Από τις 15 έως τις 18 Μαΐου 2025, η 8η Art Thessaloniki International Contemporary Fair επιστρέφει στους χώρους της ΔΕΘ–HELEXPO, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως μια από τις πιο δραστήριες εικαστικές πλατφόρμες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Περισσότερες από 65 γκαλερί, καθώς και μουσεία και ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πάνω από 350 καλλιτέχνες, διεθνείς συνεργασίες, βραβεία και αφιερώματα συνθέτουν μια διοργάνωση που επιδιώκει να αποτελέσει κόμβο συνάντησης, καλλιτεχνικής έκφρασης και ανταλλαγής.
Η φετινή διοργάνωση καλύπτει τα περίπτερα 8, 9 και 10 της HELEXPO – ΔΕΘ και ενισχύει τον διεθνή της χαρακτήρα μέσα από συνεργασίες με διοργανώσεις και ιδρύματα του εξωτερικού, όπως η Sofia Art Fair (Βουλγαρία), η MoBU Bucharest Art Fair (Ρουμανία), και το OSTEN Biennale of Drawing (Σκόπια). Επίσης συμμετέχουν ευρωπαϊκά ιδρύματα όπως η Fondazione Burri (Ιταλία), η Boghossian Fondation (Βέλγιο), η Greenland National Art Gallery (Γροιλανδία/Δανία) και η Mice Jankulovski Foundation.
Στο επίκεντρο της 8ης Art Thessaloniki βρίσκονται δύο σημαντικά αφιερώματα: στον Ιταλό πρωτεργάτη της Arte Povera Μικελάντζελο Πιστολέτο, υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης 2025, και στον Παναγιώτη Τανιμανίδη, γνωστό για τα μνημειακά του γλυπτά και τις υβριδικές του κατασκευές.
Όπως σημειώνει μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Art Thessaloniki, Παντελής Τσάτσης, «η ιδέα της διοργάνωσης δεν περιορίζεται στον εμπορικό χαρακτήρα. Επιδιώκουμε έναν ισορροπημένο συνδυασμό εμπορικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών. Αυτό δεν το βλέπεις συχνά σε διεθνείς foire τέχνης». Ο ίδιος υπογραμμίζει τη δυσκολία και το πείσμα που απαιτήθηκε για να φτάσει η διοργάνωση στη σημερινή της μορφή: «Η διαδρομή είχε δυσκολίες, αλλά πάντα ήμουν με τα δύσκολα. Όταν ξεκινούσαμε, η Θεσσαλονίκη είχε πάνω από 15 γκαλερί, ενώ σήμερα μετριούνται στα δάχτυλα. Η ανάγκη να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα για να αναδείξουμε το τοπικό και περιφερειακό καλλιτεχνικό δυναμικό ήταν καθοριστική».
Τιμώμενοι Καλλιτέχνες 2025
Μικελάντζελο Πιστολέτο
Πρωτεργάτης της Arte Povera, ο Ιταλός καλλιτέχνης Μικελάντζελο Πιστολέτο θεωρείται από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής τέχνης. Γεννημένος στη Biella το 1933, έγινε διεθνώς γνωστός με τους πίνακες «Mirror», στους οποίους το κοινό αντανακλάται και γίνεται μέρος του έργου. Το ίδρυμά του, Cittadellarte, λειτουργεί ως εργαστήριο κοινωνικού μετασχηματισμού με εργαλείο την τέχνη. Από το 2003 προωθεί το συμβολικό του μανιφέστο «Τρίτος Παράδεισος», το οποίο έχει παρουσιαστεί και στην Ελλάδα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εγκατάσταση στην Ελευσίνα. Ο Πιστολέτο δεν παύει να βλέπει την τέχνη ως ενεργό δύναμη αλλαγής: «Η τέχνη πρέπει να προωθεί μια ειρηνική, ανθρωπιστική συνείδηση. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε στην ειρήνη, αλλά το να δουλεύω προς αυτή την κατεύθυνση με κάνει να νιώθω καλύτερα». Για τη δουλειά του αυτή μάλιστα πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι συγκαταλέγεται στους υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης 2025.
