Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (29/4) στην Αγιορειτική Εστία, στη Θεσσαλονίκη με τον συγγραφέα να εξηγεί, μεταξύ άλλων, πως όταν «αναφερόμαστε στη μεταβυζαντινή ζωγραφική, εννοούμε προνομιακά την αγιογραφία. Μεταξύ του 15ου και των αρχών του 18ου αιώνα, στον ελληνικό κόσμο, ζωγραφική και αγιογραφία σχεδόν ταυτίζονται». Όπως τόνισε ο κ. Καραμπελιάς με τη γενιά του ‘30 θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά ο εικαστικός ιστορικός κύκλος που είχε ανοίξει στην Κρήτη κατά τον 15 αιώνα.
Η Κρητική Σχολή της αγιογραφίας, είπε ο συγγραφέας, υπήρξε κληρονόμος και συνέχεια της Κωνσταντινουπολίτικης Σχολής. Ξεκίνησε δε την παρουσίαση υπογραμμίζοντας πως ο Θεοφάνης ο Κρης ήταν εκείνος ο οποίος έφερε την κρητική ζωγραφική στο Άγιον Όρος και στα Μετέωρα και ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος μέχρι το Τολέδο.
Μίλησε ακόμη για τις σημαντικές ζωγραφικές «σχολές» που αναπτύχθηκαν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, στη Θήβα, στο Ναύπλιο, στην Αττική και κυρίως στην ορεινή Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, όπου είχε επιβιώσει και η παράδοση της υστεροβυζαντινής Μακεδονικής Σχολής και τέλος, στο Άγιον Όρος.
Το βιβλίο αναφέρεται επίσης στη λαϊκή κοσμική ζωγραφική που εξαπλώθηκε κυρίως σε «αρχοντικά», από την Καστοριά και τη Σιάτιστα μέχρι τα Αμπελάκια, το Πήλιο και τα Ζαγοροχώρια και φιλοτεχνείται από «συνοδείες» λαϊκών ζωγράφων όπως του Χιοναδίτη Παγώνη στο Πήλιο.
Επίσης ο συγγραφέας έκανε αναφορά, μεταξύ άλλων, στη Σχολή του Μονάχου, στον Παρθένη, στον Θεόφιλο, στον Νικόλαο Λύτρα, στον Δημήτρη Πικιώνη, στον Φώτη Κόντογλου, στον Εγγονόπουλο και στον Ιωάννη Γαβριήλ Πεντζίκη.
Για το βιβλίο μίλησαν η Δρ Ιστορικός Τέχνης Κάτια Κιλεσοπούλου, ο ΚαθηγητήςΒυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Γεώργιος Φουστέρης και ο Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης ΑΠΘ, Αθανάσιος Σέμογλου.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος και ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, Αναστάσιος Ντούρος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Λουζικιώτης.