Στη Θεσσαλονίκη το 21ο ετήσιο Συνέδριο  Ευρωπαϊκών Λιμένων - Συζήτηση σε έξι ομάδες εργασίας

Εισαγωγή
Στις 8 και 9 Μαΐου 2025, η Ευρωπαϊκή λιμενική κοινότητα θα συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη για το 21ο ετήσιο Συνέδριο  Ευρωπαϊκών Λιμένων (ESPO Conference).
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Το συνέδριο θα φιλοξενήσει μια σειρά κορυφαίων ομιλητών και εμπειρογνωμόνων, ενώ παράλληλα θα προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία στη λιμενική κοινότητα και τους ενδιαφερόμενους φορείς της να συνδεθούν και να ανταλλάξουν ιδέες, ενισχύοντας τις μεταξύ τους σχέσεις και συνεργασίες.

Τα συνέδρια του ESPO στοχεύουν στην προώθηση της συζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των επαγγελματιών των λιμένων, φέρνοντας όλους τους εμπλεκομένους στο βήμα. Στη φετινή διοργάνωση, στο τέλος της πρώτης ημέρας, οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν μία από τις έξι ομάδες εργασίας για στοχευμένη ανταλλαγή απόψεων:

Γενικός Σχεδιασμός Πράσινων Λιμένων - Μεταφέροντας διδάγματα από τα ευρωπαϊκά έργα στο λιμάνι σας:

Η πρώτη ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τους συντονιστές του έργου Inge De Wolf και Arne-Jan Polman, θα επικεντρωθεί στον Πράσινο Γενικό Σχεδιασμό των Λιμένων. Μέχρι το τέλος του 2026, τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα MAGPIE και PIONEERS θα παραδώσουν ένα ολοκληρωμένο Γενικό Σχέδιο για να βοηθήσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Για την αποτελεσματικότητα του Σχεδίου, είναι απαραίτητη η δική σας συμβολή! Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να διαμορφώσουν το μέλλον των Πράσινων Λιμένων, μοιράζοντας τις απόψεις τους σχετικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνει το Γενικό Σχέδιο. Ως βασικοί κόμβοι εμπορίου, τα λιμάνια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η συμμετοχή σε αυτήν την ομάδα εργασίας θα συμβάλει στον βελτιστοποιημένο σχεδιασμό του οδικού χάρτη για βιώσιμους λιμένες με μηδενικές εκπομπές, και θα επηρεάσει άμεσα τα παραδοτέα που θα παρουσιαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ηλεκτροδότηση από ξηράς: θέτει το ηλεκτρικό δίκτυο το όριο;

Η δεύτερη ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον Tim Verhoeven, Ανώτερο Σύμβουλο Πολιτικής στην ESPO, θα επικεντρωθεί στις απαιτήσεις του AFIR για το 2030 για την παροχή ενέργειας από ξηράς (OPS). Οι ευρωπαϊκοί λιμένες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση: την εξασφάλιση επαρκούς ισχύος του δικτύου για την υποστήριξη της OPS με ταυτόχρονη κάλυψη των συνολικών απαιτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας των λιμένων. Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν τρόπους ενίσχυσης της σύνδεσης του λιμένα με το δίκτυο, να μοιραστούν εμπειρίες και να καταγράψουν τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Φέρουσα ικανότητα προορισμών κρουαζιέρας:

Στην τρίτη ομάδα εργασίας, οι συμμετέχοντες θα αναλογιστούν κατά πόσον ορισμένοι προορισμοί θα πρέπει να θεσπίσουν ένα προτεινόμενο όριο ανοχής για τον αριθμό τουριστών που επισκέπτονται ταυτόχρονα πόλεις και χωριά. Επιπλέον, η συζήτηση θα διερευνήσει πώς τα λιμάνια και οι προορισμοί μπορούν να μάθουν από περιπτώσεις όπου ο τουρισμός κρουαζιέρας και η πόλη επωφελούνται εξίσου. Με επικεφαλής τον Καθ. Θάνο Πάλλη, η ομάδα εργασίας θα αναδείξει εμπειρίες, προκλήσεις και στρατηγικές για την εξισορρόπηση του τουρισμού και της βιωσιμότητας των λιμένων.

Τα λιμάνια της Ευρώπης ως καταλύτες στρατιωτικής κινητικότητας:

Αυτή η ομάδα εργασίας απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες και εκπροσώπους λιμένων. Η συγκεκριμένη συνεδρία θα αποτελέσει μια πλατφόρμα για να αναλυθούν οι ανάγκες και οι προκλήσεις των λιμένων όσον αφορά την ενίσχυση του ρόλου τους ως φορέων της στρατιωτικής κινητικότητας σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Την ομάδα εργασίας θα διευθύνει ο Algis Latakas, Διευθύνων Σύμβουλος του λιμένα της Klaipeda.

Συνεργασία με λιμένες εκτός Ε.Ε.: πώς θα είναι αμοιβαία επωφελής;

Η Παγκόσμια Πύλη (Global Gateway), η οποία δημιουργήθηκε το 2021, είναι η στρατηγική της Ε.Ε. για την ενίσχυση των έξυπνων, καθαρών και ασφαλών συνδέσεων στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της ενέργειας και των μεταφορών, με παράλληλη στήριξη της παγκόσμιας υγείας, της εκπαίδευσης και της έρευνας. Σε αυτή την πέμπτη ομάδα εργασίας, ο Sergio Oliete Josa, επικεφαλής της μονάδας Global Gateway στη DG International Partnerships, θα διερευνήσει τις ευκαιρίες των ευρωπαϊκών λιμένων να αναπτύξουν έργα με αντίστοιχους εταίρους εκτός Ε.Ε. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις, να κερδίσουν γνώσεις και να μοιραστούν τη δική τους σχετική εμπειρία.

Ψηφιοποίηση ως κινητήριος μοχλός της απανθρακοποίησης:

Τέλος, η έκτη ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον Sjoerd de Jager, Διευθύνοντα Σύμβουλο της PortXchange, θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η ψηφιοποίηση στα λιμάνια επιταχύνει τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα λιμάνια. Από τους πράσινους ψηφιακούς διαδρόμους που επιτρέπουν την απρόσκοπτη συνεργασία έως την παρακολούθηση των εκπομπών και τις εκθέσεις σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο, τα ψηφιακά εργαλεία αναδιαμορφώνουν τις λιμενικές λειτουργίες. Η ομάδα θα διερευνήσει επίσης πώς οι λειτουργίες Just-in-Time (JIT) μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, πώς οι εξελισσόμενοι κανονισμοί όπως η CSRD διαμορφώνουν τις στρατηγικές βιωσιμότητας και γιατί η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι το κλειδί για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στα ψηφιακά συστήματα.

Για τις παραπάνω ομάδες εργασίας δεν απαιτείται προεγγραφή, καθώς οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα επιλέξουν σε ποια ομάδα επιθυμούν να συμμετάσχουν κατά την έναρξη του συνεδρίου.

Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0