Μίλησε στο κοινό, σήμερα το μεσημέρι, Σάββατο 3 Μαϊου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος, στο πλαίσιο της καμπάνιας και μίας νέας δράσης που ονομάστηκε «Speak for all». Και δεν ήταν η μόνη. Όλες οι σύντομες ομιλίες από παιδιά και νέους, με ή χωρίς αναπηρία, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, συγκίνησαν. Η Λουκία μοιράστηκε μία συγκλονιστική στιγμή που έζησε με τον Jack Grealish στο Super Cup το 2023, μία καλή πρακτική ενσυναίσθησης, καθώς όλοι οι ποδοσφαιριστές στην τελετή λήξης δεν την χαιρέτησαν. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής, όμως, που είχε ένα παιδί στο οικογενειακό περιβάλλον του, συνειδητοποίησε ότι η Λουκία δεν μπορούσε να τον δει, σταμάτησε, επικοινώνησαν και αυτή η ιδιαίτερη στιγμή έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο. Εκτός από το να εκπαιδεύει μέσα από καμπάνια «Μία μπάλα για όλους», η Λουκία γνωρίζει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ενώ συνθέτει μουσική.
Με και χωρίς αναπηρία, σημασία έχει το «μαζί»
Τρία παιδιά της ίδια οικογένειας από το Πανόραμα, στον ελεύθερο χρόνο τους, είναι ενεργοί εθελοντές στη δασοπροστασία και έχουν σώσει και μία ζωή. Όταν συνέβη ένα περιστατικό, ο Κωνσταντίνος βγήκε μπροστά, έκανε «ΚΑΡΠΑ» και έσωσε έναν άνθρωπο. Η ομάδα ομιλητών, όπως και η 30μελής ομάδα νέων εθελοντών είναι συμπεριληπτικές, με και χωρίς αναπηρία είναι «μαζί». «Η δική μας ακαδημία αυτό πετυχαίνει. Έχουμε ένα παιδί που δεν βλέπει και 99 που βλέπουν, είμαστε όλοι μαζί. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, ότι μεγαλώνουμε όλοι μαζί. Δεν αντιμετωπίζει κάποιο παιδί τον εαυτό του ότι "δεν μπορεί"», λέει εμφατικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος της καμπάνιας και δημιουργός της ειδικής μπάλας, Ηλίας Μάστορας. «Πολλές φορές, όταν δεν έχουμε γνωρίσει ένα Άτομο με Αναπηρία, έχουμε κάποια στερεότυπα. Εμείς σπάμε τα στερεότυπα στην πράξη. Είμαστε όλοι μαζί», προσθέτει.
Στο καθιερωμένο τουρνουά ευστοχίας με κλειστά μάτια που ακολούθησε, πρώτος συμμετείχε στη βιωματική δράση ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Δημήτρης Σαλπιγγίδης, μέλος της ΕΠΟ, που ευστόχησε σε πέναλτι, καθώς η Λουκία χτυπούσε παλαμάκια για να τον βοηθήσει να καταλάβει πού είναι ο στόχος. Η παγκόσμια καμπάνια «Μία μπάλα για όλους» ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και «κουδουνίζει» σε 215 χώρες και περιοχές. Είναι η μοναδική μπάλα, κατάλληλη για παιδιά με οπτική αναπηρία και δεν πωλείται, μόνο δωρίζεται.
«Ήδη έχει γίνει συνεννόηση με την UEFA, η αποστολή "Μία μπάλα για όλους" θα βρισκόμαστε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία τον Ιούλιο. Η Λουκία θα είναι εκεί μαζί με την οικογένειά της για να εκπαιδεύσει και αυτή το κοινό», όπως αναφέρει ο Ηλίας Μάστορας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρος ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, η Ουκρανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που ήταν επίσημη προσκεκλημένη, και νέοι από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής πανεπιστημίων από την Ισπανία και την Τουρκία.
Στόχος της καμπάνιας «Μία μπάλα για όλους» είναι η προσωπική ανάπτυξη, η ενσυναίσθηση και η συμπερίληψη. Οι δράσεις της υλοποιούνται στο πρώτο διάστημα του 2025 με την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας - ΠΕΔΚΜ, σε συγχρηματοδότηση με το Erasmus+ Sport, UEFA Foundation for Children και με τη δωρεά της ΕΛΑΪΣ Unilever Hellas - Skip.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