Σεβασμό στο δημόσιο χώρο και στους ανθρώπους που κινούνται σε αυτόν ζήτησαν το απόγευμα της Δευτέρας στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας μέλη της Act Now και ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και του ίδιου του επικεφαλής της αρμόδιας αντιδημαρχιας, Κώστα Τσιπακίδη, καθήμενοι σε καταστήματα εστίασης, αλλά και περαστικοί από το σημείο ενημερώθηκαν για τη δράση και έλαβαν την... κίτρινη κάρτα.
Σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των οδηγών που κινούνται στην πόλη ο δήμος Θεσσαλονίκης τύπωσε 10.000 καρτελάκια «Respect», βγάζοντας την... «κίτρινη» κάρτα σε όσους δεν σέβονται τόσο τις μητέρες με καροτσάκια και τους ηλικιωμένους, όσο και τα άτομα με αναπηρίες.
Πρόκειται για μία καμπάνια που θα υλοποιηθεί σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, αρχής γενομένης από την Α', αλλά και στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, με στόχο τη διεύρυνση του μηνύματος για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αστικού περιβάλλοντος με ισότιμη προσβασιμότητα.
Η αναπηρία είναι κομμάτι της ζωής μας
«Ίσως είναι η πρώτη εκδήλωση που χαίρομαι και την έχω αγκαλιάσει τόσο πολύ. Η ευαισθησία έρχεται από μόνη για αυτά τα παιδιά. Πρέπει να ξέρουμε ότι η αναπηρία είναι κομμάτι της ζωής μας το οποίο μπορούμε να το συναντήσουμε στην οικογένεια, στους φίλους, οπουδήποτε. Άρα όλοι εμείς οι φορείς θα πρέπει να δούμε διαφορετικά στο πως θα αντιμετωπίσουμε τα ΑμεΑ», σημείωσε αρχικά ο κ. Τσιπακίδης, υπογραμμίζοντας πως ολόκληρη η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να λάβει το μήνυμα του σεβασμού.
Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε εθελοντής της δράσης, ενώ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στη δημοτική αστυνομία, «που έχουν αγκαλιάσει το εν λόγω εγχείρημα».
Όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος, οι παραβάσεις που καταγράφονται από τη Δημοτική Αστυνομία αφορούν ως επί το πλείστον σε θέσεις ΑμεΑ και σε ράμπες. «Στον καινούργιο ΚΟΚ είναι τρεις οι αδιαπραγματευτες παραβάσεις σε θέμα αυστηρότητας: οι παραβάσεις σε βάρος των ΑΜΕΑ, οι παραβάσεις που έχουν να κάνουν με τους φωτεινούς σηματοδότες και σε εκείνες για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ», συμπλήρωσε.
Η ισότιμη πρόσβαση είναι δικαίωμα και πολιτισμός
«Όλοι πρέπει να είμαστε ισότιμοι, να υπάρχει προσβασιμότητα και συμπερίληψη και να στηρίζει ο ένας τον άλλoν», δήλωσε ο μικρός Λέανδρος, που αντιμετωπίζει ζητήματα οπτικής αναπηρίας, ο οποίος στάθηκε η αφορμή για τη σύσταση της ΜΚΟ Act Now, ενός οργανισμού με αντικείμενο τον σεβασμό του δημοσίου χώρου.
Ο πατέρας του και ιδρυτής του οργανισμού, Φίλιππος Παπαχαραλαμπίδης, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η ισότιμη προσβασιμότητα είναι και δικαίωμα και πολιτισμός».
Από την πλευρά της, αναφερόμενη στα εμπόδια που συναντά στην καθημερινότητά της, η παραολυμπιονίκης, Τάνια Κεραμυδά, αναφέρθηκε σε τραπεζοκαθίσματα και ράμπες αναπήρων οι οποίες «δεν είναι όπως πρέπει να είναι, στενά πεζοδρόμια με κολωνάκια ή δέντρα και πλατύσκαλα οικοδόμων», τονίζοντας πω «σιγά - σιγά θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα».