Ποιοι, όμως, τα επισκέπτονται τελικά και γιατί; Πώς εξερευνούν οι επισκέπτες την πολιτιστική διάσταση της πόλης;
Μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, η πρόεδρος του Συλλόγου Ξεναγών Θεσσαλονίκης, Αναστασία Γαϊτάνου, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν την πόλη οι επισκέπτες εξαρτάται κυρίως από το εάν έχουν επιλέξει να ξεναγηθούν οργανωμένα.
«Οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και γενικότερα οι Δυτικοευρωπαίοι έχουν στην κουλτούρα τους την ξενάγηση, αν και δεν παίρνουν πάντα ξεναγό», σημειώνει αρχικά η κυρία Γαϊτάνου, προσθέτοντας πως και οι Πολωνοί, οι Βούλγαροι και οι Ρώσοι ακολουθούν την ίδια λογική. «Αντίθετα, οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι όχι τόσο. Οι Τούρκοι επισκέπτες δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά συχνά δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν ξεναγό. Όταν το ανακαλύψουν, συνήθως το επιλέγουν», συνεχίζει.
Όπως επισημαίνει η ίδια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Ισραηλινοί επισκέπτες, οι οποίοι «σχεδόν πάντα επιλέγουν να έχουν κάποιον να τους ξεναγήσει».
Οι σταθερές προτιμήσεις και η άνοδος των περιπάτων
Όσον αφορά τα σημεία ενδιαφέροντος που επιλέγουν να επισκεφθούν στη Θεσσαλονίκη, «οι Εβραίοι και οι Τούρκοι θα κάνουν σχεδόν πάντα έναν "οθωμανικό γύρο", κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα για άλλες εθνικότητες», εξηγεί η Αναστασία Γαϊτάνου.
Τα μουσεία που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι το Αρχαιολογικό και, σε δεύτερο βαθμό, το Βυζαντινό Μουσείο. Παράλληλα, η πρόεδρος των ξεναγών παρατηρεί μία σαφή στροφή των τουριστών προς τις περιηγήσεις στο ιστορικό κέντρο -τα λεγόμενα walking tours.
«Είναι μία τάση που ανεβαίνει. Επιπλέον, επισκέπτονται συχνά τις εκκλησίες. Δεν πρόκειται απαραιτήτως για θρησκευτικό τουρισμό, καθώς πολλοί επιλέγουν να θαυμάσουν τις εκκλησίες ως μνημεία. Προφανώς και υπάρχει θρησκευτικός τουρισμός, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία που επισκέπτεται για παράδειγμα τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου δεν κάνει θρησκευτικό τουρισμό», λέει χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει, αναμφισβήτητες είναι οι «στάσεις» των επισκεπτών στον Άγιο Δημήτριο, τη Ροτόντα, την Αγία Σοφία και τα Κάστρα.
Ο Λευκός Πύργος, το πιο γνωστό τοπόσημο της πόλης, είναι επίσης σημείο με υψηλή επισκεψιμότητα, αλλά για διαφορετικούς λόγους. «Όσον αφορά την έκθεση, την επισκέπτονται περισσότερο Έλληνες γιατί είναι εξειδικευμένη και αφορά την πόλη. Επιπλέον, δεν έχει πολλά αντικείμενα, έχει περισσότερο φωτογραφίες, εικόνες, βίντεο και κείμενα. Οι ξένοι τον επιλέγουν λόγω της θέας που έχει», σημειώνει η κα. Γαϊτάνου.
Οι Έλληνες επισκέπτες και η... αυτοπεποίθηση της γνώσης
Οι εγχώριοι επισκέπτες, από την άλλη πλευρά, παρουσιάζουν μία… ιδιαιτερότητα, καθώς -σύμφωνα με την κα. Γαϊτάνου- θεωρούν πως είναι γνώστες της ιστορίας του τόπου και γι’ αυτό συχνά δεν στρέφονται προς την ανεύρεση ενός ξεναγού.
«Παίρνουν ξεναγό περισσότερο από τα παλαιότερα χρόνια, αλλά ακόμα όχι τόσο. Γενικώς η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων -σαφέστατα με εξαιρέσεις- θεωρεί ότι τα ξέρει. Η αλήθεια είναι ότι περισσότερα γκρουπ παίρνουν πλέον ξεναγό. Υπάρχει μία αυξητική τάση», εξηγεί.
Όσον αφορά το τι θα επιλέξουν να δουν, αυτό εξαρτάται από το εάν έχουν επισκεφθεί ξανά τη Θεσσαλονίκη. «Αν δεν έχουν ξανάρθει θα δουν τα πιο δημοφιλή ή κάτι για το οποίο έχει γίνει ντόρος. Για παράδειγμα όταν άνοιξε το νέο μουσείο των Αιγών είχαμε πολλά γκρουπ Ελλήνων που έρχονταν για να το δουν, όπως και το Ανάκτορο», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ όπως επισημαίνει, «δεν προτιμούν τόσο τα μουσεία της πόλης. Επιλέγουν περισσότερο εκκλησίες και τοπόσημα».