Σε εξέλιξη οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία – Το Mosquito Vision και ο στόχος για τον περιορισμό ασθενειών

30.04.2025 | 08:00
Από τις αρχές Απριλίου τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Ήδη, αρμόδια κλιμάκια προχωρούν σε ψεκασμούς, είτε επίγεια και εναέρια είτε με ταμπλέτες, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Ο βασικός μας στόχος είναι ο περιορισμός από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Είναι και ο περιορισμός της όχλησης, οπότε θα πρέπει να έχουμε και αυτό ως γνώμονα. Φέτος, ξεκινήσαμε από την 1η Απριλίου και θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα στα τέλη Οκτωβρίου. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αρμόδια για τους μεγάλους ψεκασμούς, είτε επίγεια είτε από αέρος, με ρίψεις και στους ορυζώνες. Συνεργαζόμαστε και με τους δήμους, για τα μικρά προγράμματά τους, για ψεκασμούς σε πάρκα και όπου αλλού χρειάζεται», σημείωσε στα Μακεδονικά Νέα, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

Στη «μάχη» 40 συνεργεία, 20 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και επόπτες στα πεδία

 

Για την καταπολέμηση των κουνουπιών και την πρόληψη των ασθενειών που μεταδίδονται μέσω αυτών, έχουν επιστρατευθεί και ήδη εργάζονται 40 συνεργεία σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 20 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης καθώς και οι επόπτες που βρίσκονται διαρκώς στα πεδία.

Πριν από τους ψεκασμούς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γνωστοποιεί τις εκάστοτε επιχειρήσεις της, προκειμένου να είναι ενήμερη η τοπική κοινωνία. Στην αρμοδιότητά της υπάγονται τα περιαστικά δάση και οι ορυζώνες, δηλαδή πεδία μεγάλης κλίμακας και έπειτα οι δήμοι, με μικρά ψεκαστήρια, πραγματοποιούν επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας, όπου είναι αναγκαίο.

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται περνούν από εγκρίσεις των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι προνυμφοκτονίες, η ακμαιοκτονία και το Mosquito Vision

 

Σύμφωνα με την κ. Δερμετζοπούλου, το σχέδιο που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών και τον περιορισμό μετάδοσης ασθενειών, εξελίσσεται σε δύο φάσεις.

Κατά την πρώτη φάση, γίνονται επιχειρήσεις με ψεκασμούς πριν εξελιχθεί πλήρως ο κύκλος της ζωής των κουνουπιών. Τα κλιμάκια προχωρούν σε προνυμφοκτονίες, έτσι ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός, τον οποίο θα απαρτίζουν ακμαία κουνούπια.

Η δεύτερη φάση είναι η ακμαιοκτονία. «Όπου βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κουνουπιών και κρούσματα ασθενειών που σχετίζονται με αυτά, εφαρμόζουμε τη συγκεκριμένη μέθοδο. Δηλαδή χτυπάμε σε συγκεκριμένους οικισμούς», επισημαίνει η ίδια.

Τα μέτρα προστασίας

 

Όπως εξήγησε η κ. Δερμεντζοπούλου και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των ειδικών, δύο είναι τα βασικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τις ασθένειες που μπορεί να μεταδώσουν. Αρχικά, η εφαρμογή δερματολογικά ελεγμένων αντικουνουπικών προϊόντων και έπειτα οι κάτοικοι των οικισμών να μην διατηρούν συγκεντρώσεις νερού στις αυλές τους.

«Τα κουνούπια αγαπούν το νερό. Εάν ποτίζουμε λουλούδια να μην αφήνουμε στάσιμα νερά. Τα μέτρα προστασίας παίζουν σημαντικό ρόλο, ειδικά αν αφορούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς φαίνεται οι ασθένειες από τα κουνούπια να προσβάλουν το νευρολογικό σύστημα των ανθρώπων, καθώς και στα μικρά», τόνισε η ίδια.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη, δεν έχει επιβεβαιωθεί -προς το παρόν- κάποιο κρούσμα ασθένειας που να σχετίζεται με τα κουνούπια για φέτος, ωστόσο είναι αρκετά νωρίς για κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ είναι ο αρμόδιος οργανισμός που διαχειρίζεται τα κρούσματα ασθενειών που σχετίζονται με τα κουνούπια, ο οποίος στη συνέχεια ενημερώνει την Περιφέρεια προκειμένου να προχωρήσει σε στοχευμένες επιχειρήσεις στο πεδίο.

Γαβριήλ Χατζηνόπουλος