Είναι κατά κοινή ομολογία παραδεκτό και εδώ και δεκαετίες διατυπωμένο ότι η ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης δεν ήταν καθόλου ισορροπημένη μεταξύ των δύο πλευρών της.
Στην ανατολική Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκαν φαρδείς δρόμοι, περισσότεροι ελεύθεροι χώροι και εγκαταστάθηκαν επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης. Στον αντίποδα, στη δυτική πλευρά της πόλης, όπου ζουν και οι περισσότεροι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, η δόμηση είναι ιδιαίτερα πυκνή, οι ανοιχτοί χώροι είναι εμφανέστατα λιγοστοί και το κυριότερο λειτουργούν όλες οι ιδιαίτερα ρυπογόνες βιομηχανίες, με συνέπειες για την υγεία των πολιτών των οποίων το μέγεθος δεν γνωρίζουμε σε όλη του την έκταση. Αυτή η αδικία δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται. Η Πολιτεία πρέπει να ρίξει την προσοχή της στη δυτική Θεσσαλονίκη και να πάρει μέτρα για την ουσιαστική βελτίωση της ζωής των κατοίκων.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ των δύο πλευρών, που, δυστυχώς, συνεχίζεται, είναι η επέκταση του μετρό. Αν και ήταν τεράστια η ανάγκη να ξεκινήσουν οι επεκτάσεις προς την εσπερία της Θεσσαλονίκης, προτιμήθηκε η πρώτη να γίνει προς την Καλαμαριά, χωρίς, μάλιστα, να επιβεβαιώνεται το επιχείρημα ότι γίνεται αυτό, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Αν η επέκταση γινόταν προς τα δυτικά, το μετρό θα ήταν και περισσότερο βιώσιμο οικονομικά, αφού θα το χρησιμοποιούσε καθημερινά μεγαλύτερος αριθμός επιβατών.
Μια και το θέμα της Περιφερειακής Οδού βρίσκεται στην επικαιρότητα εξαιτίας των έργων κατασκευής του Flyover, θέλω να επισημάνω ότι πρέπει να γίνουν και στη δυτική πλευρά του δρόμου σαφέστατα πολύ μικρότερης έκτασης παρεμβάσεις αλλά πολύ σημαντικές για την ασφάλεια των κατοίκων και των οδηγών. Είναι απαραίτητο να φύγουν και οι τελευταίοι σηματοδότες με την ταυτόχρονη δημιουργία ανισόπεδων κόμβων. Παράλληλα να αντικατασταθούν οι υφιστάμενες πεζογέφυρες με πιο σύγχρονες και πιο ασφαλείς για τους περαστικούς και βέβαια να αυξηθεί ο αριθμός τους.
Παράλληλα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση όσων κατοικούν πάνω από την Περιφερειακή Οδό και κυρίως για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα της περιοχής, η οποία εντός ορίων του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου θα μετατραπεί τα επόμενα χρόνια σε μία καινούργια μεγάλη πολιτεία, θα πρέπει να υπογειοποιηθεί ο δρόμος, τουλάχιστον από τον κόμβο της οδού Μακρυγιάννη μέχρι αυτόν της οδού Μαιάνδρου.
Επίσης, πολύ σημαντικό έργο θα είναι η δημιουργία ενός μεγάλου χώρου στάθμευσης στο πρώην στρατόπεδο «Ζιάκα». Σε αυτόν θα μπορούν να σταθμεύουν οι επισκέπτες της περιοχής και επίσης ο συγκεκριμένος χώρος θα εξυπηρετούσε και όσους χρησιμοποιούν καθημερινά ή σε πιο αραιά διαστήματα τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Αυτό το έργο θα βοηθούσε και στην περαιτέρω ανάπτυξη αλλά και χρησιμότητα του προαστιακού σιδηροδρόμου.
Απαραίτητο είναι, παράλληλα, να προχωρήσουν και οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις, προκειμένου η λεωφόρος Δενδροποτάμου να συνδεθεί με την Περιφερειακή Οδό. Θα πρόκειται για ένα έργο πνοής, το οποίο θα συνέβαλλε σημαντικά στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Τέλος, θέλω να κάνω και ένα σχόλιο αναφορικά με τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη μας για το μέλλον της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Το ίδιο το όνομα της έκθεσης υποδηλώνει ότι είναι απολύτως συνδεδεμένη με τη Θεσσαλονίκη και δη με το κέντρο της και για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατό να αποκοπεί από αυτήν. Γνώμη μου είναι ότι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα μπορούν να διοργανώνονται μικρότερες κλαδικές εκθέσεις και οι μεγαλύτερες διοργανώσεις να μεταφερθούν δυτικά, εν προκειμένω στην περιοχή της Σίνδου, όπου υπάρχει μεγάλης έκτασης ελεύθερος χώρος.
*Ο Ελευθέριος Αλεξανδρίδης είναι δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου