mkdn.gr logo
mkdn.gr logo

2η Γιορτη Ανακυκλωσης Μαγειρικων Σκευων και Τηγανελαιου

Θεσσαλονίκη: Κατσαρόλες, τηγάνια και λάδι «διεκδικούν» μία δεύτερη ευκαιρία μέσω της ανακύκλωσης

Ακούστε το άρθρο 8'
18.06.2025 | 08:00
Στο πνεύμα της βιώσιμης γαστρονομίας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα που είναι αφιερωμένη σε αυτήν, ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη 18 Ιουνίου, τη 2η Γιορτή Ανακύκλωσης Μαγειρικών Σκευών και Τηγανέλαιου.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα κυκλικής οικονομίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης, μιλώντας στα «Μακεδονικά Νέα», η γιορτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO.

«Η δεύτερη αυτή γιορτή ανακύκλωσης αφορά οικιακές συσκευές και τηγανέλαια. Καλούμε τους Θεσσαλονικείς να φέρουν παλιά μαγειρικά σκεύη και λάδια προς ανακύκλωση. Όποιος συμμετάσχει, θα παραλάβει ως ανταμοιβή ένα φυτό ντομάτας, για να το μεταφυτέψει στον κήπο του ή στο μπαλκόνι του», σημειώνει αρχικά.

Ο κ. Γάκης υπογράμμισε πως η συμμετοχή στο δίκτυο γαστρονομίας της UNESCO δεν αφορά απλώς την προβολή της τοπικής κουζίνας, αλλά τη βιώσιμη παρασκευή τροφής.

«Μιλάμε για διαδικασίες με τις οποίες θα περιορίζονται τα απόβλητα από την παραγωγή της τροφής, καθιστώντας την όσο το δυνατόν πιο φιλικός προς το περιβάλλον», εξηγεί και επισημαίνει πως θα ακολουθήσουν παρόμοιες δράσεις στο πλαίσιο του Δικτύου της UNESCO.

Ανακύκλωση με πράσινο αποτύπωμα

 

Η εκδήλωση απευθύνεται τόσο σε πολίτες όσο και σε επαγγελματίες, τους οποίους ο δήμος καλεί να ανανεώσουν την κουζίνα τους με υπεύθυνο τρόπο, απορρίπτοντας παλιά και φθαρμένα μαγειρικά σκεύη, όπως κατσαρόλες, τηγάνια, κουτάλες, μεταλλικά ή πλαστικά, καθώς και χρησιμοποιημένα τηγανέλαια.

Τα σκεύη που θα συλλεχθούν θα τοποθετούνται πάνω σε ένα μεγάλο πράσινο γράμμα G, το οποίο αποτελεί το λογότυπο της συμμετοχής του Δήμου στο δίκτυο της UNESCO. Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Ανάπτυξης Συστημάτων Κυκλικής Οικονομίας θα προχωρήσει στην αποκομιδή και ανακύκλωσή τους.

Όσον αφορά τα τηγανέλαια, οι πολίτες καλούνται να τα προσκομίσουν σε πλαστικό μπουκάλι 1,5 λίτρου και να τα τοποθετήσουν στους ειδικούς κάδους της εταιρείας «Πράσινο Λάδι». Το υλικό αυτό θα προωθηθεί για την παραγωγή βιοντίζελ, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών CO₂ έως και 90% και προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δίκτυα αποχέτευσης και τους βιολογικούς καθαρισμούς.

Ως ένα συμβολικό δώρο για την περιβαλλοντική τους συνεισφορά, οι συμμετέχοντες θα παραλαμβάνουν μία γλάστρα με φυτό ντομάτας, προσφορά της εταιρείας Σπόρων Agris Α.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δράση υλοποιείται με τη στήριξη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, της εταιρείας «Πράσινο Λάδι» και της Agris Α.Ε. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενισχυθεί η κουλτούρα της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα των πολιτών, με τρόπο πρακτικό, δημιουργικό και οικολογικά επωφελή.

Ευφροσύνη Καζεπίδου

Tελευταίες Ειδήσεις