Ν. Ταγαράς: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύση για τις Ζώνες που μπορεί να βρεθούν εκτός ορίων οικισμών

Εισαγωγή
«Ερχόμαστε να βάλουμε τάξη στον χώρο, με ασφάλεια δικαίου, για να μην ακυρώνονται πράξεις, επενδύσεις, ό,τι πάει να ξεκινήσει να ολοκληρώνεται, χωρίς να έχουμε παρενέργειες", δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα 94/2025 περί «Καθορισμού κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων».
Χωρίς Διαφημίσεις
0
Συγγραφέας - Εμφάνιση στην Αρχική
1
Body

Το Προεδρικό Διάταγμα ήταν το αντικείμενο επίκαιρων ερωτήσεων στις οποίες ο υφυπουργός απάντησε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

«Πρέπει να επαναοριοθετήσουμε με ασφάλεια δικαίου και συνταγματικά να είμαστε ασφαλείς. Οφείλουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ να τις σεβόμαστε», επέμεινε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπενθύμισε ότι το ΠΔ 94/2025 δεν οριοθετεί, αλλά βάζει προδιαγραφές και κριτήρια για το πώς θα οριοθετηθούν οι οικισμοί διαμέσου των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων ή αυτοτελώς για οριοθέτηση οικισμών. «Εμείς δίνουμε τα εργαλεία και κάθε τόπος πρέπει να καταθέσει τη γνώμη του για το πως θέλει να απαπτυχθεί. Για να μην είναι όλα χύμα, άναρχα και να κυνηγάει ο ένας τον άλλον. Θέλω απόλυτα να δηλώσω ότι όποιος μπορεί να χτίσει σήμερα, εκεί που έχει το οικόπεδό του, και αύριο είναι με την επαναοριοθέτηση μέσα στον οικισμό, θα μπορεί να χτίσει με τους ίδιους ακριβώς όρους δόμησης», είπε ο κ. Ταγαράς και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση για τις ιδιοκτησίες στη Ζώνη Γ, για την οποία το ΣτΕ λέει ότι δεν μπορεί να οριοθετηθεί. "Ως προς αυτό και μόνο το σημείο, για λόγους δημογραφικού, αποκέντρωσης, ασφάλειας και στήριξης των οικισμών, επεξεργαζόμαστε λύση. Μόνο για το θέμα αυτό. Για τα άλλα δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα", σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Αφαιρείτε ιδιοκτησίες από ανθρώπους που ζούνε στα χωριά. Είχαν οικόπεδα και τα κάνετε χωράφια», είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς, ο οποίος παρατήρησε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε, αν ήθελε, να παρακάμψει το ΣτΕ, όπως έχει πράξει και για μια σειρά άλλες αποφάσεις του. «Όταν το ΣτΕ μας λέει ότι είναι αντισυνταγματικό να οριοθετήσεις οικισμό με νόμο, και μόνο με Προεδρικό Διάταγμα, μπορείς να προχωρήσεις, και όταν έχουμε περισσότερα από 150 χωριά, που δεν έχουν όρια, γιατί για λόγους αντισυνταγματικότητας, ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, εμείς δεν μπορούμε να ρισκάρουμε», απάντησε ο Νίκος Ταγαράς και επισήμανε: "όταν ακυρωθούν τα όρια δεν μπορείς να χτίσεις, όχι στην άκρη, αλλά ούτε στο κέντρο του χωριού".

Αναφερόμενος στη λεγόμενη Γ Ζώνη, τα άκρα ενός οικισμού δηλαδή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύση για τις περιπτώσεις που μπορεί να μείνουν εκτός με την επαναοριοθέτηση. "Θέλουμε να βρούμε την καλύτερη λύση, σεβόμενοι την προστασία της ιδιοκτησίας και του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Εκείνο που θέλουμε είναι να προστατεύσουμε τους οικισμούς και τα χωριά μας", είπε ο κ. Ταγαράς.

"Τώρα θα μεταφέρω στα χωριά ότι ‘εσείς που είχατε οικόπεδα κάτω από δύο στρέμματα, είχατε 800 μέτρα αγοράσει και μπορούσατε να χτίσετε, τώρα δεν θα μπορείτε, γιατί αυτό το κάνει η κυβέρνηση για να σας προστατεύσει….' ", σχολίασε ο Μάριος Σαλμάς και σημείωσε ο κόσμος δεν θα επιστρέψει στην ύπαιθρο με...αέρα.

"Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το ευαίσθητο σημείο είναι προς επεξεργασία, από την πλευρά μας. Για όλα τα άλλα επιμένω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα. Όποιος χτίζει σήμερα, με τους ίδιους όρους θα χτίζει και αύριο, εφόσον βρίσκεται εντός οικισμού, μετά την επαναοριοθέτηση", ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή Φωτογραφίας
eurokinissi
Κεντρική Φωτογραφία
Κατηγορία
Υπέρτιτλος να είναι στον τίτλο
0