mkdn.gr logo
mkdn.gr logo

Politico, Bloomberg, Daily Mail

ΗΠΑ: «Μπλόκο» στις φοιτητικές βίζες από τον Αμερικανό πρόεδρο, έλεγχοι στα social media

Ακούστε το άρθρο 8'
27.05.2025 | 23:36
Shutterstock
Το πάγωμα του προγραμματισμού νέων συνεντεύξεων για φοιτητικές βίζες διέταξε η κυβέρνηση Τραμπ, καθώς εξετάζει την επιβολή υποχρεωτικού ελέγχου των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης στους αλλοδαπούς φοιτητές που αιτούνται άδεια σπουδών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν το σχέδιο αυτό προχωρήσει, τότε η διαδικασία έκδοσης φοιτητικών θεωρήσεων (visa) ενδέχεται να επιβραδυνθεί σημαντικά, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά πολλά πανεπιστήμια, τα οποία στηρίζονται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό στους ξένους φοιτητές.

«Από εδώ και στο εξής, και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επέκταση των απαιτήσεων ελέγχου και διασταύρωσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα προξενικά τμήματα δεν θα πρέπει να προσθέσουν νέο διαθέσιμο αριθμό ραντεβού για αιτούντες φοιτητικής βίζας ή ανταλλαγής φοιτητών μέχρι νεωτέρας οδηγίας που θα αποσταλεί με χωριστό τηλεγράφημα τις επόμενες ημέρες», αναφέρεται σε έγγραφο που επικαλείται το Politico και φέρει την υπογραφή του Μάρκο Ρούμπιο.

Η διοίκηση είχε επιβάλει νωρίτερα κάποιες απαιτήσεις ελέγχου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτές στόχευαν σε μεγάλο βαθμό τους φοιτητές που μπορεί να είχαν συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες κατά των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα. Το τηλεγράφημα δεν διευκρινίζει άμεσα τι θα ελέγχεται, αλλά παραπέμπει σε εκτελεστικά διατάγματα που αποσκοπούν στην απομάκρυνση των τρομοκρατών και στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Πολλοί αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραπονιούνται ιδιωτικά εδώ και μήνες ότι οι προηγούμενες οδηγίες - για παράδειγμα, για τον έλεγχο των φοιτητών που μπορεί να συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις - ήταν ασαφείς. Δεν είναι σαφές, για παράδειγμα, αν η ανάρτηση φωτογραφιών με παλαιστινιακή σημαία σε λογαριασμό στο Χ θα μπορούσε να αναγκάσει έναν φοιτητή να υποβληθεί σε πρόσθετο έλεγχο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει κλιμακώσει την πίεση προς τα πανεπιστήμια, ιδίως προς τα πιο ελίτ ιδρύματα, όπως το Χάρβαρντ, τα οποία κατηγορεί ότι είναι υπερβολικά φιλελεύθερα και ότι επιτρέπουν την εξάπλωση του αντισημιτισμού στους πανεπιστημιακούς χώρους. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η καταστολή της μετανάστευσης, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και ξένοι φοιτητές.

Η απόφαση της Τρίτης έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόπειρα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας να εμποδίσει το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ να εγγράψει ξένους φοιτητές, ενέργεια που ανεστάλη προσωρινά με διαταγή από ομοσπονδιακό δικαστή την Παρασκευή.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει απτόητη την επίθεση της κατά του Χάρβαρντ δίδοντας εντολή για την ακύρωση όλων των υπολοίπων ομοσπονδιακών συμβολαίων με το πανεπιστήμιο, αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μόλις τη Δευτέρα ο Τραμπ είχε απειλήσει και πάλι να εκτρέψει δισεκατομμύρια δολάρια από κρατικές επιχορηγήσεις που προορίζονται για το πανεπιστήμιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε εμφάνισή του στο Fox Business, ο επενδυτής και καθηγητής στο Harvard Business School, Κέβιν Ο’Λίρι, πρότεινε τη θέσπιση ενός συστήματος ελέγχου για τους ξένους φοιτητές, παρότι εξήρε τη νοημοσύνη και την αφοσίωσή τους.

«Αυτοί οι φοιτητές είναι εξαιρετικά άτομα και δεν μισούν την Αμερική», δήλωσε. «Γιατί να μην τους ελέγξουμε πρώτα, να ελέγξουμε το υπόβαθρό τους, να τους δώσουμε άδεια, και να τους πούμε: “Αποφοιτάς από το Χάρβαρντ, είσαι μηχανικός ή κάτι άλλο, μένεις εδώ, ξεκινάς μια επιχείρηση, χρηματοδοτείσαι εδώ και δημιουργείς δουλειές εδώ, γιατί αυτός ήταν ο λόγος που ήρθες εξ αρχής”».

Η έκθεση δεδομένων Open Doors του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης διαπίστωσε ότι το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξένησαν 1,1 εκατομμύρια διεθνείς φοιτητές, αριθμός ρεκόρ.

Αυτοί οι φοιτητές απέφεραν 43,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω των διδάκτρων, των εξόδων στέγασης και διαβίωσης, σύμφωνα με την Association of International Educators (NAFSA).


Πηγές: Politico, Bloomberg, Dailymail

Tελευταίες Ειδήσεις