«Φιλοξενούμε το μοναδικό διεθνές φεστιβάλ θεάτρου μικρής φόρμας σε όλη τη χώρα, έναν σημαντικό θεσμό που μας φέρνει σε επαφή με τη σύγχρονη θεατρική δημιουργία και με σπουδαίους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο», τόνισε o καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση του προγράμματος της φετινής διοργάνωσης.
«Φέτος θα εστιάσουμε σε επιτελεστικές παραστάσεις (περφόρμανς), οι οποίες μεταφέρουν παραδόσεις και σύγχρονες τάσεις από επτά χώρες. Η καλλιτεχνική επιτροπή που απαρτίζεται από τον Σάββα Πατσαλίδη ομότιμο καθηγητή θεατρολογίας του Α.Π.Θ., τον Πρόδρομο Τσινικόρη σκηνοθέτη, δραματουργό, ηθοποιό και την Tine Milz δραματουργό διευθύντρια του Theater Neumarkt στη Ζυρίχη, έκανε άριστες επιλογές», πρόσθεσε.
Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος της επιτροπής Σάββας Πατσαλίδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις της διοργάνωσης αλλά και τις πρακτικές δυσκολίες για την πραγματοποίησή της: «Η Θεσσαλονίκη είναι παραγκωνισμένη θεατρικά κι εμείς επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τη θεατρική εξωστρέφεια της πόλης. Το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία τόσο στους ντόπιους καλλιτέχνες όσο και στο κοινό να δουν πού κινείται η σύγχρονη θεατρική γλώσσα και πού βρισκόμαστε εμείς. Κρατώντας το Φεστιβάλ ενεργό διατηρούμε ανοιχτό έναν διάλογο με τη διεθνή σκηνή. Ψάχνουμε την ποιοτική, καινούργια φόρμα στη σκηνή, έργα τολμηρά. Κάποιοι θα συμφωνήσουν με τις επιλογές μας ενώ άλλοι ενδέχεται να διαφωνήσουν – τα πάντα στο θέατρο άλλωστε είναι συγκρουσιακά».
Ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ φτάνει τις 190.000 ευρώ – «πρόκειται για τον χαμηλότερο προϋπολογισμό θεατρικού φεστιβάλ στην Ευρώπη», όπως παρατήρησε ο κ. Πατσαλίδης.
Στη γραφειοκρατία που συνάντησαν οι διοργανωτές -ένα εμπόδιο για παράδειγμα ήταν η ηλεκτρονική τιμολόγηση- και η οποία απείλησε τη διοργάνωση του Φεστιβάλ αναφέρθηκε η θεατρολόγος, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του ΚΘΒΕ Αμαλία Κοντογιάννη. «Το πρόγραμμα ήταν έτοιμο ένα χρόνο πριν και η δυσκολία ήταν να φτάσει στην υλοποίηση», επισήμανε. «Ξεπερνώντας την αγωνία καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία, βρήκαμε συμπαραστάτες και είμαστε έτοιμοι για την έναρξη, εστιάζοντας καλλιτεχνικά σε αυτό που συμβαίνει σήμερα σε όλο τον κόσμο, σε όσα δυστοπικά βλέπουμε γύρω μας και στα οποία έρχεται ο καλλιτεχνικός αυτός διάλογος να φέρει φως και ελπίδα». Η κ. Κοντογιάννη αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμολογιακή πολιτική του Φεστιβάλ (τα εισιτήρια κοστίζουν από 8 ως 13 ευρώ), ενώ, όπως είπε, αρκετές δράσεις είναι δωρεάν.
Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με το Logan February και την ποιητική διάλεξη A Thousand Daemons, που διερευνά το δάσος στην παράδοση των Γιορούμπα και άλλων δυτικοαφρικανικών λαών ως συμβολικού τόπου κοινωνικής εξορίας, μυθικών συναντήσεων και μεταμόρφωσης.
Στις 7 Ιουνίου, το ποιητικό αναλόγιο του Daniel Blanga Gubbay, με τίτλο Reading the Sky, θα εστιάσει στις αποχρώσεις του ουρανού, κατά τη μετάβαση από τη μέρα στη νύχτα. Αντλώντας υλικό από αραβοεβραϊκές οικογενειακές ιστορίες και τη λογοτεχνία του φανταστικού, προβάλλει τον ουρανό σαν τόπο μνήμης, εκκεντρικότητας και σιωπηλής αντίστασης.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια. Στις 7 Ιουνίου η Tine Milz και ο Daniel Blanga Gubbay θα παρουσιάσουν ένα τρίωρο εργαστήριο γραφής, εστιασμένο στη στιγμή που η γραφή ξεκινάει. Στις 8 Ιουνίου, ο χορογράφος Ali Chahrour, σ’ ένα εργαστήριο σωματικού θεάτρου, θα διερευνήσει την έννοια του πένθους μέσα από μια παρηγορητική ποιητική χορογραφία.
Το πρόγραμμα
«A Thousand Daemons» Logan February
Σάββατο 31 Μαΐου, 20.00, Φουαγιέ Θεάτρου ΕΜΣ
«Offering for a Monster» Tamara Cubas
Σάββατο 31 Μαΐου και Κυριακή 1 Ιουνίου, 21.00, Θέατρο ΕΜΣ
«Hatched Ensemble» Mamelas Artistic Movement
Πέμπτη 5 Ιουνίου, Παρασκευή 6 Ιουνίου, 21.00, Θέατρο ΕΜΣ
«Whitewashing» Rebecca Chaillon & Aurore Déon
Πέμπτη 5 Ιουνίου, Παρασκευή 6 Ιουνίου, 21.00, Φουαγιέ Θεάτρου της ΕΜΣ
«Reading the sky» Daniel Blanga Gubbay
Κυριακή 8 Ιουνίου, 20.30. Φουαγιέ του Θεάτρου ΕΜΣ
«Τοld by my mother» Ali Chahrour
Κυριακή 8 Ιουνίου, 21.15, Θέατρο ΕΜΣ
«I have no name» El Conde de Torrefiel
Βασιλικό Θέατρο (εξωτερικός χώρος)
3 παραστάσεις/ημέρα: Δευτέρα 9 Ιουνίου, Τρίτη 10 Ιουνίου, Τετάρτη 11 Ιουνίου. Ώρες έναρξης: 19:30, 20:30, 21.30
«The History of Western Korean Theatre» του Jaha Koo
Πέμπτη 12 Ιουνίου, Παρασκευή 13 Ιουνίου, 21.00, Θέατρο ΕΜΣ
«L’ Addition» του Τim Etchells
Πέμπτη 12 Ιουνίου, Παρασκευή 13 Ιουνίου 21.00, Θέατρο ΕΜΣ
Οι συζητήσεις και τα εργαστήρια θα έχουν διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.
Κρατήσεις / Εισιτήρια
Κανονικό: 13 ευρώ
Εκπτωτικό Εισιτήριο (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό για 10 άτομα, Εκπαιδευτικών): 10 ευρώ
Φοιτητικό - Μαθητικό: 8€
Προπώληση: More.com
Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