Όπως εξηγεί μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, το ρέμα καθαρίζεται σε όλο το υπόγειο τμήμα του, μήκους περίπου 4 χιλ., το οποίο ήταν βουλωμένο σε ποσοστό 50%!
«Εντοπίσαμε το πρόβλημα και προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καθαρίσουμε και να αποφράξουμε το ρέμα. Η κατάσταση ήταν δύσκολη καθώς, πρακτικά, μόνο το μισό ρέμα βρισκόταν σε λειτουργική κατάσταση. Έτσι, σε μια μεγάλη βροχόπτωση, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα», τονίζει ο κ. Μπίλλιας.
Όπως σημειώνει, οι δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες, είναι πολλές. «Το ρέμα δεν έχει σχέδια και δεν έχει καθαριστεί ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν φρεάτια και πού βρίσκονται, ώστε να τα ανοίξουμε για να εκτονωθεί το μεθάνιο, που πιθανώς θα συναντάμε όσο προχωράμε μέσα στο κλειστό τμήμα του ρέματος. Η κατάσταση αυτή απαιτεί ιδιαίτερη διαχείριση, επομένως έπρεπε να λάβουμε ειδικά μέτρα, ώστε να εξασφαλίσουμε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, ιδίως από πιθανές αναθυμιάσεις. Διότι όσο προχωράμε μέσα στο ρέμα, είναι πολύ πιθανό να εκλύεται μεθάνιο», υπογραμμίζει ο κ. Μπίλλιας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά σκαπτικά μηχανήματα εργάζονται συστηματικά και απομακρύνουν από το ρέμα Δενδροποτάμου όλα τα φερτά υλικά, κλαδιά, χώματα, οτιδήποτε. Αυτό που μοιάζει ίσως απίστευτο, είναι ότι μέσα στο ρέμα βρέθηκε και ένα… αυτοκίνητο!
«Προχωράμε μεθοδικά και προσεκτικά σε όλες τις εργασίες, ώστε να αποφράξουμε το ρέμα και να το επαναφέρουμε σε πλήρη λειτουργικότητα. Με τις εργασίες αυτές θωρακίζουμε την περιοχή και αποσοβούμε τον κίνδυνο πλημμυρών», καταλήγει ο κ. Μπίλλιας.
Το μεγαλύτερο ρέμα στη Δυτική Θεσσαλονίκη
Ο Δενδροπόταμος αποτελεί το μεγαλύτερο ρέμα στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Είναι διευθετημένος σε μήκος 4,1 χιλ. και ανοιχτό ρέμα προς τον Θερμαϊκό σε μήκος 1,3 χιλ.
Στον Δενδροπόταμο εκβάλλουν οι χείμαρροι της περιοχής και συγκεκριμένα:
-Ο χείμαρρος Διαβατών και οι κλάδοι του, που διασχίζουν περιοχές των Διαβατών, του Ελευθέριου – Κορδελιού και του Ευόσμου.
-Ο χείμαρρος Μενεμένης και οι κλάδοι του.
-Ο χείμαρρος Ασημάκη και οι κλάδοι του, που διασχίζουν περιοχές της Ηλιούπολης μέχρι περιοχές νοτιότερα του Ωραιοκάστρου.
-Ο χείμαρρος Ωραιοκάστρου και οι κλάδοι του.
-Ο χείμαρρος «Αγίου Παντελεήμονος» και οι κλάδοι του.
-Ο χείμαρρος Ευκαρπίας στην περιοχή Ανθοκήπων και οι κλάδοι του.
-Ο χείμαρρος Ξηροπόταμος και οι κλάδοι του, που διασχίζουν περιοχές του Ρετζικίου, Ασβεστοχωρίου, Εξοχής και ένας κλάδος του περιοχές του Φιλύρου.
-Ο χείμαρρος Ηλιουπόλεως που αποτελείται ουσιαστικά από τρεις ξεχωριστούς χείμαρρους: των Συκεών, της οδού Ρ. Φεραίου και της Πολίχνης – Κρυονερίου Συκεών.
-Ο χείμαρρος Μύλου και Φιλύρου που πρόκειται ουσιαστικά για την προέκταση και πέρας του κυρίως Δενδροποτάμου. (Δεν διατρέχει αστικές περιοχές)
Στο μεγαλύτερο μέρος τους και σε ποσοστό πέραν του 80% όλα τα ρέματα είναι πλέον πλακοσκεπείς αγωγοί μεγάλων διαστάσεων, τα εδάφη άνωθεν τους έχουν απαλλοτριωθεί και έχουν κατασκευαστεί δρόμοι που διασχίζουν την πόλη.
