Ο Πούτιν επαναφέρει στο προσχέδιο του 2022 για τις συνομιλίες με την Ουκρανία - Τι προβλέπει

Ακούστε το άρθρο 8'
11.05.2025 | 16:28
shutterstock
Η Ρωσία αναφέρει ότι οι επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες θα βασιστούν σε ένα προσχέδιο του 2022, το οποίο εγκαταλείφθηκε, αλλά τώρα θεωρείται πιθανή βάση για συμφωνία. Το αποκαλούμενο και ως «Ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης» προβλέπει ανάμεσα σε άλλα ότι η Ουκρανία θα συμφωνούσε σε μόνιμη ουδετερότητα, χωρίς πυρηνικά όπλα και χωρίς συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, με διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς και περιορισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι προτεινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την Ουκρανία θα λάβουν υπόψη ένα σχέδιο συμφωνίας του 2022, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί, καθώς και την τρέχουσα κατάσταση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, όπως δήλωσε το Κρεμλίνο την Κυριακή.

Ο Πούτιν πρότεινε την Κυριακή άμεσες συνομιλίες με την Ουκρανία, με φαινομενικό στόχο την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και τον τερματισμό του πολέμου. Η πρωτοβουλία αυτή χαιρετίστηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί, ωστόσο, η Μόσχα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη δήλωση του Πούτιν ότι οι προτεινόμενες συνομιλίες θα λάβουν υπόψη τόσο το προσχέδιο του 2022 όσο και την τρέχουσα κατάσταση επί του πεδίου.

Λίγες ημέρες μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι δύο χώρες ξεκίνησαν συνομιλίες στη Λευκορωσία, οι οποίες αργότερα μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Ένα προσχέδιο που συμφωνήθηκε εκεί, το οποίο καθόριζε το πλαίσιο για πιθανή διευθέτηση, έγινε γνωστό ως το «Ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης».

Οι συνομιλίες διακόπηκαν τον Μάιο, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να επιτευχθεί μια διευθέτηση σύμφωνα με το «Ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης». Ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει επίσης αναφέρει το προσχέδιο του 2022 ως πιθανό οδηγό για μελλοντική ειρήνη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο έχει εξετάσει το Reuters, η Ουκρανία θα συμφωνούσε σε μόνιμη ουδετερότητα με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και από άλλα κράτη, όπως η Λευκορωσία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Πολωνία και η Τουρκία.

Η Ουκρανία ουσιαστικά συμφώνησε προσωρινά στη μη πυρηνική ουδετερότητα και να μην συμμετέχει στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα μια εγγύηση ασφαλείας, η οποία, σε περίπτωση εισβολής από τη Ρωσία, θα υποχρέωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να πολεμήσουν άμεσα τη Ρωσία.

Το ζήτημα του εδάφους στο προσχέδιο του 2022 ήταν δευτερεύον σε σχέση με την εγγύηση ασφάλειας, και θεωρείτο από διπλωμάτες και των δύο πλευρών ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του 2022, η πορεία της Ουκρανίας προς πιθανή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευκολυνόταν, ενώ η Ρωσία ζητούσε περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και την κατάργηση νόμων που η Μόσχα θεωρούσε μεροληπτικούς εις βάρος των ρωσόφωνων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Η Ουκρανία, μετά την εισβολή, ήθελε να διασφαλίσει την ασφάλειά της, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ήταν επιφυλακτικοί στο να εμπλακούν σε έναν μελλοντικό πόλεμο με τη Ρωσία.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:liberal.gr