Υπενθυμίζεται ότι η ισχυρή δόνηση έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή στην Κρήτη και στη Ρόδο, ενώ, ως προληπτικό μέτρο, εκδόθηκε ειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι.
Ο αντιδήμαρχος Κάσου, Γιάννης Νικολάου δήλωσε ότι: «Ήταν δυνατός σεισμός. Το παρήγορο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιες πληροφορίες από ένα έλεγχο που κάναμε για ζημιές και τραυματισμούς».
Β. Καραστάθης: Απομειώθηκαν οι επιπτώσεις λόγω εστιακού βάθους
«Ο σημερινός σεισμός, αν και είχε μεγάλο μέγεθος, είχε επίσης σημαντικότατο βάθος ίσο με 64 χιλιόμετρα, πράγμα που απομείωσε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις», ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Ε. Λέκκας: O σεισμός σημειώθηκε κατά μήκος του ελληνικού τόξου
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, εξήγησε ότι ο σεισμός σημειώθηκε κατά μήκος του ελληνικού τόξου - στην περιοχή δηλαδή όπου συναντώνται η αφρικανική και η ευρωπαϊκή λιθοσφαιρική πλάκα, μιλώντας στην ΕΡΤ,
Τόνισε επίσης, πως το σημαντικό στοιχείο αυτού του σεισμού είναι το μεγάλο εστιακό βάθος, στα 60 χιλιόμετρα, το οποίο συνέβαλε στο να φτάσει η δόνηση εξασθενημένη στα κοντινά νησιά, περιορίζοντας έτσι τις επιπτώσεις, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και τις μαρτυρίες των κατοίκων.
Επιπλέον, όπως σημείωσε, σεισμοί σε τέτοιο βάθος έχουν συνήθως μεμονωμένο χαρακτήρα. Δηλαδή, δεν συνοδεύονται από προσεισμούς ή έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. «Αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται μεμονωμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε επίσης ότι το συγκεκριμένο γεγονός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους πρόσφατους σεισμούς στη Σαντορίνη ή στην Τουρκία.
«Το γεωδυναμικό περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό», είπε, εξηγώντας πως ο σεισμός της Κάσου προήλθε από το ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη σχετίζονται με το ηφαιστειακό τόξο και εκείνες στην Τουρκία οφείλονται στη σεισμική δραστηριότητα κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας.
