mkdn.gr logo
mkdn.gr logo

Στουρνάρας: Κρίσιμος πυλώνας της Εθνικής Οικονομίας η Βόρεια Ελλάδα – Ο προκλήσεις των περιφερειών 

Ακούστε το άρθρο 8'
27.05.2025 | 23:15
Μια ομιλία με πολλές παραπομπές, ειδική αναφορά στη συνεισφορά της Βόρειας Ελλάδας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των περιφερειών της χώρας παραχώρησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Grant Thornton στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “Thessaloniki 2030: the Future of Business, Innovation& Investment in NorthernGreece

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο πυλώνα της εθνικής οικονομίας, συνεισφέροντας πάνω από το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας». Σε επίπεδο περιφερειών εξήγησε ότι ξεχωρίζει η Κεντρική Μακεδονία. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2023, οι περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας παρήγαγαν το 21,3% του ελληνικού ΑΕΠ. Ξεχωρίζει η Κεντρική Μακεδονία, η οποία συνεισέφερε το 13,8% του ΑΕΠ και είναι η Περιφέρεια με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την Αττική. Αν και ο ρυθμός αύξησης της προστιθέμενης αξίας ήταν οριακά χαμηλότερος από τον εθνικό μέσο όρο, κάποιες περιφέρειες, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος, σημείωσαν αναπτυξιακές επιδόσεις άνω του 3%».

Υψηλή συγκέντρωση νέων επιχειρήσεων

 

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρθηκε στη σημαντική επιχειρηματική κινητικότητα που παρουσιάζει η Βόρεια Ελλάδα με υψηλή συγκέντρωση νέων επιχειρήσεων, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία: «Την περίοδο 2021-24, το 24,5% των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στη χώρα εδρεύει στη Βόρεια Ελλάδα – το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την Αττική (38,9%). Στον τομέα της μεταποίησης, η περιοχή συγκεντρώνει το 26,3% των νέων επιχειρήσεων (έναντι 40,2% στην Αττική), στοιχείο που αναδεικνύει την παραγωγική δυναμική της περιφέρειας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι εξαγωγές των περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας ενισχύθηκαν σημαντικά και συμβάλλουν καθοριστικά στην εξωστρέφεια της οικονομίας», ενώ χαρακτήρισε τη γεωγραφική θέση της Βόρειας Ελλάδας συγκριτικό πλεονέκτημα για εμπορική διασύνδεση με τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. «Η εγγύτητα με τις ανατολικές αγορές, οι εμπορικές ροές προς τα Δυτικά Βαλκάνια και οι υφιστάμενες υποδομές καθιστούν τη Βόρεια Ελλάδα πύλη εισόδου και διαμετακόμισης, με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης σε logistics, ενέργεια και μεταποίηση» υπογράμμισε χαρακτηρίστηκα.

Ο κ. Στουρνάρας είχε ειδική παραπομπή στην ομιλία του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές περιφέρειες. «Η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών περιφερειών σχετίζεται με τη χαμηλή ανταγωνιστικότητά τους, η οποία περιορίζει τη δυναμική των επενδύσεων και εμποδίζει την περιφερειακή σύγκλιση. Επίσης, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις σε όρους κοινωνικής συνοχής. 

Παρά την αξιόλογη υποχώρηση της ανεργίας σε εθνικό επίπεδο, οι περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Το 2024, και οι τέσσερις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας συγκαταλέγονται στην πρώτη πεντάδα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά, υπερβαίνοντας τον εθνικό μέσο όρο.

Επιπλέον, τα υψηλά ποσοστά της αυτοαπασχόλησης στις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας συνιστούν διαρθρωτική αδυναμία που επιβαρύνει τη λειτουργία της αγοράς εργασίας.Η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την επιτάχυνση των επενδύσεων, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε σχετικά με τις υφιστάμενες προκλήσεις των περιφερειών. 

Αξιοποίηση περιφερειακών δυνατοτήτων

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος μπορούν να έχουν ουσιαστική συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, δίνοντας και μια πιο αισιόδοξη νότα όσον αφορά τη συγκυρία για την χώρα μας. «Η αξιοποίηση των περιφερειακών δυνατοτήτων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς αναπτυξιακή πορεία. Οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, επωφελούμενες από τη στρατηγική τους θέση ως πύλη της ΕΕ προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάκαμψη, στην απασχόληση και στην ενίσχυση της περιφερειακής παραγωγικής βάσης. Ωστόσο, οι υφιστάμενες ανισότητες και διαπεριφερειακές αποκλίσεις επιμένουν, εντείνοντας τον κίνδυνο μετακίνησης ανθρώπινου δυναμικού λόγω έλλειψης ευκαιριών. Η συγκυρία για την Ελλάδα είναι ευνοϊκή, αλλά απαιτεί σταθερή προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και στο νέο παραγωγικό πρότυπο» κατέληξε. 

Γιώργος Νεοχωρίτης

Tελευταίες Ειδήσεις