Τ. Θεοδωρικάκος: Παραγωγική οικονομία που θα ξαναφέρνει στην επιφάνεια την αξία της εργασίας

Ακούστε το άρθρο 8'
22.05.2025 | 17:15
Μήνυμα προς τους παραγωγικούς φορείς, που αξιώνουν στήριξη των επενδυτικών τους σχεδίων, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, για τη σημασία της διασφάλισης των θέσεων εργασίας, απέστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, κλείνοντας, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου που εισάγει τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε εμφατικά στο ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για τις παραμεθόριες περιοχές, σημειώνοντας ότι συνιστά πατριωτικό καθήκον η στήριξή τους από την Πολιτεία και ξεκαθάρισε ότι όλα τα στοιχεία των αξιολογήσεων των επενδυτικών σχεδίων θα εισάγονται στο αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα που θα επιταχύνει και τις σχετικές διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση τα κριτήρια υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα των ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου θα είναι σαφώς προσδιορισμένα, ώστε η αξιολόγησή τους να γίνεται με διαφανή και αξιόπιστο τρόπο. 

   «Η υπόθεση του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας είναι εθνική ανάγκη. Είναι εθνική υπόθεση. Πρέπει να ενώσει και την επιχειρηματικότητα και τις κοινωνικές ομάδες, αυτές που σχετίζονται με την πορεία του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας, διότι οι παγκόσμιοι άνεμοι που σαρώνουν την ανθρωπότητα και δυστυχώς, παίρνουν και τη μορφή πολέμου, οι οποίοι δυστυχώς συνεχίζονται και στην Ουκρανία και στη Γάζα, δημιουργούν καταστάσεις αδιανόητες για τους ανθρώπους και την πραγματική ζωή. Η χώρα μας, εάν θέλουμε να πορευθεί με ασφάλεια και προοπτική, θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της σε μια πιο παραγωγική οικονομία, η οποία πρέπει να ξαναφέρει στην επιφάνεια και την αξία της εργασίας, ως αυτοτελούς αξίας. Η λογική του εύκολου κέρδους, πιστεύω ότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα και κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα. Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ο καθένας να κάνει αυτό που μπορεί», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης. Η αναφορά αυτή του υπουργού Ανάπτυξης έρχεται μια ημέρα μετά την ακρόαση φορέων, κατά τη διάρκεια της οποίας, κυρίως οι φορείς που εκπροσωπούν την ελληνική βιομηχανία, ζήτησαν ηπιότερη διαχείριση, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, προϋπόθεση που σχετίζεται με την χρηματοδοτική τους στήριξη. 

   Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε επίσης ότι αποτελεί ζήτημα μείζονος προτεραιότητας η στήριξη των παραμεθόριων περιοχών και της ελληνικής περιφέρειας. «Αυτό είναι και πατριωτική μας υποχρέωση, πρώτα και πάνω από όλα, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ασφάλεια εάν απομειωθούν οι πληθυσμοί μας στα σύνορα, αλλά είναι και θέμα οικονομικής βιωσιμότητας. Η βιώσιμη ανάπτυξη έχει χαρακτηριστικά της τη διατηρησιμότητα, την κοινωνική βιωσιμότητα, δηλαδή αυτό το πλαίσιο να γίνεται και αποδεκτό από την κοινωνία και να μπορούν να ζουν οι άνθρωποι με καλές προοπτικές, και έχει ασφαλώς και την περιβαλλοντική διάσταση», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να είναι βιώσιμη μια ανάπτυξη, όπου οι άνθρωποι θα μειώνονται στην περιφέρεια και στα σύνορα, για να έρθουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διότι, πέραν των εθνικών λόγων, το κόστος ζωής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα εκτοξευθεί εκτός ορίων. Ήδη το σοβαρότερο πρόβλημα ακρίβειας είναι το κόστος της στέγασης και καθιστά απαγορευτικό στους νέους ανθρώπους να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Γι' αυτό και θεωρώ πολύ σοβαρή τη δέσμευση ότι κάθε Νοέμβριο, όσοι ζούνε στο νοίκι, θα παίρνουν στήριξη ένα ενοίκιο, ιδίως για τους νεότερους ανθρώπους που παίρνουν και τους χαμηλότερους μισθούς, ξεκινώντας τη ζωή τους». Η κυβέρνηση, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, έχει μια συνολική πολιτική για το ζήτημα της στέγασης, αλλά αυτό το μέτρο είναι πολύ σημαντικό γιατί συνδράμει εκείνους που έχουν ανάγκη.

   Αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την περιφέρεια, ιδίως για τον Έβρο, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι και ο αναπτυξιακός νόμος επιδιώκει να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητήματα και επιχειρεί να μειώσει και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Γι΄ αυτό, όπως είπε, στον αναπτυξιακό νόμο δημιουργείται ξεχωριστό καθεστώς ενίσχυσης που θα κατευθύνεται σταθερά σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές και στους νομούς της χώρας που έχουν μικρότερο από το 70% του εθνικού μέσου όρου, εισοδήματος. «Προφανώς το δημογραφικό πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο με αυτό, αλλά έχουμε συνολικότερη πολιτική και πιστεύω πως όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υπάρξουν αποτελέσματα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. 

    Σε σχέση με τις αξιολογήσεις των επενδυτικών σχεδίων, ο υπουργός Ανάπτυξης, ξεκαθάρισε ότι «η λογική της χρονικής σειράς δεν μπορεί να υπάρχει διότι δημιουργεί προβλήματα αδιαφάνειας και συναλλαγής», συνεπώς οι αξιολογήσεις θα γίνουν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, με διαφανή και αξιόπιστο τρόπο, από τριμελείς επιτροπές, στις οποίες θα συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και ιδιώτες πιστοποιημένοι και όλα θα εισάγονται στο αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα, που αναβαθμίστηκε με τη συνδρομή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.