Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από το όλο συμβάν, ενώ φαίνεται να είναι αποφασισμένος να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα.
Στην άτυπη αυτή συνεδρίαση θα εξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν στα Πανεπιστήμια. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν συνεργάτες του στο μέγαρο Μαξίμου, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Νίκος Παπαϊωάννου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εάν υπάρξουν αποφάσεις, θα υπάρξει ενημέρωση αμέσως μετά.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το σοβαρό περιστατικό στη Νομική Αθηνών «είναι κάτι παραπάνω από καταδικαστέο». Προσθέτουν δε πως «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ. ότι για ακόμα μία φορά, θα βρει τους δράστες και θα τους συλλάβει για να οδηγηθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη και να δικαστούν με το πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο που έχουμε ψηφίσει και ισχύει σήμερα».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν τα «σημαντικά βήματα» που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ζήτημα αντιμετώπισης της βίας και της εγκληματικότητας των ελληνικών πανεπιστημίων τα οποία δεν είχαν γίνει για ολόκληρες δεκαετίες και υπενθύμιζαν πως «από το 2019 καταργήθηκε το άσυλο ανομίας και εξ αυτού του λόγου η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων, αλλά και επεμβάσεις, κάθε φορά που κλήθηκε για να επέμβει. Για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια, δεν έχουμε ενεργή κατάληψη σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας».
Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι ο νόμος - πλαίσιο του 2021, βάσει του οποίου τα ΑΕΙ καλούνται να υποβάλλουν σχέδιο ασφαλείας στο υπουργείο Παιδείας, έχει μείνει εν πολλοίς στα χαρτιά, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναγνώρισε σήμερα (Action24) ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν λειτούργησε.
Μεταξύ των προτάσεων που είναι επί τάπητος είναι η ενίσχυση της παρουσίας των σεκιούριτι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και η επέκταση των καμερών. Αν γι' αυτό απαιτηθούν επιπρόσθετα κονδύλια, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει, αν και αρμόδιες πηγές «δείχνουν» προς τη μεριά των πρυτάνεων, λέγοντας ότι αρκετοί εξ αυτών αποφεύγουν μια ευθεία αντιπαράθεση με «μπαχαλάκηδες» προς χάριν της «ειρήνης» εντός του Ιδρύματος.
Επίσης, εξετάζονται και πειθαρχικά μέτρα, τόσο για φοιτητές όσο και για Ιδρύματα. Ο κ. Μαρινάκης σήμερα μίλησε για την προοπτική διαγραφής φοιτητών που σχετίζονται με καταδρομικές επιθέσεις, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί και η διασύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου από το 2021 για την κατάρτιση του απαραίτητου σχεδίου ασφαλείας.
«Η βάρβαρη επίθεση υπενθυμίζει σε όλους μας, πρυτανικές αρχές, φοιτητικούς συλλόγους, κόμματα και πρωτίστως στην ίδια την κυβέρνηση την ανάγκη επικαιροποίησης και αυστηροποίησης του σχετικού πλαισίου για την πραγματική προστασία των δικαιωμάτων των φοιτητών, των καθηγητών και των άλλων πολιτών μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «δείχνοντας» τις επικείμενες παρεμβάσεις.
Π. Μαρινάκης: Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν πέτυχε ως εγχείρημα - Πρέπει να αλλάξουμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας
Νωρίτερα την Παρασκευή (02/05), την επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός διδακτορικού φοιτητή, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χαρακτηρίζοντάς της ως «βαρύτατο έγκλημα», προτείνοντας να διαγράφεται όποιος φοιτητής κριθεί με απόφαση της Δικαιοσύνης ότι συμμετέχει σε τέτοιες επιθέσεις.
Ειδικότερα, μιλώντας στο Action 24, αναφερόμενος στην πανεπιστημιακή αστυνομία, είπε ότι «δεν πέτυχε ως εγχείρημα», εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά λέγοντας ότι για χρόνια «είτε έκλειναν τα μάτια είστε στήριζαν ανοιχτά τις νοσηρές μειοψηφίες φοιτητών και μη φοιτητών που "μόλυναν" με παραβατικότητα τα ελληνικά πανεπιστήμια».
