Ο Υφυπουργός σε συζήτηση με τον πρόεδρο της φορολογικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωάννη Σταυρόπουλο τόνισε ότι η φορολογική πολιτική είναι «πυλώνας της προσπάθειας για σταθερή οικονομία» και προανήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στη φετινή ΔΕΘ.
Ο κ. Κώτσηρας υπογράμμισε ότι η φορολογική πολιτική δεν είναι στατική, αλλά δυναμική και στενά συνδεδεμένη με την οικονομία και τις εξελίξεις στην αγορά. «Η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της μια δύσκολη δεκαετία και έχει πλέον περάσει σε ένα πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον», σημείωσε. Το δημόσιο χρέος και η ανεργία παρουσιάζουν πτωτική τάση, ενώ τα δημόσια οικονομικά δείχνουν μεγαλύτερη προοπτική για την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, όλα αυτά επιτυγχάνονται σε μια παγκόσμια συγκυρία με έντονη ρευστότητα.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι, όπως είπε, να διατηρηθεί αυτή η σταθερότητα, ενισχύοντας περαιτέρω την αναπτυξιακή προοπτική για πολίτες και επιχειρήσεις, χωρίς εκπτώσεις στη δημοσιονομική τάξη, «που μας έφερε ως εδώ».
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, «η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει και η αξιοπιστία της Ελλάδας προσφέρει σήμερα περισσότερα “όπλα” για τη νέα φάση ανάπτυξης».
Ψηφιοποίηση και φορολογική συμμόρφωση
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υφυπουργός στην προώθηση της ψηφιοποίησης των φορολογικών διαδικασιών, αναφέροντας ότι αποτελεί βασική στρατηγική της κυβέρνησης τόσο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όσο και για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μέσα στο 2023, καταγράφηκαν 8,3 δισ. ευρώ σε συναλλαγές που αποτυπώθηκαν μέσω ψηφιακών μέσων, οδηγώντας σε αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ. Ο στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι διττός: να εξυπηρετείται ταχύτερα και ευκολότερα ο πολίτης και παράλληλα να ενισχύεται ο έλεγχος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με έσοδα που επιστρέφουν στην κοινωνία.
Φιλικότερο περιβάλλον για πολίτες και επενδυτές
Ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε και στη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει θεσμοθετηθεί με τον Νόμο 7162/2024, ο οποίος, όπως είπε, είναι από τους πιο φιλικούς για επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, δίνοντας σημαντικά φορολογικά κίνητρα. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω αυτή την κατεύθυνση, με νέα φορολογικά εργαλεία.
Αναφορικά με τη φορολογική διοίκηση των φυσικών προσώπων, ο Υφυπουργός σημείωσε τη σημασία του σταθερού προγραμματισμού στην υποβολή των δηλώσεων, με σαφές χρονοδιάγραμμα και κίνητρα (από 4% έως 2% έκπτωση), αναφέροντας ότι η σταθεροποίηση του νομοθετικού περιβάλλοντος έχει αυξήσει την ασφάλεια δικαίου και έχει βοηθήσει τους φορείς να προσαρμοστούν.
Αναφερόμενος στην ανάγκη διαμόρφωσης πράσινης φορολογικής πολιτικής, τόνισε ότι «η φορολογία πρέπει να αποτελέσει μέρος της συζήτησης για την κλιματική κρίση», χαρακτηρίζοντάς την ως «σύνθετη άσκηση» που απαιτεί εργαλεία μακροοικονομικής αξιολόγησης.
Τέλος, ο κ. Κώτσηρας προανήγγειλε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν νέα μέτρα για μεσαία τάξη και φορολογία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα αξιοποιηθεί για να επιστρέψει στην κοινωνία και θα υπάρξουν καλά νέα για πολίτες και επιχειρήσεις, με διαφύλαξη όμως της δημοσιονομικής συνέπειας».
Τελευταίος χαιρετισμός του Νικόλαου Μπακατσέλου ως προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, αποχαιρέτησε το φόρουμ από τη θέση του προέδρου, ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Όπως δήλωσε, «στέκομαι για τελευταία φορά στο βήμα με αυτή την ιδιότητα».
Αναφερόμενος στο Tax Forum, το χαρακτήρισε ως μια σημαντική πλατφόρμα διαλόγου που διεξάγεται σε μια εξαιρετική έδρα, τη Θεσσαλονίκη, και βοηθά κάθε χρόνο να ανοίγουν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη φορολογική στρατηγική της χώρας και τις παγκόσμιες εξελίξεις.
Εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία της φορολογίας ως «καθρέφτη του αναπτυξιακού μοντέλου μιας χώρας» και υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης και τεχνογνωσίας, δεδομένων των εξελίξεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
«Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι ηθική υποχρέωση για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του υγιούς ανταγωνισμού», σημείωσε, προσθέτοντας ότι όταν οι κανόνες λειτουργούν για όλους, αυξάνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και ευνοείται η λειτουργία της οικονομίας.
Με τη Θεσσαλονίκη να φιλοξενεί και φέτος ένα από τα σημαντικότερα φορολογικά forum της χώρας, το μήνυμα ήταν σαφές: η φορολογία αποτελεί κεντρικό εργαλείο χάραξης πολιτικής και απαιτεί στρατηγική, διαφάνεια και συνεχή εξέλιξη.