Το κείμενο της συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί και εκτιμάται ότι θα υπογραφεί ακόμα και εντός της ημέρας. Κεντρικό της στοιχείο είναι η σύσταση ενός κοινού ταμείου διαχείρισης επενδύσεων, το οποίο θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα χρηματοδότησης έργων στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης και της τεχνολογικής ανάπτυξης.
Η συμφωνία αναγνωρίζει το πάγιο αίτημα του Κιέβου να προστατεύσει τις φιλοευρωπαϊκές του επιδιώξεις, οι οποίες αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε να μην υπολογιστούν οι ήδη καταβληθείσες στρατιωτικές ενισχύσεις της περιόδου 2022–2024 ως μέρος της συνεισφοράς των ΗΠΑ στο νέο ταμείο. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ, οι Αμερικανοί απέσυραν την απαίτηση αυτή, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική συμφωνία.
Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει έντονο προβληματισμό για τη στασιμότητα στην ειρηνευτική διαδικασία. Αν και ο Τραμπ είχε δηλώσει την πρόθεσή του να παρουσιάσει πρόταση ειρήνης εντός των πρώτων 100 ημερών της νέας του θητείας, φαίνεται να αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στις σχετικές διαπραγματεύσεις.
Το προσχέδιο αναφέρει ότι η συμφωνία στοχεύει στην οικοδόμηση μιας «μακροπρόθεσμης συνεργασίας για την ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας» ως απάντηση στην ευρείας κλίμακας καταστροφή από την ρωσική επίθεση.
Αν και η βασική συμφωνία είναι έτοιμη, δύο παράπλευρα τεχνικά κείμενα, που θα καθορίζουν τις λεπτομέρειες λειτουργίας του κοινού ταμείου, βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Ενδεικτικό της προτεραιότητας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη διαχείριση του εγχειρήματος είναι ότι η Ουάσινγκτον θα έχει αποφασιστικό λόγο στη διαχείριση των εσόδων του ταμείου.
Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται και από το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Απρίλιο, με την παρούσα συμφωνία να αποτελεί συνέχεια των δεσμεύσεων εκείνης της πρωτοβουλίας.
Στο παρασκήνιο, πάντως, η συμφωνία είχε περάσει από κρίση, καθώς προηγούμενη διαπραγμάτευση είχε ναυαγήσει έπειτα από τεταμένη συνάντηση του Ζελένσκι με τον Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς στον Λευκό Οίκο. Οι σχέσεις φαίνεται να αποκαταστάθηκαν, με τον Ζελένσκι να έχει ιδιωτική συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο το περασμένο Σάββατο στο Βατικανό, λίγες ώρες πριν από την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.