Σίμος Δανιηλίδης: Οφείλουμε να παλέψουμε για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων 106 χρόνια μετά

Ακούστε το άρθρο 8'
19.05.2025 | 21:39
Το χρέος όλων να αγωνιστούμε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας, υπενθυμίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν πριν 106 χρόνια σε βάρος του Ελληνισμού του πόντου και της Μικράς Ασίας.

Την ίδια ώρα, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών διοργανώνει διπλή εκδήλωση τιμής και μνήμης, με την πρώτη να πραγματοποιείται αύριο, Τρίτη 20 Μαΐου 2025, με την παρουσίαση του βιβλίου του Περικλή Μητσόπουλου-Βροχίδη «Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΓΛΑΡΩΝ». στις 7 μ.μ. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, περ. Στρεμπενιώτη), ενώ στον χώρο θα λειτουργήσει και έκθεση ζωγραφικής με έργα του συγγραφέα.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα το Σάββατο 24 Μαΐου 2025, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με επίκεντρο το Πάρκο Μνήμης Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού (Ρ. Φεραίου με Ναυπάκτου), με την εκδήλωση να ανοίγει με λαμπαδηδοδρομία που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από το Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης.

Μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πριν από 106 χρόνια συγκλόνισε τον Ελληνισμό και άφησε έντονο το αποτύπωμά της στην ιστορία του έθνους μας. Ένα προσχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος του Ελληνισμού στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και άφησε πίσω ανθρώπους χωρίς πατρίδα και χωρίς περιουσία, ανθρώπους χωρίς μέλλον που έχασαν παιδιά και οικογένειες και αναζήτησαν ως πρόσφυγες την τύχη τους στην Ελλάδα», αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και συνεχίζει:

«Περισσότεροι από 353.000 Έλληνες του Πόντου βίωσαν μαζικές σφαγές διωγμού, βιασμούς, εκτελέσεις. Η άνοδος του Μουσταφά Κεμάλ στην εξουσία, που εσφαλμένα κάποιοι επιμένουν να αποκαλούν Κεμάλ Ατατούρκ, που είναι έκφραση επιδοκιμασίας καθώς σημαίνει εθνάρχης των Τούρκων, ήταν σφαγέας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Ανατολικής Θράκης. Ήταν αυτός που σχεδίασε την οργανωμένη εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την οποία το ελληνικό κράτος αναγνώρισε μόλις το 1994 επί Ανδρέα Παπανδρέου, δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί διεθνώς. Είναι χρέος όλων μας να παλέψουμε για τη διεθνή αναγνώριση τόσο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου όσο και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Όπως είναι χρέος του θύτη, και στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας, να αναγνωρίσει τις θηριωδίες της και να ζητήσει επιτέλους συγγνώμη.

Το Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στο πάρκο του δήμου μας, μεταξύ των οδών Ρήγα Φεραίου και Ανδρέα Παπανδρέου, αυτό ακριβώς συμβολίζει: Την ανάγκη να μην ξεχνάμε την τουρκική θηριωδία και να θυμόμαστε ότι οφείλουμε στους προγόνους να τους θυμόμαστε και να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση όλων των γενοκτονιών».