«Αν θες ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο. Μπορεί να μην ακούγεται ωραία σαν φράση, αλλά σε έναν κόσμο διαρκών ανατροπών, η πρόληψη, η διπλωματική εγρήγορση αποτελούν αναγκαία εφόδια για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό του σημείωμα ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.
«Η Ελλάδα περιτρυγυρίζεται από διάφορες εστίες ανάφλεξης και η συμμετοχή της στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας πολύ μεγάλη» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στον ρόλο της Αδελφότητας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχει ασκήσει κατά καιρούς σε ζητήματα εθνικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.
«Εδώ κι ενάμιση αιώνα προχωρούμε σε παρεμβάσεις με επίγνωση της γεωπολιτικής πραγματικότητας. Η Ελλάδα, αν και όχι μεγάλη δύναμη, είναι γεωπολιτικά κρίσιμη λόγω της στρατηγικής της θέσης που κατέχει».
Να σημειωθεί ότι η εσπερίδα χωρίστηκε σε δύο μέρη. Η πρώτη αφορούσε τις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας και τις επιρροές που ασκούν στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, με ομιλητές τον Αν. Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του ΑΠΘ, Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη, τον Δικηγόρο - Πολιτικό Αναλυτή, Αργύριο Αργυριάδη, και τον καθηγητή Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΑΚ, Σπύρο Λίτσα.
Στο πλαίσιο της δικής του τοποθέτησης ο κ. Σαρηγιαννίδης προχώρησε σε ιστορική αναδρομή και κατέγραψε τις ιστορικές διακυμάνσεις σε επίπεδο σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, τονίζοντας πως «η Τουρκία ισορροπεί ανάμεσα σε φιλοϊσλαμικές και κεμαλικές δυνάμεις και η στάση της εξαρτάται συχνά από το ποιος ηγείται του κράτους της. Όμως ισχυρή ρήξη μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουμε αν εξαιρέσει κανείς τον βομβαρδισμό της νηοπομπής του Μαβί Μαρμαρά το 2010. Ακόμη και αυτό το γεγονός όμως δεν στάθηκε ικανό να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ» σημείωσε ο κ. Σαρηγιαννίδης.
Ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως «το Ισραήλ επιδιώκει παρουσία στα Υψίπεδα του Γκολάν, περιορισμό της τουρκικής επιρροής και αναχαίτιση του Ιράν. Η ευρύτερη περιοχή συγκροτείται από διαδρόμους: Από τη μια αυτός του φιλοαμερικανικού τόξου και από την άλλη των αναθεωρητικών δυνάμεων που αποτελούνται από την Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν και την Τουρκία. Για την ώρα η τελευταία και το Ισραήλ βρίσκονται στο όχημα των ΗΠΑ. Όμως οι διαφορές στην πολιτική της Τουρκίας φέρνουν ποικίλες διακυμάνσεις».
Από την πλευρά του ο δικηγόρος και πολιτικός αναλυτής, Αργύρης Αργυριάδης έκανε λόγο για την έννοια της «Αφροευρασίας» μια ζώνη της οποίας τον πυρήνα συνθέτουν η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ισράηλ, ενώ Σπύρος Λίτσας αναφέρθηκε στον εσωτερικό διχασμό που βιώνει η γειτονική χώρα στο εσωτερικό της. «Θέλει να συμμετέχει στις διεθνείς εξελίξεις και να παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά παλινδρομεί ανάμεσα στο παρελθόν και τη σημερινή της ταυτότητα. Διότι οι πολώσεις σήμερα δεν είναι μόνο γεωγραφικές αλλά και αξιακές» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός.
Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης - εσπερίδας αφορούσε το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τις Θαλάσσιες Ζώνες και τους Υδρογονάνθρακες με ομιλητές τον δικηγόρο και καθηγητή Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Πολύκαρπο Αδαμίδη, τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σωτήρη Σέρμπο και τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο.
Ο πρώτος ανέλυσε διεξοδικά ειδικές έννοιες όπως η υφαλοκρηπίδα και οι Αποκλειστικές Οικονομικές Θαλάσσιες Ζώνες σε σχέση με το τι αμφισβητεί η Τουρκία, ενώ ο δεύτερος στάθηκε ιδιαίτερα στην πολυεπίπεδη στρατηγική της γειτονικής χώρας η οποία επεδιώκει να παίξει έναν ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης με μέσα που δεν είναι πάντα συμβατά με το διεθνές νομικό πλαίσιο.
Τέλος, ο Άγγελος Συρίγος παρουσίασε αναλυτικούς χάρτες στους οποίους απεικονίζονται οι θέσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας τονίζοντας πως η χώρα μας πρέπει να διατηρεί ψυχραιμία και να δείχνει προσήλωση στους θεσμούς.