Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα για το 2024 που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας ενισχύουν τις προοπτικές της για τη φετινή χρονιά. Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου σημείωσαν άνοδο κατά 19.5%, φτάνοντας στα 468.2 εκατομμύρια ευρώ από 391.8 εκατ. ευρώ το 2023. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διανομή συνολικού μερίσματος για το 2025 ύψους 0,18 ευρώ ανά μετοχή.
Η εταιρεία έκανε ειδική μνεία στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί στο προσεχές μέλλον και πως είναι σε συζητήσεις με τους άλλους μετόχους του έργου για να επιλυθούν τα ζητήματα.
Το εμπροσθοβαρές business plan
Αναφορικά με το επενδυτικό σχέδιο των 6,1 δισ. ευρώ, έμφαση αναμένεται να δοθεί στον τομέα των διασυνδέσεων της χώρας με τις γειτονικές αγορές στην ευρύτερη περιοχή. Τα 7 εμβληματικά έργα αφορούν στα εξής:
-Διασύνδεση Αττικής – Κρήτης : Αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2025 με υπόλοιπο δαπάνης 141 εκατ. ευρώ
-Διασύνδεση Κυκλάδων (4η φάση): Ολοκλήρωση το 2026 και υπόλοιπο επενδύσεων 164.5 εκατ. ευρώ
-Δεύτερη Γραμμή 400 kV προς την Πελοπόννησο (Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Κουμουνδούρου):Ολοκλήρωση το 2026 και υπόλοιπο επενδύσεων 46.4 εκατ. ευρώ
-Διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας: Ολοκλήρωση το 2031 και υπόλοιπο επενδύσεων 603 εκατ. ευρώ
-Διασύνδεση Βόρειου Αιγαίου: Ολοκλήρωση το 2030 και υπόλοιπο επενδύσεων 1.2 δις. ευρώ
-Διασύνδεση Δωδεκανήσων: Ολοκλήρωση το 2029 και υπόλοιπο επενδύσεων 2 δις ευρώ
-Άλλα έργα που αφορούν ανάπτυξη οπτικών ινών κλπ προγραμματίζεται να υλοποιηθούν το διάστημα 2025-2031 και αντιπροσωπεύουν επενδύσεις της τάξης των 1.8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Έρχονται οι υπογραφές για το δεύτερο καλώδιο Ελλάδας - Ιταλίας
Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ υπογράφει συμφωνία με τον αντίστοιχο Ιταλό Διαχειριστή ΤΕΡΝΑ για το δεύτερο καλώδιο που θα διπλασιάσει τη συνολική μεταφορική ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο 5ο OT FORUM, «το 50% της ρυθμιζόμενης βάσης του καλωδίου θα το έχει ο ΑΔΜΗΕ και το υπόλοιπο 50% ο Ιταλός Διαχειριστής».
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, το προηγούμενο διάστημα έγιναν διαπραγματεύσεις, σε τεχνικό επίπεδο, για το πώς θα μοιραστούν οι αρμοδιότητες του έργου, για τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν και άλλα τεχνικά ζητήματα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, απομένει η έγκριση από τις Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών καθώς το έργο εντάσσεται στα 10ετή πλάνα των δύο Διαχειριστών.
Η ολοκλήρωση της νέας διασύνδεσης, προϋπολογισμού περίπου 1,8 δισ. ευρώ, τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2031.
Πώς θα αποφύγουμε το black out
Περαιτέρω, ο Μάνος Μανουσάκης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που συνεπάγεται η υψηλή διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό σύστημα.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο ολικό blackout στην Ιβηρική Χερσόνησο, ο κ. Μανουσάκης σημείωσε πως πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό ζήτημα, το οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε άμεσα λόγω της αύξησης του μεριδίου της πράσινης ενέργειας στην εγχώρια παραγωγή. Αυτή η αύξηση των ΑΠΕ, που φτάνει τα 15,8 GW από 10,8 GW το 2023, καθιστά τη διαχείριση του συστήματος όλο και πιο δύσκολη, καθώς αλλάζει κάθε εξάμηνο.
Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε δύο βασικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος μέχρι το φθινόπωρο. Το πρώτο αφορά την ενίσχυση των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ, οι οποίοι θα πρέπει να αποκτήσουν την τεχνική δυνατότητα να ελέγχουν τις μονάδες τους συλλογικά, επιτρέποντας τη σταδιακή αυξομείωση της παραγωγής. Το δεύτερο μέτρο περιλαμβάνει τον απομακρυσμένο έλεγχο των μικρών πάρκων, διαδικασία στην οποία ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με εντατικούς ρυθμούς.
Ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ τόνισε επίσης την αναγκαιότητα έργων υποδομής, όπως το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Αργυρούπολη, και αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ασφαλούς ηλεκτροδότησης για την Αττική και άλλες περιοχές.
Πηγή: liberal.gr / Μαργαρίτα Ασημακοπούλου