Αγροτική Παραγωγή Αγροτική Παραγωγή
ΟικονομίαΟικονομία
Σε κρίση η ελληνική αχλαδοκαλλιέργεια - Υψηλό κόστος, χαμηλές αποδόσεις και το στοίχημα της αναδιάρθρωσης Η καλλιέργεια αχλαδιάς στην Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις, με τις παραδοσιακές περιοχές παραγωγής να περιορίζονται και τις ποικιλίες να μην ανταγωνίζονται επαρκώς τις διεθνείς. Η κυριαρχία της ποικιλίας «Κρυστάλλι» αποτυγχάνει να καλύψει τις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες, ενώ οι παραγωγοί διατηρούν υψηλό κόστος καλλιέργειας και χαμηλή ζήτηση. Οι ειδικοί προτείνουν τη διαφοροποίηση σε νέες, ελκυστικές ποικιλίες και την υιοθέτηση καλύτερων καλλιεργητικών πρακτικών με στόχο την ποιότητα και την καινοτομία. Η αναγνώριση του Κρυσταλλιού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην αγορά, ενώ η καλή διαχείριση και εκπαίδευση των παραγωγών είναι απαραίτητες για την αναγέννηση της αχλαδοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.Δήμητρα ΤάγκαΔήμητρα Τάγκα