Γαστρονομικές περιπλανήσεις στον Κεντρικό και Νότιο Έβρο

Ακούστε το άρθρο 8'
22.05.2025 | 14:51
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο επισκέψεων για την «ανταλλαγή καλών πρακτικών», 15 - 17 Μαΐου 2025, από τη Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε. στο πλαίσιο της υλοποίησης του Διακρατικού Σχεδίου Συνεργασίας «LOCAL TOUR» (Υπομέτρο 19.3 CLLD/LEADER) στον Κεντρικό και Νότιο Έβρο.

Στο σχέδιο συμμετέχουν 21 (είκοσι μία) Ομάδες Τοπικής Δράσης (Αναπτυξιακές Εταιρίες) της Ελλάδας και 1 (μία) ΟΤΔ της Κύπρου.

Σκοπός του Σχεδίου είναι η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα των περιοχών παρέμβασης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, προωθώντας παράλληλα δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής στις εμπλεκόμενες περιοχές. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του «τίμιου» και ποιοτικού προϊόντος, με το οποίο θα συνδέεται η κάθε περιοχή, ως τουριστικός και γαστρονομικός προορισμός. Στη συγκεκριμένη δράση οι αποστολές που συμμετείχαν ήταν από τις Κυκλάδες, Ιόνια Νησιά, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λήμνο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική και την Ημαθία.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την εκδήλωση καλωσορίσματος στο Σουφλί με τον Πρόεδρο της Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε., κο Παναγιώτη Καλακίκο να χαιρετίζει τους καλεσμένους και να κάνει αναφορά στην αξία της δικτύωσης μεταξύ των Αναπτυξιακών Εταιριών. Ο Γενικός Διευθυντής της Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε., κος Ευάγγελος Καζάκης, παρουσίασε τις δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία στο πλαίσιο του Διακρατικού Σχεδίου Συνεργασίας «LOCAL TOUR», ανακοίνωσε το πρόγραμμα των επισκέψεων για την ανταλλαγή καλών πρακτικών του Κεντρικού και Νοτίου Έβρου και αναφέρθηκε στους στόχους των επισκέψεων για το τριήμερο.

Οι επισκέψεις είχαν σκοπό να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι ωφελούμενοι από τις ΟΤΔ που συμμετέχουν, να παρουσιάσουν τις πρακτικές που ακολουθούν και να ενημερωθούν για πρακτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες περιοχές. Τo πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις σε επιχειρήσεις παραγωγής και τυποποίησης τοπικώς παραγόμενων προϊόντων (όπως λουκάνικα, καβουρμά, τυρί, ελαιόλαδο, κρασί, τραχανά, σπαράγγι, κρεατοσκευάσματα, αιθέρια έλαια, κλπ) σε εστιατόρια τοπικής κουζίνας, στην περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος.

Η διοργάνωση εντάσσεται στη δράση Β5 της ενέργειας Β5.1 που αφορά τη Δικτύωση: Παροχή Υπηρεσιών για την διοργάνωση τριημέρου επισκέψεων για την ανταλλαγή καλών πρακτικών στο πλαίσιο υλοποίησης του Διακρατικού Σχεδίου Συνεργασίας «LOCAL TOUR» με τίτλο «Γαστρονομικές Περιπλανήσεις στον Κεντρικό και Νότιο Έβρο».

Φορέας χρηματοδότησης είναι το Διακρατικό Πρόγραμμα Συνεργασίας με τίτλο “LOCAL TOUR” (Υπομέτρο 19.3 CLLD/LEADER) στο πλαίσιο υλοποίησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Κεντρικού & Νοτίου Έβρου που συγχρηματοδοτείται από το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ) 2014 - 2020 (Μέτρο 19 “Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (TAΠToK - Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων”).