H στήριξη της Εργασίας είναι μία κατεξοχήν Αναπτυξιακή Πολιτική Επιλογή

03.05.2025 | 08:00
Shutterstock

Πριν δύο μέρες μπήκε ο Μάιος και μαζί με την πιο όμορφη περίοδο της Άνοιξης, γιορτάσαμε και την Εργατική Πρωτομαγιά.

Με αφορμή τον εν λόγω εορτασμό, ο Πρωθυπουργός, μας θύμισε, τις μέχρι στιγμής παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στον σημαντικό τομέα της Εργασίας.

Σταχυολογώντας:

1. Αύξηση του κατώτατου μισθού 35%

2. Μείωση ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 17 χρόνια - Σημαντική μείωση της ανεργίας στις γυναίκες και στους νέους, 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ψηφιακή κάρτα εργασίας για 1,5 εκατ. εργαζόμενους

3. Αύξηση των δηλωμένων υπερωριών έως και 60% σε συγκεκριμένους κλάδους

4. Άδεια μητρότητας από 6 στους 9 μήνες

5. Άδεια πατρότητας για πρώτη φορά

6. Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και για το δικαίωμα στην αποσύνδεση

7. Πλαίσιο προστασίας εργαζομένων από τη βία και την παρενόχληση στον χώρο εργασίας

8. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,4%

Ενώ, δήλωσε πως παραμένουν οι στόχοι για:

1. Κατώτατο Μισθό στα 950 ευρώ

2. Μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ το 2027

3. Νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών

4. Περαιτέρω ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

5. Επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλη την αγορά έως το 2027.

Όλα τα παραπάνω, εκτός από άμεσο θετικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, επηρεάζουν θετικά ολόκληρη την Οικονομία.

Όπως έχουμε αναλύσει πολλές φορές, μια σωστά ρυθμισμένη Αγορά Εργασίας, μόνο οφέλη έχει για όλους τους εταίρους της.

Πρώτα από όλα, μέσα από την αύξηση του μέσου εισοδήματος, προκύπτει περισσότερη σιγουριά στους εργαζόμενους και κατ επέκταση, αύξηση της κατανάλωσης, είτε για ταχέως καταναλωτικά αγαθά, είτε και για άλλου είδους αγορές.

Ο εργαζόμενος μπορεί να προγραμματίσει καλύτερα την κάλυψη αναγκών του και των μελών της οικογένειάς του, ή να αισθανθεί μια μεγαλύτερη άνεση μετά την πίεση των προηγούμενων ετών, Είτε γιατί ήταν άνεργος και βρήκε δουλειά με μεγαλύτερο μισθό είτε γιατί αυξήθηκε ο μισθός που ήδη έπαιρνε.

Με την καλύτερη εικόνα της Αγοράς Εργασίας, η Χώρα γίνεται ακόμα ελκυστικότερη σε όσους έφυγαν τα χρόνια της Οικονομικής Κρίσης και έτσι περισσότεροι επιστρέφουν. Για λόγους αποδοχών, συνθηκών, προστασίας δικαιωμάτων κλπ (υπερωρίες, ψηφιακή κάρτα κλπ).

Με την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, ενισχύεται η ασφάλεια και η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων, ειδικά των περισσότερο ευάλωτων.

Με την αύξηση της άδειας μητρότητας, η οικογενειακή ζωή βελτιώνεται, με τη μητέρα ή και τον πατέρα να είναι περισσότερο χρόνο με τα νέα μέλη των οικογενειών τους.

Μη ξεχνάμε για την προστασία από παρενόχληση στο χώρο εργασίας, αλλά και το δικαίωμα στην «αποσύνδεση», που λόγω και της τεχνολογίας, είχε αρχίσει να γίνεται απαιτούμενη.

Τέλος και για τους εργοδότες (αλλά και για τους εργαζόμενους), η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προκαλεί και αύξηση της απασχόλησης με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επενδύσεις, την κατανάλωση και τον κύκλο της οικονομίας.

Είναι λοιπόν, μια καθαρά αναπτυξιακή πολιτική, αυτή της στήριξης της Αγοράς Εργασίας για τη Χώρα μας. Διότι, μόνο ανάπτυξη φέρνει η ισορροπία μεταξύ της Ιδιωτικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας και της στήριξης των εισοδημάτων και ορθολογικά προστατευμένων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

*Ο Ιωάννης Γ. Ρουκάς είναι Οικονομολόγος

Ιωάννης Γ. Ρουκάς