Μετά από ελέγχους του ΕΟΔΥ στο Νηπιαγωγείο όπου φοιτούσε το άτυχο κοριτσάκι στην Ευκαρπία του δήμου Παύλου Μελά, καθώς και σε άλλα σχολεία της περιοχής, εντοπίστηκαν 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου, με τα εννέα εξ αυτών να είναι παιδιά.
Μάλιστα, χθες παρέμειναν κλειστά πέντε σχολεία στην Ευκαρπία, για προληπτικούς λόγους, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του, ο δήμος Παύλου Μελά.
Όπως τόνισε στα Μακεδονικά Νέα ο παιδίατρος, γιατρός Δημόσιας Υγείας, εκπρόσωπος των Ελευθεροεπαγγελματιών Πρωτοβάθμιων Παιδιάτρων στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, Νίκος Καρανταγλής, «οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο στα παιδιά είναι πολύ συνηθισμένες. Αυτό το μικρόβιο προσβάλλει τον οργανισμό όταν μας κολλήσει κάποιος που είναι άρρωστος ή φορέας. Μας προσβάλλει με αναπνευστικά σταγονίδια, όταν βήξει πάνω μας, κλάψει ή γελάσει, κυρίως σε χώρους συγχρωτισμένους και με μικρά παιδιά που το άρρωστο παιδί δεν μπορεί να προφυλάξει τον εαυτό του. Όταν μας προσβάλει, δημιουργεί μία κατάσταση που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων λέγεται στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα».
Τα κύρια συμπτώματα
Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου δεν διαφέρουν μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Στην πλειοψηφία των περιστατικών, τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζουν οι νοσούντες είναι: πονόλαιμος, πυρετός, πρήξιμο εσωτερικά και εξωτερικά του λαιμού, δυσκολία κατάποσης και κακουχία.
Σύμφωνα με τον ειδικό, «σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να βγάλουμε ένα κόκκινο εξάνθημα στο σώμα μας, τότε αυτήν την κατάσταση την ονομάζουμε οστρακιά. Πρόκειται και πάλι για στρεπτοκοκκική λοίμωξη, η οποία μας δίνει αυτό το εξάνθημα».
Το ισχυρό όπλο αντιμετώπισης του στρεπτόκοκκου
Μοναδικό ισχυρό «όπλο» στη μάχη αντιμετώπισης του στρεπτόκοκκου είναι τα αντιβιοτικά.
«Αυτό που έχουμε ως όπλο είναι τα αντιβιοτικά φάρμακα, γιατί είναι μικρόβιο και θεραπεύεται. Δεν είναι ιός στον οποίο τα αντιβιοτικά δε δουλεύουν και είναι περιττά. Είναι η γνωστή ουσία αμοξυκιλλίνη και παλαιότερα η πενικιλίνη», σημείωσε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον κ. Καρανταγλή, όποιος ασθενής με στρεπτόκοκκο ξεκινήσει τη χορήγηση αντιβιοτικών, μέσα σε 24 ώρες παύει να μεταδίδει και ταυτόχρονα υποχωρούν κάποια συμπτώματα με αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει καλύτερα.
Όσον πιο νωρίς, τόσο πιο καλά
Πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό, έτσι ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο διεισδυτικής λοίμωξης; Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει -μεταξύ άλλων- ο κ. Καρανταγλής.