Μία από τις πιο γνωστές εγκαστάσεις του Πιστολέτο
Στην 8η Art Thessaloniki θα παρουσιαστούν έργα της τελευταίας διετίας του Πιστολέττο, τα «μετα-έργα», όπως τα χαρακτηρίζει και στα οποία ενσωματώνει τεχνολογίες QR κωδικών και Τεχνητή Νοημοσύνη, διερευνώντας τη συλλογική γνώση και την αλληλεπίδραση μεταξύ τέχνης, κοινωνίας και καινοτομίας.
Μικελάντζελο Πιστολέτο
Παναγιώτης Τανιμανίδης
Ο Παναγιώτης Τανιμανίδης, καλλιτέχνης με σπουδές στα μαθηματικά και τη θεολογία, έχει διαγράψει πορεία δεκαετιών στην ελληνική σκηνή, με έμφαση στη γλυπτική και την κατασκευαστική τέχνη. Συμμετέχει σε εκθέσεις από το 1985, ενώ το 1990 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Aperto της Μπιενάλε Βενετίας. Χρησιμοποιεί υλικά όπως ελατήρια, αφρολέξ, σαμπουάν και μέταλλο, δημιουργώντας σύνθετα έργα που ισορροπούν ανάμεσα στη γλυπτική και τη ζωγραφική.
Έργο του Παναγιώτη Τανιμανίδη
Με ισχυρή εννοιολογική βάση και τεχνική επάρκεια, προσεγγίζει τη δημιουργία με τη λογική του ποιητή-τεχνίτη. Στην Art Thessaloniki παρουσιάζει ένα μνημειακό σύνολο από 12 γλυπτές πένες γραφής ύψους 2,5 μέτρων και μια νέα μεταλλική κατασκευή με αντιπολεμικό μήνυμα. Όπως δηλώνει ο κ. Τσάτσης: «Το έργο του Τανιμανίδη είναι τόσο ισχυρό σε σύλληψη και υλοποίηση που θα μπορούσε να παρουσιαστεί ακόμη και στη Μπιενάλε της Βενετίας».
Παναγιώτης Τανιμανίδης
Το φετινό πρόγραμμα εμπλουτίζεται με δράσεις και μουσικά δρώμενα, με την ερμηνεύτρια Κασσάνδρα Δημοπούλου μεταξύ των συμμετεχόντων. Παράλληλα, συμμετέχουν σημαντικοί θεσμοί όπως η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Ξενάκη, ενώ δεν λείπουν οι μουσειακές εκθέσεις και παρουσιάσεις ιδιωτικών συλλογών.
«Το πρόγραμμα της διοργάνωσης είναι αυτοχρηματοδοτούμενο», σημειώνει ο κ. Τσάτσης. «Δεν υπάρχει επιχορήγηση. Παρ’ όλα αυτά, προσελκύουμε κάθε χρόνο 15.000–20.000 επισκέπτες και παραμένουμε σταθεροί στον στόχο μας: να ενισχύσουμε την καλλιτεχνική δημιουργία στην ευρύτερη περιοχή».
Ενότητες και βραβεία για νέους
Η Art Thessaloniki 2025 διατηρεί σταθερές τις βασικές ενότητες της:
-Πλατφόρμα Νέων Καλλιτεχνών ΜΑΤΑΡΟΑ, όπου για πέμπτη χρονιά νέοι δημιουργοί έως 33 ετών παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ατομικά περίπτερα, διεκδικώντας ένα από τα τρία χρηματικά βραβεία.
-Βραβεία «Όπυ Ζούνη», θεσμοθετημένα φέτος στη μνήμη της σπουδαίας δημιουργού, με τρεις διακρίσεις για ανεξάρτητους καλλιτέχνες και αντίστοιχα χρηματικά έπαθλα.
-Φιλανθρωπική Δημοπρασία, στην οποία συμμετέχουν όλες οι γκαλερί.
-Perfomance με έργο που θα φιλοτεχνηθεί από τον Χρ. Λαχανά και θα δημοπρατηθεί στη διάρκεια της έκθεσης υπέρ του Οργανισμού «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας».
-Perfomance Μαρία Ζούρου.
Ωράριο Κοινού
Πέμπτη 16:00 - 22:00
Παρασκευή 14:00 – 21:00
Σάββατο & Κυριακή 11:00 – 21:00
Ημερήσια Εισιτήρια: Ενήλικες 9€, Παιδιά/Φοιτητές 5€
