Η ενοχή του Στ. Κασελλάκη οφείλεται στο ότι, ως αρχηγός κόμματος, όταν ήταν επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε σε εταιρεία του εξωτερικού, κάτι που απαγορεύεται από τις διατάξεις του νόμου περί πόθεν έσχες.
Η απόφαση του δικαστηρίου δεν ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση. Η εισαγγελέας είχε ζητήσει να απαλλαγεί από την κατηγορία ο Στ. Κασσελάκης λόγω έλλειψης δόλου, σημειώνοντας ότι «φρονούμε ότι κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης, την εκλογή του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος δεν γνώριζε, δεν πίστευε κιόλας ότι θα εκλεγόταν πρόεδρος κόμματος. Πού κατατείνει αυτή η κρίση μας; Σε περίπτωση που γνώριζε το νομοθετικό καθεστώς δεν θα του ήταν τίποτα να μεταβιβάσει την εταιρεία στον αδελφό του όπως και έκανε. Θα είχε προφυλαχθεί σε προγενέστερο χρόνο και δεν θα τίθετο κανένα ζήτημα. Πράγματι, προέκυψε ένα ζήτημα με την πληρωμή εργαζομένων, αυγή, κόκκινο, με τη χρηματοδότη και την πληρωμή. Τέθηκε και το θέμα. Ο άτυπος νομικός του σύμβουλος δεν γνώριζε την συμμετοχή του στην εταιρική σύνθεση της όσιους, μόνο γνώριζε ότι είχε αποχωρήσει σε προγενέστερο χρόνο από άλλη εταιρία. Φρονούμε ότι προέκυψε από διαδικασία και έγγραφα ότι δεν είχε κανένα δόλο, το αδίκημα δεν τιμωρείται από αμέλεια. Την απαλλαγή του λόγω έλλειψης δόλου», τόνισε η εισαγγελέας.
Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε στο δικαστήριο ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευθύμιος Γεωργόπουλος, ενώ ως μάρτυρας υπεράσπισης εξετάστηκε, ο Μανώλης Καπνισάκης.