«Η κυβέρνηση στην πράξη προσπαθεί να ενισχύσει τον κόσμο της εργασίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 2008, έχει μειωθεί στο μισό από το 2019 (8,5% περίπου)», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ1.
Επιπλέον, «αυτό που έχει σημασία είναι ότι ομάδες που ήταν στο παρασκήνιο της κοινωνίας και της εργασίας, βγαίνουν από αυτό», είπε ο Θ. Κοντογεώργης φέρνοντας και σχετικά παραδείγματα.
Στους νέους, «ένας στους τρεις ήταν άνεργοι το 2019 και σήμερα είναι ένας στους έξι -και χρειάζεται ακόμη δουλειά».
«Στις γυναίκες, μία στις τέσσερις ήταν άνεργη και αυτή τη στιγμή είναι μία στις δέκα. Ταυτόχρονα, άνθρωποι άνω των 60 ετών έχουν μπει στην αγορά εργασίας. Και όλα αυτά συγχρόνως με τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και το μέσο μισθό, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την οποία χρησιμοποιούν 1,5 εκατ. εργαζόμενοι, έχουν προστεθεί 800.000 ώρες», επισήμανε.
Όσον αφορά κεφάλαιο της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επικαλέσθηκε την άδεια μητρότητας, την εξομοίωση των θετών γονέων με τους φυσικούς γονείς, τα κίνητρα στις επιχειρήσεις για την ενίσχυση νέων γονέων.
Ειδικώς δε, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επεσήμανε ότι «από 500 που ήταν το 2019, αυτή τη στιγμή είναι 800». Εξ άλλου, «η αρμόδια υπουργός, η κυρία Κεραμέως έχει στείλει επιστολές στους παραγωγικούς φορείς προκειμένου να ξεκινήσει διαβούλευση», με στόχο την περαιτέρω αύξηση.
Στο θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τα οικόπεδα, «η δική μας κεντρική πολιτική είναι η οργάνωση του χώρου. Ως τώρα είχαμε μη οργάνωση και ένα μικρό χάος», ήταν το πρώτο σχόλιο του υφυπουργού. Έκανε δε, λόγο για «κεφαλαιώδη μεταρρύθμιση», που θα ενσωματώνει και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ενώ ύστερα σχολίασε και την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι «πριν τοποθετηθούμε στη δημόσια σφαίρα και διάλογο, ειδικά όταν κάποιος είναι επικεφαλής κόμματος, χρειάζεται να υπάρχει μια σωστή ενημέρωση. Χρειάζεται ψυχραιμία, είναι άλυτα θέματα ετών, η ευθύνη είναι διαχρονική».
Και συνέχισε: «Αυτή η κυβέρνηση έβαλε μπροστά κάποια πράγματα από το 2019. Στόχος, ως το 2028 να έχει ολοκληρωθεί όλος ο χωροταξικός σχεδιασμός με τη σφραγίδα και του ΣτΕ, οπότε να ξέρουμε τι γίνεται σε κάθε περιοχή».
Για το πρόβλημα της λειψυδρίας, παρατήρησε ότι η διαχείριση και η επάρκεια του νερού είναι «άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απρονοησίας του παρελθόντος». Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, το πρόβλημα «μας βρήκε τη στιγμή που η κλιματική κρίση ήλθε με γοργά βήματα, άρα χρειάζεται ένας σχεδιασμός σε όλη τη χώρα».
Ωστόσο, «για πρώτη φορά υπάρχει στρατηγική, ένας πολιτικός ιδιοκτήτης αυτού του πράγματος». Κάνοντας ακόμη λόγο για «όρο επιβίωσης της χώρας», διαβεβαίωσε πως «υπάρχει ένας σχεδιασμός σε εξέλιξη».
Και, με την επισήμανση ότι «κάθε χρονιά (σ.σ. σε αποθέματα νερού) ήμασταν 30% κάτω από την προηγούμενη, χτυπάει ένα καμπανάκι», έκανε γνωστό ότι «έρχεται δεύτερη γενιά έργων στη Θεσσαλία», για τη διαχείριση του νερού και τα αντιπλημμυρικά έργα, με βάση τα σύγχρονα μοντέλα σημειωτέον. Κατά συνέπεια, συμπέρανε, υπάρχει και ο σχεδιασμός για τις άμεσες ανάγκες και ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός.
Για τον αντιπυρικό σχεδιασμό, είπε πως «φέτος θα έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών από κάθε άλλη χρονιά. Σε επίγεια και σε εναέρια μέσα υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία, ενώ προχωρά ο προγραμματισμός του "ΑΙΓΙΣ"», δήλωσε θυμίζοντας ότι από το 2027 θα παραδοθούν τα πρώτα "Canadair". Αλλά και ο συντονισμός με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι «σε καλύτερο επίπεδο», για το σκοπό αυτό μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι κ.κ. Κεφαλογιάννης και Τουρνάς «επισκέπτονται όλη τη χώρα και κάνουν συντονιστικές συναντήσεις». Τέλος, και «οι εθελοντές έχουν αυξηθεί κατά πολύ».
Στο πολιτικό θέμα των ημερών, τη διαβίβαση της δικογραφίας για τα Τέμπη στη Βουλή, εξ αρχής ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα το χειριστεί με τον τρόπο που από την πρώτη στιγμή χειρίσθηκε αυτήν την τραγωδία», και στην τακτική ποινική δικαιοσύνη αλλά και στη Βουλή, με μοναδικό γνώμονα, την «αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση της δικαιοσύνης».
Ενώ, στο σημείο αυτό άφησε αιχμές κατά όσων υιοθέτησαν ισχυρισμούς, οι οποίοι στη συνέχεια αναιρέθηκαν. «Ελπίζω όλοι να έχουν κάτι διδαχθεί από το προηγούμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε δε. Και, με τη διαβεβαίωση ότι «είμαστε ανοιχτοί στη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής», προέκρινε την ισότιμη μεταχείριση πολιτικών προσώπων και των άλλων πολιτών. «Όλες οι ενέργειες της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα υπηρετήσουν τη θέση αυτή», επεσήμανε εν κατακλείδι.
Σε άλλο θέμα, τα περιστατικά βίας στη Νομική Σχολή Αθηνών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό έκανε λόγο για περιστατικό «λυπηρό, σοκαριστικό, απολύτως καταδικαστέο».
Εν τούτοις, «η πραγματικότητα στο ελληνικό πανεπιστήμιο σήμερα είναι αρκετά διαφορετική από το παρελθόν», υποστήριξε προσθέτοντας: «Έχει γίνει συστηματική προσπάθεια ώστε να μην υπάρχουν ενεργές καταλήψεις, οι φοιτητές και οι καθηγητές να λειτουργούν σε ένα πιο ελεύθερο περιβάλλον. Ναι, υπάρχουν ακόμη θέματα», αναγνώρισε. Εν τέλει, «χρειάζεται περισσότερη δουλειά αλλά η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική, και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που λάβαμε το 2019 αλλά και επιχειρησιακά».
Κλείνοντας με τις δημοσκοπήσεις, ο Θ. Κοντογεώργης επεσήμανε δυο πρωτιές: είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα, η ΝΔ εν προκειμένω, διατηρεί δημοσκοπική υπεροχή εδώ και δέκα χρόνια, επίσης είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έξι ετών διατηρεί ισχυρό προβάδισμα. Αλλά την ίδια στιγμή, όμως, απέδωσε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, που προσδιορίζουν, όπως είπε, τα πεδία στα οποία πρέπει να πέσει βάρος.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