Θεσσαλονίκη: Ρίγη συγκίνησης στην εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας - Ολοκληρώθηκε η πορεία στο κέντρο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ακούστε το άρθρο 8'
19.05.2025 | 21:09
Ενημερώθηκε 19.05.2025 | 22:13
Συγκινητικές στιγμές στην εκδήλωση και στην πορεία μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

 

 

Σύσσωμη η Θεσσαλονίκη, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Οι απανταχού Έλληνες θυμούνται και δεν «πετούν» την ιστορία τους, στο πηγάδι της λήθης. Εκπρόσωποι από την πολιτική και αυτοδιοικητική σκηνή της πόλης έδωσαν το «παρών» στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

 

 

 
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την 'Ερευνα και την Καινοτομία, Σταύρος Καλαφάτης ενώ μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν οι: Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτριος Κουβελας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

 

 

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Ο Ελληνισμός θρηνεί βουβά όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει» σημείωσε ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας 

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης «353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση και η δικαίωση πλέον είναι μία, η αναγνώριση της Γενοκτονίας. Είναι μια αναγνώριση που αφορά την πραγματική εθνοκάθαρση, 353.000 ανθρώπων στην μακρινή μας πατρίδα, τον Πόντο. Ένας τρόπος υπάρχει για να κατακτήσουμε αυτό που μας ανήκει, να μην ξεχάσουμε ποτέ». 

 

 

Από μέρους της η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά είχε να επισημάνει: «Στην μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, με έναν τροπο απάνθρωπο και αποτρόπαιο, πάλι όμως θαυμάζουμε το μεγαλείο της ψυχής των Ποντίων που διασώθηκαν και μετέφεραν μαζί τους τις μνήμες και τον πολιτισμό και άφησαν παρακαταθήκη στις νέες γενιές. Η ιστορική αλήθεια είναι μια και πρέπει να επέμβει η καθολική αναγνώριση της ημέρας αυτής». 

 

 

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ο Ευαγόρας Μαυρομμάτης, Πολιτικός Επιστήμονας/ Διεθνολόγος - Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Γαλλίας και της Ομοσπονδίας Κυπρίων Ευρώπης. «Ένας όρκος που περνά από γενιά σε γενιά. Να αναγνωριστεί διεθνώς το ειδεχθές αυτό έγκλημα. Ανυποχώρητη εθνική προσπάθεια η δικαίωση της γενοκτονία του Πόντου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ποντιακούς χορούς υπό τους ήχους της λύρας και του νταουλιού ενώ πλήθος κόσμου πραγματοποίησε πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αγίου Δημητρίου. «Να μπει μέσα στα σχολεία του Πόντου η ιστορία» είναι ένα από συνθήματα που αναγράφονται στα πανό που κρατούσαν οι συμμετέχοντες, με την πορεία μνήμης να καταλήγει πλησίον του Τουρκικού Προξενείου.

Εκεί η ΕΛΑΣ είχε στήσει φραγμό με τη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, κατόπιν διαπραγμάτευσης, πέρασε τον φραγμό με στόχο να τοιχοκολλήσει ψήφισμα στο κτίριο που στεγάζεται το Προξενείο.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό με τους εκπροσώπους των ποντιακών σωματείων να εκφράζουν εντόνως τη δυσαρέσκειά τους. Τα άτομα αποχώρησαν εντέλει χωρίς να δημιουργηθεί κάποια ένταση.

Παναγιώτης Αχλατλής