Ο Μερτς υπόσχεται τον ισχυρότερο στρατό της Ευρώπης

Ακούστε το άρθρο 8'
14.05.2025 | 17:45
Φρίντριχ Μερτζ
/Eurokinissi
Η Γερμανία θα αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνα της Ευρώπης, δημιουργώντας τον ισχυρότερο στρατό στην ΕΕ, δήλωσε ο συντηρητικός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς σε μια εκτενή ομιλία του στην Μπούντεσταγκ την Τετάρτη (14/05).

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παράσχει όλους τους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται η Bundeswehr για να γίνει ο ισχυρότερος συμβατικός στρατός στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μερτς, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico.

«Αυτό είναι κάτι παραπάνω από κατάλληλο για την πολυπληθέστερη και οικονομικά ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης. Οι φίλοι και οι εταίροι μας το περιμένουν επίσης από εμάς, και επιπλέον, το απαιτούν πραγματικά».

Τα σχόλια έρχονται μετά την ιστορική στροφή του Μερτς στη γερμανική δημοσιονομική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της δραστικής χαλάρωσης του συνταγματικού φρένου χρέους της χώρας, ώστε να ξεκλειδώσουν ενδεχομένως εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ δανεισμού για την άμυνα. Αυτά τα μετρητά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας.

Ο Μερτς δήλωσε ότι ο σκοπός της ενίσχυσης του στρατού θα είναι η αποτροπή της επιθετικότητας.

«Στόχος μας είναι μια χώρα, μια Γερμανία και μια Ευρώπη που είναι μαζί τόσο ισχυρές ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας», πρόσθεσε ο νέος καγκελάριος.

Παράλληλα, ο Μερτς υποσχέθηκε ότι η Γερμανία - ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες - θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για το πού στεκόμαστε», είπε. «Δηλαδή, άνευ όρων στο πλευρό των Ουκρανών», διευκρίνισε.

Ο Μερτς δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία «ανησυχεί πολύ για την αυξανόμενη εγγύτητα μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας» και ότι το Βερολίνο θα προβάλει ισχυρά επιχειρήματα στην Κίνα για να παίξει το ρόλο της στην επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Γερμανία έχει αυξήσει δραστικά τις στρατιωτικές δαπάνες, αν και οι ένοπλες δυνάμεις της - γνωστές ως Bundeswehr - εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις μετά από χρόνια μεταψυχροπολεμικού αφοπλισμού και λιτότητας.

Για τον Μερτς, η τήρηση της υπόσχεσης για τη δημιουργία του μεγαλύτερου συμβατικού στρατού της Ευρώπης δεν θα είναι εύκολη. Ο στρατηγός Κάρστεν Μπρούερ, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Γερμανίας, δήλωσε σε ακροατήριο του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων τον Απρίλιο ότι η Γερμανία χρειάζεται 100.000 επιπλέον στρατιώτες «το συντομότερο δυνατό».

Ωστόσο, παρά τις εντατικοποιημένες προσπάθειες στρατολόγησης, τα επίπεδα των στρατευμάτων έχουν καθηλωθεί σε περίπου 182.000, καθώς πολλοί νέοι στη Γερμανία αποφεύγουν τη στρατιωτική θητεία.

Κατά το δεύτερο μισό της ομιλίας του, ο Μερτς υποσχέθηκε να αναζωογονήσει την προβληματική, εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας, η οποία συρρικνώνεται επί δύο συνεχόμενα έτη, μεταρρυθμίζοντας τη γραφειοκρατία της χώρας και δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα.