Εκδήλωση του Δημήτρη Κούβελα για τον Ψηφιακό εθισμό των νέων: «Να μην γίνει η τεχνολογία δυνάστης των παιδιών μας»

Ακούστε το άρθρο 8'
12.05.2025 | 14:30
Σημαντικά στοιχεία, προβληματισμούς, απόψεις, προτάσεις και ένα πολύ ζωντανό και ουσιαστικό διάλογο με το κοινό περιελάβανε η εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα ««Ψηφιακός εθισμός των παιδιών: Ευθύνη όλων μας!» που οργάνωσε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης», στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής Δημήτρης Κούβελας ευχαρίστησε τους ομιλητές αλλά και το κοινό για τη θερμή τους ανταπόκριση. Όπως είπε «άρχισα τις δράσεις και τις ενέργειες μου για την αντιμετώπιση του ψηφιακού εθισμού των νέων από τον περασμένο Σεπτέμβριο καθώς, ως πατέρας τριών παιδιών, διαπίστωσα ότι το πρόβλημα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις». Ο κ. Κούβελας έχει θέσει το ζήτημα υπόψη των αρμόδιων υπουργείων μέσω κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση προκειμένου να προστατευθούν οι νέοι από τις αρνητικές συνέπειες του ψηφιακού εθισμού. Ο κ. Κούβελας υπογράμμισε ακόμη τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της αλόγιστης χρήσης κινητών τηλεφώνων από τα μικρά παιδιά και του υπερβολικού χρόνου μπροστά στις οθόνες με την αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η ανεξέλεγκτη έκθεση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά παιχνίδια ενθαρρύνει την κουλτούρα της βίας, με συνέπειες όπως ακραίες εκρήξεις, μαθησιακές δυσκολίες και κοινωνική απομόνωση». Υποστήριξε ότι δεν είναι υπέρ των απαγορεύσεων αλλά «θα πρέπει εμείς οι γονείς να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμαχήσουμε με την εκπαιδευτική κοινότητα και την οργανωμένη πολιτεία, για να δώσουμε ελκυστικές εναλλακτικές ευκαιρίες στα παιδιά μας, όπως ο αθλητισμός, το παιχνίδι με τους φίλους, η επαφή με τη φύση, η μουσική, ο πολιτισμός και ο εθελοντισμός για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Παράλληλα, πως να αξιοποιούν την τεχνολογία χωρίς αυτή να ορίζει τον χρόνο τους και να γίνεται δυνάστης τους».

Ο Δρ. Βάιος Αχ. Νταφούλης, Διευθυντής Παιδοψυχιατρικού Τμήματος Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο και μέλος της Επιτροπής της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επεσήμανε ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος, κοινωνική απομόνωση και προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Πρότεινε στους γονείς να δίνουν πρότυπο στα παιδιά τους και να περνάνε μαζί ουσιαστικό χρόνο προσφέροντας σε αυτά όσα χρειάζονται για τη δημιουργία ενός έντονου συναισθηματικού υπόβαθρου. Όπως εξήγησε, «η εξάρτηση ξεκινάει όταν ο έφηβος δεν αφιερώνει χρόνο σε άλλες δραστηριότητες - παιχνίδι, παρά μόνο στο να περιηγείται πολλές ώρες στο διαδίκτυο». Προέτρεψε τους γονείς να θέτουν όρια στα παιδιά τους από νωρίς καθώς αυτό θα βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας ισχυρής προσωπικότητας εν γένει στην ζωή τους. Ο κ. Νταφούλης μίλησε λεπτομερώς για τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις του εθισμού, καθώς και στρατηγικές πρόληψης και παρέμβασης, όπως επίσης για την ορθολογική και σωστή χρήση των έντονων θετικών αποτελεσμάτων της χρήσης του διαδικτύου.