«Αυτό που επικρατούσε για 10ετιες στη χώρα ήταν ένα από τα πιο τραγικά φαινόμενα της μεταπολίτευσης καθώς κατά ένα ποσοστό τα πανεπιστήμια γίνονταν χώρος εγκληματικότητας και ανομίας» είπε αρχικά ο Παύλος Μαρινάκης.
Επίσης, κριτική άσκησε και στη στάση των κομμάτων της Αριστεράς, λέγοντας ότι «για πάρα πολλά χρόνια πολύ μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος και αναφέρομαι στην αριστερά και την κεντροαριστερά, δεν ήταν στη σωστή πλευρά και δεν στέκονταν στο πλευρό της σιωπηρής πλειοψηφίας και είτε έκλειναν τα μάτια είτε στήριζαν ανοιχτά τις νοσηρές μειοψηφίες φοιτητών και μη φοιτητών που "μόλυναν" με παραβατικότητα τα ελληνικά πανεπιστήμια».
Αφού εξέφρασε την ελπίδα οι κουκουλοφόροι που εισέβαλαν στη Νομική «να έχουν παραδειγματική τιμωρία με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, όπως αποφασίσει η δικαιοσύνη», τόνισε ότι «το έγκλημα πρέπει να λέγεται έγκλημα, για χρόνια δεν μιλούσαν για εγκληματίες, υπήρχαν πορείες για το άσυλο».
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «το πιο σημαντικό για μένα που πρέπει να μπει στον δημόσιο διάλογο με ευθύνη όλων μας, είναι ένα αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο. Συλλαμβάνεται κάποιος γα πράξη όπως αυτή στη Νομική, θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι φοιτητής. Πέραν από τις ποινικές συνέπειες πρέπει να υπάρχουν και πειθαρχικές. Άνθρωποι που κάνουν δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος συμφοιτητών, καθηγητών, του οποιουδήποτε, να ξέρουν ότι πέραν από τις βαριές ποινές, για μένα θα πρέπει να υπάρχουν πολύ σοβαρές πειθαρχικές συνέπειες μετά από αποφάσεις της δικαιοσύνης. Με κλιμάκωση, π.χ. η επίθεση στη Νομική είναι ακραία και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την αυστηρότερη ποινή. Δεν μπορεί στα σχολεία να έχουμε πιο αυστηρό πλαίσιο από ό,τι στα πανεπιστήμια».
Επίσης, είπε «δεν αρκεί μόνο να επεμβαίνει η αστυνομία και να μην έχει αυτό τον περιορισμό «καθώς «υπάρχουν πρυτανικές αρχές που συνεργάζονται και πρυτανικές αρχές που κλείνουν τα μάτια», ενώ αναφέρθηκε στην πανεπιστημιακή αστυνομία λέγοντας «δεν πέτυχε το εγχείρημα».
«Έτσι όπως είχε σχεδιαστεί δεν ήταν σωστό να εφαρμοστεί. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πήγαν χαμένοι πήγαν σε άλλες υπηρεσίες» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «αυτοί οι εγκληματίες είναι στα μεγάλα ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάποιοι είναι φοιτητές και κάποιοι όχι, άρα πρέπει η δράση τους να αντιμετωπιστεί από την κανονική αστυνομία».
«Η πανεπιστημιακή αστυνομία ήταν μια άοπλη αστυνομία, αυτό που έγινε στη Νομική αντιμετωπίζεται από αστυνομικούς που διαχειρίζονται βαρύ έγκλημα. Πρέπει να δημιουργηθούν πρωτόκολλα ασφαλείας των πανεπιστημίων, μέσα σε αυτό να δούμε και τη συμμόρφωση των ΑΕΙ, να δούμε αν πρέπει να στηριχθεί περισσότερο ιδιωτική φύλαξη, οι κάμερες, η περιφρούρηση του συστήματος εισόδου», κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.