Αναμένοντας χιλιάδες επισκέπτες και φιλοξενώντας 400 εκθέτες και 1.000 ομιλητές, η 21η ΔΕΒΘ, φέτος έχει ως τιμώμενη χώρα την Ιταλία, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει στενότερα πολιτιστικά δεσμά ανάμεσα στις γειτονικές χώρες. Παράλληλα, έχοντας ως θεματική την «Α[Ι]νθρώπινη δημιουργικότητα», οι συντελεστές στοχεύουν να φέρουν στο προσκήνιο τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στον χώρο του βιβλίου.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσουν να στηρίζουν με όραμα τις πολιτικές για το βιβλίο
Με την παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού, Ιάσωνα Φωτήλα, τελέστηκαν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά υπό το νέο φορές του Ελληνικού Κέντρου Βιβλίου και Πολιτισμού.
Εκπροσωπώντας την Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας, τόνισε πως η «η ΔΕΒΘ κάθε χρόνο μεγαλώνει, εμπλουτίζεται και αποκτά όλο και μεγαλύτερη απήχηση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς», ξεκαθαρίζοντας πως «η κυβέρνηση και του υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσουν να στηρίζουν με όραμα τις πολιτικές για το βιβλίο, τις τέχνες, τα γράμματα. Οι πολιτικές είναι εστιασμένες στην εξωστρέφεια, στη στήριξη των δημιουργών και των ανθρώπων του εκδοτικού κόσμου. Πολιτικές που δεν μένουν στη θεωρία αλλά αποδίδουν απτά αποτελέσματα με ουσιαστική ενίσχυση του έργου, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, σύγχρονες δομές προώθησης της φιλαναγνωσίας και δυναμική παρουσία της χώρας μας σε Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έργο του Ελληνικού Κέντρου Βιβλίου και Πολιτισμού, του νέου φορέα «που έχει αναλάβει το δύσκολο αλλά δημιουργικό έργο του επανασχεδιαμού και ενοποίησης της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο».
Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, «μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν όχι μόνο να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος αλλά και να παράξουν ουσιαστικό πολυδιάστατο έργο Η φετινή διοργάνωση αν και είναι μεταβατική είναι η πιο ζωντανή απόδειξη και η επόμενη θα είναι η πρώτη της νέας εποχής».
Μάλιστα, αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για μία μοναδική πόλη, μία πόλη-πολιτισμό. «Είναι μία αληθινή πρωτεύουσα των γραμμάτων και των τεχνών. Εδώ έχουν αγκαλιάσει το βιβλίο. Η Θεσσαλονίκη δεν φιλοξενεί την έκθεση, τη ζει», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην τιμώμενη χώρα, Ιταλία, εξέφρασε τη χαρά του για την συνάντηση των δύο χωρών σε έναν κοινό τόπο, το βιβλίο.
Η ΔΕΒΘ συμμετέχει καθοριστικά στη διαμόρφωση της νέας ταυτότητας της ΔΕΘ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, δήλωσε πως «νομίζω πως η 21η ΔΕΒΘ με τιμώμενη χώρα την Ιταλία και ένα πλήθος εκδηλώσεων και αφιερωμάτων, είναι μία μεγάλη γιορτή των γραμμάτων και της δημιουργικότητας. Είμαι βέβαιος πως θα δώσει την απάντηση σε όσους διατείνονται πως η τεχνολογική κοσμογονία των νέων προκλήσεων που αναδύονται στην εποχή της ΤΝ δεν μπορούν με τίποτα να διαρρήξουν τη σχέση βιβλίου-αναγνώστη. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών παραμένουν αφοσιωμένοι στο χαρτί», ενώ αναφέρθηκε στα δεινά προηγούμενων εποχών όπου τα βιβλία περνούσαν από διαδικασία λογοκρισίας, ενώ κάποια από αυτά απαγορεύονταν.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τη ΔΕΒΘ ως έναν επιτυχημένο θεσμό, «που συμμετέχει καθοριστικά στη διαμόρφωση της νέας ταυτότητας της ΔΕΘ, με την ΔΕΒΘ στην καρδιά της».
Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, Πάολο Κούκολι, είπε πως «πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουμε τον δεσμό που δένει τις δύο χώρες παραδοσιακά», ενώ χαρακτήρισε τις γείτονες χώρες ως «υπερδυνάμεις κουλτούρας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΚΜ, Χρήστος Μήττας, επισήμανε τη διαχρονική σύνδεση Ιταλίας και Ελλάδας στην τέχνη και τη δημιουργία, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερη σημαντικές τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Έκθεσης, για τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανόλη Αναγνωστάκη.
O Κυριάκος Ποζρκίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ, επισήμανε πως «την έκθεση βιβλίου η Θεσσαλονίκη την έχει υιοθετήσει εδώ που χτυπάει η καρδιά της πόλης, στο εκθεσιακό κέντρο. Το όραμά μας, καθώς και εμείς αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα λόγω των εγκαταστάσεων, είναι σε λίγα χρόνια να έχουμε ένα εκθεσιακό κέντρο που θα αξίζει στους Έλληνες εκδότες. Ο επισκέπτης να διασχίζει ένα πάρκο μεγαλύτερο των 100 στεμμάτων και να μπαίνει στο εκθεσιακό κέντρο και να χαίρεται την πόλη του και τον πολιτισμό της. Η έκθεση βιβλίου θα είναι για πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη και θα ξεχωρίζει».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρός του Ελληνικού Κέντρου Βιβλίου και Πολιτισμού, Νίκος Μπακουνάκης, αναφέρθηκε στους στόχους του κέντρου που δεν είναι άλλοι από «την προώθηση του βιβλίου, για την εξωστρέφεια του ελληνικού βιβλίου και της ελληνικής λογοτεχνίας, για την χρηματοδότηση των μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες, για τη φιλαναγνωσία».
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου πρόκειται να διαρκέσει από σήμερα, Πέμπτη (8/5) έως την Κυριακή (11/05), με ελεύθερη είσοδο. Οι ώρες λειτουργίας της για το κοινό είναι: Πέμπτη 15.00-21.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-22.00 και Κυριακή 10.00-21.00.