Θεσσαλονίκη και Logistics: Σταυροδρόμι ευκαιριών ή χαμένων προοπτικών;

Εισαγωγή
Τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε βασικό εμπορευματικό κόμβο των Βαλκανίων και της Ευρώπης έχει η Θεσσαλονίκη, αλλά η υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών παραμένει στάσιμη, τη στιγμή μάλιστα που έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πλευράς Τουρκίας για σιδηροδρομική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με την Ηγουμενίτσα.
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Στο συνέδριο Prodexpo North 2025, ειδικοί του κλάδου τόνισαν την επιτακτική ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση των έργων υποδομής στην πόλη, τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών και τη δημιουργία νέων εμπορευματικών κέντρων, ώστε να μην χαθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της περιοχής αλλά να υπάρξει «επενδυτική άνοιξη».

Το ενδιαφέρον για τη σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Ηγουμενίτσας

Το έντονο ενδιαφέρον της Τουρκίας για επενδύσεις στον σιδηρόδρομο με στόχο τη δημιουργία μιας γραμμής Κωνσταντινούπολης – Ηγουμενίτσας με κόμβο τη Θεσσαλονίκη γνωστοποίησε από το βήμα της Prodexpo North ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL), Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες υλοποιήθηκε το πρώτο δοκιμαστικό σιδηροδρομικό δρομολόγιο 4.250 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη στην Ιαπωνία, την ώρα που στην Ελλάδα δεν έχει καταστεί εφικτό να αναπτυχθεί ένα δίκτυο μόλις 500 χιλιομέτρων.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα υπάρξουν προτάσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η χώρα στον τομέα των logistics και των οδικών μεταφορών, καθώς με πρωτοβουλία της EEL, πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο στην οποία συμμετείχε και η Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποβληθούν μελέτες για τα city logistics αλλά και τον εκσυγχρονισμό των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Παλαιός ο στόλος των οχημάτων 

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου αφορά τον γηρασμένο στόλο φορτηγών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας διαθέτει τον παλαιότερο στόλο οχημάτων στην Ευρώπη με μέσο όρο ηλικίας τα 22,6 έτη, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 14,1 έτη. «Πώς θα εξυπηρετούνται τα 36 εκατομμύρια τουριστών, με τον γηραιότερο στόλο οχημάτων στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε ενώ αυτό, όπως σημείωσε, δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα, την ασφάλεια και την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κλάδου. «Μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη, αλλά με φορτηγά 22 και 23 ετών δεν υπάρχει βιωσιμότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Πολιτεία εχει αρχίσει να βλέπει πιο «ζεστά» το συγκεκριμένο θέμα. 

Το στρατόπεδο Γκόνου 

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Γιώργος Ζαγκλιβερινός αναφέρθηκε στη θετική σημασία του στρατοπέδου Γκόνου για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει προταθεί ως τοποθεσία για τη δημιουργία ενός σύγχρονου logistic hub. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, πρέπει να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες για την υλοποίηση του έργου ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής του. «Το έργο πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο 2025. Εάν υλοποιηθεί άμεσα, θα προσελκύσει μεγάλες εταιρείες και θα δώσει νέα πνοή στην οικονομία της πόλης», πρόσθεσε ο κ. Ζαγκλιβερινός.

Ο ίδιος προειδοποίησε μάλιστα πως η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα εάν δεν προχωρήσουν οι επενδύσεις, ενώ τόνισε ότι η ανάπτυξη των logistics στην πόλη θα πρέπει να συνδυαστεί με την αναβάθμιση του ΟΛΘ, τη σύνδεσή του με τον ΠΑΘΕ και τον σιδηρόδρομο, καθώς και με τη γενικότερη βελτίωση των υποδομών μεταφορών. «Η συνδεσιμότητα δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι υποδομές», υποστήριξε ο κ. Ζαγκλιβερινός.

Μπορεί εν τέλει η Θεσσαλονίκη να γίνει κόμβος logistics;

Το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη υστερεί σημαντικά στον τομέα των αποθηκευτικών χώρων και των logistics ανέδειξε ο διευθυντής Χαρτοφυλακίου και Περιουσίας της Trastor REIC Γιώργος Θεοδωρόπουλος. Συγκεκριμένα, οι αποθήκες στη Σίνδο και το Καλοχώρι είναι παλιές, μικρές και χαμηλών προδιαγραφών και αυτό καθιστά την πόλη μη ελκυστική για μεγάλες μεταφορικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ασπροπύργου, και να αναπτυχθούν σύγχρονα logistics hub. 

Οι ειδικοί του κλάδου συμφώνησαν πως η ανάπτυξη των logistics στη Θεσσαλονίκη είναι απαραίτητη, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς εκσυγχρονισμό των υποδομών. Η γεωγραφική θέση της πόλης την καθιστά ιδανικό κόμβο για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, όμως η έλλειψη υποδομών την κρατούν πίσω. Αν δεν υπάρξουν, τέλος, άμεσες κινήσεις για τα έργα υποδομής και μεταφορών, την ανάπτυξη των αποθηκευτικών χώρων και τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, η πόλη θα παραμείνει στάσιμη, παρά το ότι υπάρχει διάθεση για επενδύσεις. 

Συγγραφέας
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0