραξε κανείς τόσα χρόνια, εγώ είχα την υποχρέωση να τα προχωρήσω και αυτό θα συνεχίσω να πράττω.
Τέλος, για τον Δημήτρη Καρασαββίδη που πέρασε αυτήν την “μπόρα” μόνος του, εκφράζω την απόλυτη στήριξη μου και ευγνωμοσύνη μου διότι αυτοβούλως παρουσιάστηκε στις αρχές, δήλωσε παρών και ανέλαβε την οποία ευθύνη του αναλογεί ως αρμόδιος αντιδήμαρχος.
