«Ώρα των πολιτών» στη Δ' Δημοτική Κοινότητα: Οι αντιδήμαρχοι άκουσαν τους δημότες για πεζοδρόμια, πράσινο και καθαριότητα

Εισαγωγή
Τις συναντήσεις εργασίας με τους δημότες της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας, συνέχισαν χθες (7/5) οι αντιδήμαρχοι της δημοτικής αρχής του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του θεσμού της «Ώρας των Πολιτών».
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Η δράση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Άνω Τούμπας, εντάσσεται σε μία βασική προεκλογική δέσμευση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, με στόχο την άμεση επαφή των αιρετών με τους κατοίκους των γειτονιών του δήμου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Δημοτικών Κοινοτήτων και Γειτονιών και Μέριμνας για την Τρίτη Ηλικία, Λάζαρος Ζαχαριάδης, μαζί με άλλους αντιδημάρχους, προκειμένου να ακούσουν και να απαντήσουν στα αιτήματα των παρευρισκόμενων πολιτών.

Ζαχαριάδης: Το Πολιτιστικό Κέντρο είναι ανοιχτό σε όλους τους Συλλόγους

 

Ο κ. Ζαχαριάδης στάθηκε στη σημασία του Πολιτιστικού Κέντρου, λέγοντας ότι, παρά τα ορισμένα κατασκευαστικά προβλήματα που παρουσιάζει, αποτελεί έναν χώρο ενεργής δραστηριότητας για όλους τους Συλλόγους της περιοχής. «Δεν υπάρχει Σύλλογος που να μην του έχει διατεθεί ο χώρος αυτός. Πολιτιστικό Κέντρο σημαίνει ότι είναι ένας χώρος που διατίθεται σε όλους τους Συλλόγους προκειμένου να υλοποιούν τις δραστηριότητές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με τον καταλογισμό ευθυνών στην περίπτωση ατυχήματος, όπως πτώση ατόμου σε πεζοδρόμιο λόγω, για παράδειγμα, ολισθηρότητάς του, ο κ. Ζαχαριάδης εξήγησε πως, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, υπεύθυνος δεν είναι ο δήμος αλλά η εκάστοτε οικοδομή. «Αυτό λέει ο νόμος και είναι δουλειά των κομμάτων να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

Νικηφορίδης: Η κατάσταση στα πεζοδρόμια και στους δρόμους είναι απελπιστική - Προσφυγές καθυστερούν τις εργολαβίες

 

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, ανέλυσε την κατάσταση για τα πεζοδρόμια και τα οδοστρώματα, τονίζοντας πως «ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει συνολικά 1.630 δρόμους. Η κατάσταση είναι απελπιστική». Όπως ανέφερε, «έχω πέσει κι εγώ με τη μηχανή μου δύο φορές» μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία για να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος.

Εξήγησε ότι το 2024 η διοίκηση ήταν υποχρεωμένη να εργαστεί βάσει του τεχνικού προγράμματος της προηγούμενης δημοτικής αρχής, το οποίο δεν προέβλεπε παρεμβάσεις αυτού του τύπου. «Αυτά γίνονται μόνο με εργολαβίες. Έχουμε κάποια συνεργεία που κάνουμε κάποιες διορθώσεις. Ο μόνος τρόπος είναι οι χειρουργικές παρεμβάσεις εκεί που πρέπει», σημείωσε.

Παράλληλα, παρουσίασε και το σχέδιο της δημοτικής αρχής για την ύπαρξη ξεχωριστού εργολάβου σε κάθε Κοινότητα του δήμου τόσο για την αποκαταστάση πεζοδρομίων όσο και οδοστρωμάτων με εργασίες ασφαλτόστρωσης. Επισήμανε όμως πως «το πρόβλημα με τις εργολαβίες είναι οι προσφυγές», φέρνοντας ως παράδειγμα έναν διαγωνισμό, που ξεκίνησε το 2023 και τελεσιδίκησε μόλις πρόσφατα, με καθυστέρηση δύο ετών. «Είναι εφιαλτικό αυτό το θέμα με τις εργολαβίες. Όταν υπάρχει προσφυγή, ο νόμος απαγορεύει την έναρξη του έργου», υπογράμμισε.

Παράνομη στάθμευση και δημοτικές τουαλέτες - Παρεμβάσεις με τη συμμετοχή των πολιτών

 

Μετά από σχετική ερώτηση για την παράνομη στάθμευση, ο κ. Νικηφορίδης τόνισε πως «υπάρχει και η Δημοτική Αστυνομία», ενώ υπογράμμισε πως πασσάλους μπορεί να τοποθετήσει ο δήμος σε σημεία όπου εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα, μετά και από σχετική υπόδειξη των πολιτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πασσαλάκια μπορούμε να βάλουμε. Θα πρέπει όμως εσείς που ενδιαφέρεστε για κάτι, γιατί εμείς δεν ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι γίνεται, να στείλετε ένα μήνυμα και να πείτε πως θέλετε πασσαλάκια σε κάποιο σημείο και μετά να το εξετάσουμε. Δε γίνεται διαφορετικά».

