Γ. Χαρίτος: Η ατζέντα της επίσκεψης του Ν. Χριστοδουλίδη σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα

Ακούστε το άρθρο 8'
03.05.2025 | 23:49
Πυκνό αναμένεται να είναι το πρόγραμμα των επίσημων συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή (03/05) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, και οι αξιωματούχοι που θα τον συνοδεύουν στο Ισραήλ και στη Ράμαλα, σύμφωνα με τον Γαβριήλ Χαρίτο.

Αφού συναντηθεί νωρίς το μεσημέρι με συγγενείς των ισραηλινών ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα από την οργάνωση Χαμάς, ο ΠτΔ θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ισαάκ Χέρτσογκ, και στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Στη συνέχεια, όπως ορίζει το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Λευκωσία, θα μεταβεί οδικώς στη Ραμάλα, όπου θα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα παραθέσει επίσημο γεύμα και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, οπότε και θα επιστρέψει στην Κύπρο.

Η ατζέντα της επίσκεψης Χριστοδουλίδη σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα

Σχολιάζοντας την ατζέντα της επίσκεψης, ο αναλυτής, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και του κυπριακού Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας, (ΙΜΠΔ), Γαβριήλ Χαρίτος, επεσήμανε ότι η μετάβαση του ΠτΔ στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη εντάσσεται στο στάδιο της προετοιμασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεδομένο αυτό σημαίνει ότι κατά το προσεχές διάστημα, αναμένονται και άλλες αντίστοιχες επισκέψεις σε χώρες της περιοχής, προκειμένου οι Κύπριοι αξιωματούχοι να «πιάσουν το νήμα» των ζητημάτων που συνδέουν τα κράτη της Εγγύς και Μέσης Ανατολής με τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Πέραν αυτού όμως, το ζήτημα της παροχής και της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, έχει έρθει εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο λόγω των τρεχουσών εξελίξεων.

Ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι, ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα, η Κυπριακή Δημοκρατία στάθηκε πρωτοπόρος στην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα ήδη από τις πρώτες μέρες του πολέμου που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023, προτείνοντας το «σχέδιο Αμάλθεια» που υποστηρίχθηκε από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και την διεθνή κοινότητα και αποτέλεσε μία από τις πρώτες διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας που τέθηκαν σε εφαρμογή.

Επεσήμανε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ολοένα και εντονότερα η τάση συγκεκριμένων φιλοδυτικών σουνιτικών αραβικών χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, να προωθηθεί ενεργότερος ρόλος για την Παλαιστινιακή Αρχή, τόσο ως προς την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και για το καθεστώς που θα ισχύσει στην Γάζα «της επόμενης μέρας». Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμάται ότι μπορεί να φανεί χρήσιμη, εφόσον προηγουμένως υπάρξει σχετικός συντονισμός και με την ισραηλινή πλευρά.
 
Τέλος, συνεχίζει να εκκρεμεί το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ένα εγχείρημα που έχει χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας τόσο εκ μέρους του Ισραήλ όσο και εκ μέρους της Κύπρου. Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου εκτιμάται ότι θα συζητήσουν τις δυνατότητες περαιτέρω συντονισμού μεταξύ Λευκωσίας και Ιερουσαλήμ εν αναμονή περαιτέρω διασαφήσεων εκ μέρους της Αθήνας.

Σοβαρά ισραηλινά πλήγματα κατά της συριακής αεράμυνας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σφυροκόπησε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, με έμφαση στις εγκαταστάσεις της συριακής αεράμυνας. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Γαβριήλ Χαρίτος, οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονταν στα περίχωρα της Δαμασκού, στην επαρχία Ντάρα στην νότια Συρία, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Χάμα, στο λιμάνι της Λατάκειας, καλύπτοντας ακόμα και την ευρύτερη περιοχή της πόλης Ίντλιμπ, πολύ κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.
 
Παρότι σημειώνεται ασυνήθιστη κινητικότητα στα ισραηλινά στρατεύματα που ελέγχουν εκτάσεις της νότιας Συρίας, δεν έχει σημειωθεί κάποια μετακίνηση των δυνάμεων ανατολικότερα. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, ανακοινώθηκε από την ισραηλινή πλευρά ότι μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στην επαρχία Σουέιντε της νότιας Συρίας, όπου διαβιοί συμπαγής πληθυσμός Δρούζων, ενώ παράλληλα, Δρούζοι πολίτες μεταφέρθηκαν αεροπορικά σε ισραηλινά νοσοκομεία του βορείου Ισραήλ για να νοσηλευτούν.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:liberal.gr