Εικόνα για το πώς έχουν διαμορφωθεί οι συγκεκριμένες συνήθειες σε σχέση με τη συχνότητα που πλέον οι Έλληνες βγαίνουν έξω, το είδος καταστημάτων εστίασης που επιλέγουν και τα ποσά που ξοδεύουν, δίνει πανελλαδική έρευνα του Πανελλήνιου Σωματείου Εστίασης και Διασκέδασης.
Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα πόσο συχνά βγαίνετε έξω για φαγητό σε κάποιο κατάστημα εστίασης, το 23% απάντησε μια φορά την εβδομάδα, το 16% μια φορά το μήνα, 15% δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, ίδιο ποσοστό 15% μια φορά το 15ήμερο, 16% σπανιότερα από τις παραπάνω επιλογές και ένα 2% απάντησε καθημερινά.
Με μια πρώτη ματιά συνάγεται το συμπέρασμα ότι το 50% βγαίνει για φαγητό τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.
Η προτίμηση της πλειοψηφίας σε ποσοστό 28% έχει την ταβέρνα ως πρώτη επιλογή για έξοδο, ενώ για το 14% η ταβέρνα είναι η δεύτερη επιλογή τους.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα σχετικά με τη συχνότητα εξόδου των Ελλήνων πως «μετά την οικονομική κρίση ο κόσμος έχει περιορίσει τις εξόδους του κυρίως σε τριήμερα και διήμερα. Τα καταστήματα εστίασης ειδικά τα εστιατόρια δουλεύουν πλέον μόνο Σάββατο και Κυριακή».
Σημαντικό είναι το ποσοστό 55% που δηλώνει ότι το ποσό που δαπανά ανά άτομο σε κάθε έξοδο για φαγητό κυμαίνεται από 10 έως 20 ευρώ.
«Από την πανδημία και μετά τα ποσά που δαπανούν οι πολίτες για εστίαση έχουν μειωθεί. Παράδειγμα, έχουν μειώσει κατά πολύ τα ορεκτικά», τονίζει ο κ. Επιτροπίδης, καταδεικνύοντας έναν από τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές, για να έρχεται όσο δυνατόν πιο μειωμένος ο λογαριασμός τους όταν βγούνε για φαγητό.
Συνδυασμός ποιότητας – γεύσης το πρώτο κριτήριο επιλογής καταστήματος
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κριτήρια επιλογής του καταστήματος εστίασης. Η καθαριότητα, η ποιότητα φαγητού και η εξυπηρέτηση παραμένουν αδιαπραγμάτευτα.
Πιο αναλυτικά για το 74% ο συνδυασμός ποιότητας – γεύσης είναι το πρώτο κριτήριο, ενώ για το 54% η υγιεινή – καθαριότητα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει γενικότερη αίσθηση ότι η τιμή καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό τις αγορές μας, στο θέμα του φαγητού μέσω εστίασης αποτελεί τρίτο κριτήριο με ποσοστό 49%. Το περιβάλλον του καταστήματος, η ποιότητα της εξυπηρέτησης και η σύσταση από φίλους και γνωστούς ακολουθούν ως κριτήρια με διψήφιο ποσοστό γύρω στο 20%.
Τι γίνεται με το delivery
Στην εποχή μας η κατοίκον εξυπηρέτηση φαγητού αποτελεί αυξανόμενη επιλογή και κλάδος ραγδαία αναπτυσσόμενος. Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη αξία είχαν τα συμπεράσματα όσον αφορά το delivery.
- 7 στους 10 καταναλωτές γνωρίζουν ή έχουν δει αυτοκόλλητα ασφαλείας στις συσκευασίες delivery.
- Το 68% εμπιστεύεται περισσότερο επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούν.
- 6 στους 10 δηλώνουν ότι θα πλήρωναν κάτι παραπάνω, αν ήξεραν πως η παραγγελία τους φτάνει σφραγισμένη και αδιάβλητη.
Καθημερινά παραγγέλνει φαγητό μέσω delivery το 23%, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα το 17% και μια φορά το δεκαπενθήμερο το 16%, ενώ σε ποσοστό 31% παραγγέλνουν delivery όσοι έχουν εισόδημα από 3.000 ευρώ και άνω, 28% η εισοδηματική ομάδα 1.500 με 2.00 ευρώ και 27% η ομάδα με εισόδημα 2.000 έως 3.000 ευρώ.
Η εστίαση ως κλάδος έχει μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα και προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας εποχικές και όχι μόνο. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, λειτουργούν 5.277 επιχειρήσεις εστίασης, ενώ σε επίπεδο περιφέρειας στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχονται σε 11.562.
