Δημος Θεσσαλονικης

Στον… προθάλαμο των 22,32 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους – Πώς θα είναι η νέα πλατεία

19.05.2025 | 08:00
Άξονας και πλατεία Αριστοτέλους
/Shutterstock
Βήμα - βήμα προχωρά η υλοποίηση του εμβληματικού έργου ανάπλασης του άξονα και της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, καθώς στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής μεθαύριο, Τετάρτη, αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» η υποβολή χρηματοδοτούμενης πρότασης με τίτλο «Ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους» στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομο Νικηφορίδη, η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί το τυπικό στάδιο για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας, ενώ για το στάδιο της μελέτης εφαρμογής υποστηρίζει στα Μακεδονικά Νέα πως «βρίσκεται στα τελειώματά της (σ.σ. σε ένα με ενάμιση μήνα) και η υποβολή της πρότασης γίνεται προκειμένου να είμαστε έτοιμοι και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε». «Είμαστε πολύ κοντά στο τέλος», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα,  επιθυμία της δημοτικής αρχής είναι η δημοπράτηση του έργου να γίνει μέσα στο φθινόπωρο -από τον Σεπτέμβριο- διότι, όπως είχε αναφέρει σε προγενέστερο χρόνο στα Μακεδονικά Νέα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που συνήθως προκαλεί καθυστερήσεις.

Έργο προϋπολογισμού 22,32 εκατ. ευρώ - Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

 

Το έργο αφορά την πλήρη αναδιαμόρφωση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους, σε συνολική έκταση περίπου 32.500 τετραγωνικών μέτρων, από τη Λεωφόρο Νίκης μέχρι την οδό Εγνατία, συμπεριλαμβανομένων και των πεζοδρομίων της παραλιακής Λεωφόρου έως τις οδούς Πλουτάρχου και Δημοσθένους. Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται σε 22.320.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το συνολικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου εκτιμάται από περίπου 18 μήνες έως δύο έτη, με την έναρξη των εργασιών να αναμένεται μετά τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Η ανάπλαση βασίζεται στην πρόταση που επιλέχθηκε μέσα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, στον οποίο νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε μεταξύ άλλων «δωμάτια» με φοίνικες, υδάτινα στοιχεία και μανόλιες, με στόχο να μετατραπεί η πλατεία σε έναν «καθρέφτη» της πόλης. Ωστόσο, στο πλαίσιο της επεξεργασίας των μελετών, πραγματοποιήθηκαν τροποποιήσεις. Οι φοίνικες αφαιρέθηκαν από το τελικό σχέδιο, ενώ οι μανόλιες διατηρούνται λόγω της προσαρμοστικότητάς τους στο αστικό περιβάλλον.

Οι 9 όροι από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

 

Η οριστική μελέτη έλαβε την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, μέσω της Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, υπό την προϋπόθεση τήρησης εννέα συγκεκριμένων όρων που διατυπώθηκαν μετά και από τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Οι όροι αυτοί έχουν στόχο τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του χώρου και περιλαμβάνουν:

1. Ήπιο φωτισμό χωρίς χρήση φωτοταινιών LED για την ανάδειξη των στοών και των περιμετρικών κτηρίων.

2. Περιορισμό των υδάτινων στοιχείων, με κατάργηση της υδατονέφωσης και των εκτοξευτών νερού από καθιστικά.

3. Μη τοποθέτηση των δύο τελευταίων ομπρελών στη θαλάσσια πλευρά της Λεωφόρου Νίκης.

4. Απαγόρευση τοποθέτησης κάδων στον μνημειακό άξονα.

5. Απομάκρυνση περιπτέρων από τον μνημειακό χώρο.

6. Μη δημιουργία ποδηλατοδρόμων εντός της πλατείας.

7. Διατήρηση του αγάλματος του Αριστοτέλη στη σημερινή του θέση.

8. Μεταφύτευση των μανόλιων στις νέες θέσεις με σεβασμό στη γεωμετρία του σχεδιασμού.

9. Χρήση βαρέων ομπρελών για τη σκίαση των τραπεζοκαθισμάτων, αντί για πέργκολες, οι οποίες θεωρήθηκε ότι επιβαρύνουν το χαρακτήρα της περιοχής.

Αναφορικά με αυτούς τους όρους ο κ. Νικηφορίδης είχε υποστηρίξει πως, «εμείς συμφωνήσαμε με τις απόψεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, άρα είμαστε θετικοί. Δεν έχουμε κάποια διαφορά με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και έτσι προχωράμε σύμφωνα με τις απόψεις του».

Παράλληλα, για το θέμα που αφορά τις 48 μανόλιες, για τις οποίες ο δήμος ζητούσε να υπάρξει πρόβλεψη ούτως ώστε να μην απομακρυνθούν ούτε να μεταφυτευτούν, είχε σημειώσει πως, «εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να απομακρυνθούν δέντρα που μεγαλώνουν ωραία και σε ένα δύσκολο περιβάλλον, επομένως είμαστε θετικοί με την απόφαση στο να παραμείνουν».

Στόχοι και παρεμβάσεις

 

Αναλυτικότερα, το έργο επιδιώκει την ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου του άξονα της Αριστοτέλους και της ομώνυμης πλατείας, των πεζοδρομημένων τμημάτων της οδού και της ορθογωνικής διαπλάτυνσης του άξονα στη συμβολή με την οδό Εγνατία, την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής ταυτότητας του τόπου, καθώς και τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής της περιοχής.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει και την αναδιαμόρφωση των επιφανειών των στοών κατά μήκος του άξονα, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της πλατείας μέχρι την οδό Εγνατία.

Οι βασικοί στόχοι που τίθενται είναι:

• Δημιουργία ενός σύγχρονου δημόσιου χώρου με αρχές βιώσιμης κινητικότητας, βιοκλιματικού σχεδιασμού και «έξυπνης πόλης».

• Επαναφορά της ενιαίας αντιληπτικής ταυτότητας του άξονα της Αριστοτέλους.

• Απομάκρυνση ετερόκλητων στοιχείων που αλλοίωσαν με τα χρόνια την ταυτότητα της περιοχής.

• Ενσωμάτωση επί του άξονα χώρων στάσης, περιπάτου και αναψυχής.

• Διασύνδεση του δημόσιου χώρου με τις ισόγειες στοές των περιμετρικών κτηρίων.

• Αισθητική αναβάθμιση των όψεων των καταστημάτων εντός των ισόγειων στοών.

• Σχεδιασμός σύγχρονου αστικού εξοπλισμού υψηλής ποιότητας.

• Χρήση καινοτόμων και ανθεκτικών υλικών με χαμηλό κόστος συντήρησης.

Δημήτρης Ευαγγελίδης