Αναφορικά με τις δημοτικές τουαλέτες, ανέφερε ότι η διαχείρισή τους έχει ανατεθεί σε ιδιώτη μέσω διαγωνισμού, όμως έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα βανδαλισμών. «Τη Μεγάλη Παρασκευή ήμουν στη Νέα Παραλία και τα έσπασαν όλα. Πριν από τρεις μήνες, επίσης, δεν άφησαν απολύτως τίποτα», είπε. Παρά την εγκατάσταση καμερών, σημείωσε ότι «το θέμα παραμένει δυσεπίλυτο», ενώ η επέκταση της σύμβασης με τον ιδιώτη και σε περιφερειακά σημεία απορρίφθηκε από τον ίδιο λόγω κόστους. «Για χημικές τουαλέτες, παρότι δεν είναι και ό,τι καλύτερο, μπορούμε να το εξετάσουμε ως μία λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά, μετά από ερώτηση πολίτη.

Διαμαντάκης: Φυτέψαμε 15.000 δέντρα - Στην Τούμπα ενισχύσαμε δύο περιαστικά δάση με 3.000 δέντρα

 

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αστικού Πρασίνου και προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, Βασίλης Διαμαντάκης, αναφέρθηκε στο έργο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Πρασίνου, τονίζοντας ότι «εμείς ως δημοτική αρχή παραλάβαμε 58.000 δέντρα και έχουμε ήδη φυτέψει 15.000 νέα. Από τα 58.000, περίπου τα 30.000 χρειάζονται κλάδεμα, αλλά με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του δήμου και το χρονικό διάστημα, προλαβαίνουμε να κάνουμε περίπου 10.000 - 12.000 κλαδεύσεις ετησίως».

«Φέτος μέχρι τον Φεβρουάριο, βγάζαμε κορμούς δέντρων από τους δρόμους, λόγω του φαινομένου της κακοκαιρίας Bora. Χάσαμε τη μισή σεζόν στα κλαδέματα και φέτος κάναμε μόνο 6.000. Ελπίζω του χρόνου να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και να κάνουμε περισσότερες κλαδεύσεις», δήλωσε.

Στην Τούμπα, όπως είπε, φυτεύτηκαν περίπου 960 νέα δέντρα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα κενά που πρέπει να καλυφθούν τόσο σε δενδροδόχους όσο και σε πάρκα.

Επίσης, αναφέρθηκε και στα πάρκα σκύλων, λόγω του γεγονότος ότι παραδόθηκε το πρώτο επί της οδού Μαρία Κάλλας ενώ αναμένεται μέσα στις επόμενες 30-40 ημέρες να παραδοθούν και επιπλέον τέσσερα νέα πάρκα σε διάφορα σημεία του δήμου, σημειώνοντας πως, σε συνεργασία με την Κοινότητα, να αναζητηθεί σχετικός χώρος, ώστε να κατασκευαστεί και ένα νέο πάρκο σκύλων στην περιοχή της Τούμπας σε επόμενη εργολαβία. «Είναι θέμα χώρου. Αν βρούμε τους κατάλληλους χώρους, δεν έχουμε πρόβλημα να κάνουμε και άλλα», τόνισε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των δύο περιαστικών δασών στην περιοχή, τονίζοντας, πως, «σε αυτά έχουμε φυτέψει 3.000 δέντρα και θα συνεχίσουμε να βάλουμε και άλλα από το φθινόπωρο. Αν αυτό το δάσος κατορθώσουμε και πιάσει, τότε θα είναι μια μεγάλη ανάσα για την πόλη».

Τον λόγο πήραν και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας, Γιώργος Δημαρέλος, ο οποίος αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις δύο επιχειρήσεις καθαρισμού και απομάκρυνσης αντικειμένων από το ρέμα της ΥΦΑΝΕΤ, παρότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, καθώς και η αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας, Δήμητρα Αγκαθίδου, η οποία απάντησε -μετά από σχετικά ερωτήματα δημοτών- για διανοίξεις οδών, εξηγώντας την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται.

Το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας, Γιώργος Αρβανίτης, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Έφη Θεοδωράκη, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, Ευθύμης Χατζηθεόκλητος, η αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών, Θεοδώρα Λειψιστινού, η αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, Κυριακή Γιαννακίδου, καθώς και η πρόεδρος της Δ' Δημοτικής Κοινότητας, Ελευθερία Παπαθωμά.

Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος
Δήμος Θεσσαλονίκης
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
1