Μ. Χρυσοχοΐδης: Πέντε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καθημερινά στη Θεσσαλονίκη 

Ακούστε το άρθρο 8'
07.05.2025 | 15:43
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
/Eurokinissi
Περίπου πέντε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας χειρίζονται καθημερινά αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, όπως γνωστοποίησε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την παραβατικότητα των ανηλίκων. 

Μάλιστα όπως σημείωσε ο υπουργός τα περιστατικά που χειρίζονται τα τρία γραφεία ενδοοικογενειακής βίας στην πόλη(του Λευκού Πύργου, των Αμπελοκήπων – Μενεμένης και της Χαριλάου)σημείωσαν αύξηση το 2024 κατά 47% σε σχέση με το 2023. 

«Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί καθημερινό μαρτύριο για πολλούς συνανθρώπους μας, κυρίως γυναίκες και παιδιά και η Αστυνομία οφείλει να δώσει λύσεις για να προστατεύσει τα θύματα» τόνισε ο υπουργός, αναλύοντας επιπλέον τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία για την πάταξη του φαινομένου, όπως η λειτουργία δομών για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά και η εγκατάσταση του panic button σε κινητά τηλέφωνα. 

«Το 2019 στην προηγούμενη θητεία μου ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη δημιουργία δομών για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το 2021 λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας και τώρα στη δεύτερη θητεία μου λειτουργεί το τρίτο, με αξιόλογους αστυνομικούς που έχουν σώσει δεκάδες ζωές. Το 2024 διαχειρίστηκαν 22.000 υποθέσεις, περισσότερες από κάθε άλλη φορά και αυτή η αύξηση συνεχίζεται τους πρώτους μήνες του 2025. Η αύξηση δεν καταδεικνύει μόνο την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών να καταφύγουν στην Ελληνική Αστυνομία» συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι συλλήψεις των δραστών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 47% σε σχέση με το 2023, ενώ το α’ τρίμηνο του 2025 οι συλλήψεις αυξήθηκαν κατά 108% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2024. 

«Τα μέτρα έχουν αποδώσει καρπούς, έχουν δώσει αποτελέσματα. Η επικαιρότητα, όμως, μας δείχνει ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε, πολλά πράγματα να κάνουμε, δουλειά και αφοσίωση προς την κατεύθυνση αυτή» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. 

Αναφερόμενος στο punic button γνωστοποίησε ότι σημειώθηκαν 184 ενεργοποιήσεις μέχρι σήμερα, το 2024 κάθε μήνα εγκαθίσταντο περίπου 47 panic button, ενώ το 2025 γίνονται 50 εγκαταστάσεις κάθε μήνα.

Όσον αφορά την παραβατικότητα των ανηλίκων ο υπουργός αναφέρθηκε στους ελέγχους που διεξάγει η ΕΛΑΣ σε σημεία που συχνάζουν έφηβοι, επιστρατεύοντας νεαρούς  αστυνομικούς ώστε τα παιδιά να νιώθουν οικεία. 

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων έχει σοβαρές συνέπειες για την κοινωνία, για τα ίδια τα παιδιά, για τους γονείς, για όσους εμπλέκονται. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και η αστυνομία πρέπει να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ρίχνοντας βάρος στην αποτρεπτική δράση» είπε τέλος. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναστασία Κοσμίδου