«Όταν τεθεί η υποψία της διάγνωσης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης, το νωρίτερο που θα πάρει ο ασθενής αντιμικροβιακή αγωγή, είναι το καλύτερο. Συνήθως ταλαιπωρεί τον ασθενή, αλλά δεν είναι τόσο δραματικό. Όλα τα παιδιά στην παιδική τους ηλικία, έχουν νοσήσει τουλάχιστον μία φορά από στρεπτόκοκκο. Εκεί που το πράγμα γίνεται σπάνια δύσκολο, είναι αν ο στρεπτόκοκκος ξεφύγει από την κλασική περιοχή στις αμυγδαλές και πάει πιο βαθιά στο σώμα μας, τότε αποκαλούμε αυτήν την κατάσταση διεισδυτική λοίμωξη. Πάει, δηλαδή, σε σημεία που δε θα έπρεπε να πάει, όπως στην περίπτωση της 5χρονης. Εκεί, μπορεί γρήγορα και κατακλυσμιαία να κάνει σηψαιμία, δηλαδή να κυκλοφορήσει στο αίμα του ασθενή, να καθίσει στο νευρικό σύστημα και να κάνει μία κατάσταση που λέγεται μηνιγγίτιδα, μπορεί να καθίσει στα οστά ή στο δέρμα και να κάνει βαριές καταστάσεις και εκεί είναι που έχουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα», επισήμανε.
Βέβαια, πρόσθεσε, ότι οι παραπάνω περιπτώσεις διεισδυτικής λοίμωξης είναι εξαιρετικά σπάνιες. «Στη χώρα μας, έχουμε περίπου 1,5 εκατ. παιδιά και φτάνουν περίπου τα 2 εκατ. μαζί με τους εφήβους. Όλοι θα κολλήσουν, αλλά σπάνια θα είναι η σηπτική κατάσταση. Όμως, αυτό το σπάνιο σε αυτόν που θα συμβεί, είναι το 100%», είπε.
Πότε πρέπει να ανησυχούμε και να απευθυνθούμε άμεσα στον γιατρό
Όμως, σε ποιο σημείο είναι ανησυχητική η κατάσταση και χρειάζεται άμεσα να απευθυνθούμε στον γιατρό;
«Αν έχουμε ένα παιδί που το φροντίσαμε, του δώσουμε αντιπυρετικά, το ξεκουράσουμε και δεν φαίνεται να συνέρχεται, τότε δεν έχουμε χρόνο αναμονής. Τότε αυτό το παιδί πρέπει να εξεταστεί από έναν γιατρό για τις σπάνιες φορές που μπορεί να εξελιχθεί ο στρεπτόκοκκος σε διεισδυτική λοίμωξη», εξήγησε ο κ. Καρανταγλής.
Strep Test μόνο από ειδικούς
Ο παιδίατρος Νίκος Καρανταγλής ξεκαθάρισε ότι το Strep Test είναι αποτελεσματικό, καθώς μέσα σε πέντε λεπτά μπορεί να δώσει με ακρίβεια εάν αυτό που έχουμε είναι ίωση ή στρεπτόκοκκος, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα τη χορήγηση αντιβίωσης, σε συνεννόηση πάντοτε με τον ιατρό μας.
«Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι σωστό το Strep Test να λαμβάνεται από μικροβιολόγο ή παιδίατρο. Έχουμε δει αρκετές φορές, να λένε οι γονείς ότι πήραν ένα τεστ και το έκαναν και ήταν αρνητικό και όταν το επαναλαμβάναμε με τον σωστό τρόπο να είναι θετικό. Προσοχή στο παιδί που είναι άρρωστο, ακόμα και αν το τεστ έδειξε αρνητικό στο σπίτι», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Αν είχαμε αποτελεσματικό εμβόλιο θα ήταν κέρδος»
Εμβόλιο για την αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου δεν υπάρχει και ούτε φαίνεται να υπάρξει στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον ειδικό.
«Αν είχαμε αποτελεσματικό εμβόλιο θα ήταν κέρδος. Έχουμε λιγότερες κεραυνοβόλες λοιμώξεις από μηνιγγίτιδα γιατί έχουμε εμβόλιο, για τον ίδιο λόγο έχουμε λιγότερες λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο γιατί έχουμε εμβόλιο. Αλλά η ανάπτυξη και κυκλοφορία ενός εμβολίου απαιτεί πολλά χρόνια και πολλές φορές είναι και δύσκολη», κατέληξε ο κ. Καρανταγλής.
