Ο κ. Περτζινίδης αναφερόμενος στην αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών διατύπωσε την άποψη πως πρέπει να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει ενδεχόμενο λάθους στις στατικές μελέτες τους ή «έκπτωση» στα υλικά δόμησης των κτηρίων, των οποίων επιμελούνται την ανέγερση.
Μάλιστα δίνοντας έμφαση στη μεθοδολογία δόμησης την οποία ακολουθούσαν και ακολουθούν οι μηχανικοί αναφέρθηκε στην αρχαιότητα, κατά την οποία όπως είπε τα σπουδαία μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς δεν χτίστηκαν τυχαία.
«Οι μάστορες, οι τεχνίτες ήξεραν καλά πώς να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο του σεισμού. Οι Έλληνες μηχανικοί είχαν μια δική τους φιλοσοφία κίνησης των οικοδομών. Οι νεότερες δεν περιλαμβάνουν σε τόσο μεγάλο βαθμό την κίνηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν πρόβλημα οι προηγούμενες» τόνισε ο κ. Περτζινίδης.
Ο ίδιος μιλώντας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντισεισμική θωράκιση των πόλεων στάθηκε ιδιαίτερα στη γήρανση των οικοδομικών υλικών, η οποία διαπιστώνεται κατά τον προσεισμικό έλεγχο.
«Όπως μεγαλώνουμε εμείς, έτσι μεγαλώνουν και τα κτήρια. Ο προσεισμικός έλεγχος έχει τη λογική να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο σκελετός του κτηρίου και να γίνουν παρεμβάσεις. Άλλωστε οτιδήποτε κατασκευάζει ο άνθρωπος διαλύεται, ενώ οτιδήποτε είναι φυσικό διαρκεί. Με εξαίρεση το ξύλο που διαβρώνεται από την υγρασία. Σε περίπτωση λοιπόν που εντοπιστούν προβλήματα προχωρά σε δευτεροβάθμιο έλεγχο, ο οποίος θα αναδείξει περαιτέρω ζητήματα και κατά τον τριτοβάθμιο εκπονείται η στατική μελέτη» δήλωσε.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ υποστήριξε επιπλέον ότι αν και το κόστος είναι υψηλό θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν όλα τα σπίτια. «Θα μπορούσε μα συνδυαστεί με πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, με τη διαφορά όμως ότι ο προσεισμικός έλεγχος δεν αφορά μεμονωμένα ένα σπίτι αλλά όλο τον στατικό φορέα, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαδικασία. Σε συνεργασία με το υπουργείο μπορεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος» εκτίμησε ο ίδιος.
«Όλα τα κτήρια που έπεσαν στον μεγάλο σεισμό της Αθήνας (σ.σ. 1999) ήταν πειραγμένα. Οι ελληνικές κατασκευές άντεξαν. Καμία σχέση με τα κτήρια που συναντάμε στην Τουρκία και τη νότια Ιταλία παλαιότερα. Οι κατασκευές είναι σίγουρες και σταθερές ακόμη και οι παλαιότερες, αρκεί να ελεγχθούν και να εντοπιστούν οι φθορές. Η φιλοσοφία της συντήρησης δεν υπήρχε τόσο πολύ στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο, τώρα άρχισε να μπαίνει στο κάδρο. Είναι πολύ σημαντικό το έργο της συντήρησης των κτηρίων και επίσης να προστεθεί ότι το κόστος της συντήρησης είναι μικρότερο από αυτό της αποκατάστασης» είπε, προσθέτοντας εν κατακλείδι ότι οι επαγγελματίες του κλάδου οφείλουν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία στην πρόγνωση, την πρόληψη και την αποκατάσταση των κατασκευών.