Η Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και Νομικός Ελένη Κιουλέ τόνισε ότι τα παιδιά λόγω της αλόγιστής χρήση του διαδικτύου δεν μπορούν να συγκεντρωθούν εύκολα και για πολύ ώρα στη μαθησιακή διαδικασία ενώ παρουσιάζουν και δυσκολία πια στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Όπως τόνισε «υπάρχει βαθιά έλλειψη συγκέντρωσης, προσοχής και εκ του αποτελέσματος κατανόησης που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία στην εκπαιδευτική επίδοση μαζί με μία ανοδική αδιαφορία για τη ζωή εκτός σύνδεσης». Η κ. Κιουλέ υπογράμμισε ότι «μεγαλώνει καθημερινά η ψαλίδα μεταξύ της μειωμένης ενασχόλησής τους με τα σχολικά καθήκοντα και του συνεχώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τις οθόνες - που τους δίνουν άμεση ικανοποίηση» και προέτρεψε «να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να έχουν μία υγιή σχέση με τον ψηφιακό κόσμο και την ίδια στιγμή να συμμετέχουν ενεργά, ζωντανά στις σχολικές αίθουσες, να απολαμβάνουν την μάθηση και κατ’ επέκταση την ίδια τη ζωή».

Ο Παναγιώτης Αγγελίδης, Αξιωματικός στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης με 25 χρόνια εμπειρία σε  θέματα ασφάλειας και προστασίας από τη σεξουαλική κακοποίηση και την παραβατικότητα ανηλίκων ξεκαθάρισε ότι τα στοιχεία που αναρτώνται και διακινούνται, στα social media, δεν ελέγχονται, δεν φιλτράρονται και κρύβουν πάρα πολλούς κινδύνους. Όπως είπε «συναντάμε παιδιά που επικοινωνούν με αγνώστους, που πέφτουν θύματα εκβίασης, που παρασύρονται σε επικίνδυνά challenges. Λέξεις και έννοιες όπως τα fake news, fake profiles, deep fake, που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, το sexting, το sextortion, revenge porn, grooming, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πρόσθεσε επίσης ότι «ακούμε περιστατικά με σωματικές βλάβες, ξυλοδαρμούς και άλλες αξιόποινες πράξεις, που εκ των υστέρων τα παιδιά μας αναφέρουν ότι το έκαναν για να τραβήξουν βίντεο, να το ανεβάσουν και να πάρουν like». Όπως είπε σε όλα τα περιστατικά, «όταν τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες που υπάρχουν στην πραγματική ζωή, μας κοιτάζουν μουδιασμένα και αδυνατούν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Θεωρούν πως μπορούν με ένα delete να τα διαγράψουν και να τα διορθώσουν όλα». Αποκαλυπτικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε: 1 στους 4 εφήβους παρακολουθεί συστηματικά άλλους στο διαδίκτυο, 1 στους 5 έχει ανταλλάξει φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ 1 στους 7 έχει αποστείλει αυτοπαραγόμενες σεξουαλικές εικόνες. 49% έχει βιώσει βία στο διαδίκτυο ως παρατηρητής, ενώ το 46% δε νιώθει ασφάλεια στο διαδίκτυο. Κατέληξε δε ότι η παιδική ηλικία είναι πιο σημαντική από κάθε like. 

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελεονώρα Μελέτη μίλησε με βιωματικό τρόπο περιγράφοντας τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «οι επιθέσεις που μπορεί να δεχτεί κανείς στα social media δεν είναι καθόλου εύκολες στη διαχείρισή τους». Επισήμανε την ανάγκη φραγμών στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης στα social media, με στόχο την ισορροπία μεταξύ ελευθερίας λόγου και υπευθυνότητας. «Είναι αναγκαίο για τη δημοκρατία μας να εξαλειφθεί από το διαδίκτυο, ο λόγος μίσους, οι ρατσιστικές αναφορές αλλά και η υποκίνηση στη βία», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στην ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εθισμό των νέων, και κυρίως των παιδιών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κούβελας θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ενάντια στη «μάστιγα» της εποχής μας, τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο.