ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

Ο Αριστοτέλης ενώνει και τα Βαλκάνια 

Ακούστε το άρθρο 8'
12.05.2025 | 08:00
Ο Αριστοτέλης, ο μεγάλος φιλόσοφος της αρχαιότητας, θεμελιωτής της δυτικής σκέψης και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επιστρέφει νοητά στον γενέθλιο τόπο του μέσα από ένα σπουδαίο πολιτιστικό και επιστημονικό γεγονός.

Ο Δήμος Αριστοτέλη διοργανώνει στις 15 και 16 Μαΐου το 2ο Διεθνές Συμπόσιο «Following Aristotle» με θεματικό άξονα «Η μεσότητα του Αριστοτέλη ως αντανάκλαση στις βαλκανικές κοινωνίες». Με επίκεντρο τα Αρχαία Στάγειρα και την Ιερισσό, η φετινή εκδήλωση συνδυάζει τη σπουδαία φιλοσοφική κληρονομιά του Αριστοτέλη με τη σύγχρονη πολιτική και πολιτιστική ταυτότητα των Βαλκανίων.

Η Σύμβουλος Τουριστικής Πολιτικής του Δήμου Αριστοτέλη Μαρία Πάππα μιλά στα Μακεδονικά Νέα για το όραμα πίσω από το Συμπόσιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν υπουργοί και ηγετικά στελέχη υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, πρέσβεις, γενικοί πρόξενοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από τα Βαλκάνια, καθώς και για τις δράσεις που το συνοδεύουν, τον ρόλο της τοπικής κοινωνίας και τη στρατηγική ανάδειξης της περιοχής ως πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού.

Η Μαρία Πάππα 

Συνέντευξη στη Χρύσα Νάνου

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το «FollowingAristotle» και ποιος είναι ο στόχος της διοργάνωσης;

Η ιδέα ξεκίνησε με στόχο να αναδείξουμε τη βαθιά σύνδεση του τόπου μας με τον Αριστοτέλη. Είμαστε η γενέτειρα του μεγάλου φιλόσοφου, και παρόλο που η περιοχή ήταν γνωστή κυρίως για το Άγιο Όρος, θελήσαμε εδώ και χρόνια με τον Δήμαρχο Στέλιο Βαλιάνο να δώσουμε βαρύτητα και στην αριστοτελική κληρονομιά. Το Συμπόσιο «Following Aristotle» είναι ένα όχημα πολιτιστικής διπλωματίας, με το οποίο ενώνουμε φιλοσοφία, τουρισμό και πολιτιστικές ανταλλαγές.

-Φέτος το ανικείμενο είναι η «μεσότητα»  του Αριστοτέλη. Πώς επιλέχθηκε αυτή η θεματολογία;

Επιλέγουμε κάθε χρόνο θέματα εμπνευσμένα από το έργο του Αριστοτέλη. Αντλήσαμε το φετινό θέμα, τη «μεσότητα»,  από τα Ηθικά Νικομάχεια εκτιμώντας ότι είναι απόλυτα επίκαιρο: αναζητούμε την ισορροπία ανάμεσα στην υπερβολή και την έλλειψη, την ορθή πράξη, κάτι που αφορά τη σύγχρονη πολιτική και διοίκηση. Ζητήσαμε από τις βαλκανικές αποστολές να μας παρουσιάσουν πώς αυτή η φιλοσοφική έννοια μπορεί να εκφραστεί στη δική τους κοινωνία, αλλά και στην πολιτική ή αυτοδιοικητική πρακτική ώστε να φέρουμε τον Αριστοτέλη στο παρόν, μέσα από τη δική τους οπτική.

-Ποιες χώρες συμμετέχουν στο Συμπόσιο;

Συμμετέχουν οκτώ βαλκανικές χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο και Αλβανία. Πρόκειται για ένα συμπόσιο υψηλού επιπέδου, με συμμετοχή υπουργών, διπλωματών και πανεπιστημιακών. Η κάθε ενότητα εργασιών  ολοκληρώνεται με μουσική από την εκάστοτε χώρα, υπό την επιμέλεια του συνθέτη Χαράλαμπου Προδρομίδη.

-Υπάρχει κάποια σύνδεση του Συμποσίου με τον Μέγα Αλέξανδρο;

Αναμφίβολα. Ο Αριστοτέλης ήταν ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αυτό το αφήγημα, η σύνδεση δασκάλου και μαθητή, αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής μας. Ακόμη και χώρες που δεν περιμέναμε και οι οποίες πιστεύαμε ότι βρίσκονταν έξω από τη διαδρομή της εκστρατείας του Αλέξανδρου, όπως το Αζερμπαϊτζάν και  η Γεωργία, αλλά και πολλές ακόμη στην Ασία, νιώθουν πολιτιστική συγγένεια με τον Μακεδόνα στρατηλάτη, και αυτό είναι κάτι που μας συγκινεί και μας εντυπωσιάζει.

-Πώς αξιοποιείτε τουριστικά το Συμπόσιο και τις υπόλοιπες δράσεις σας;

Τα μετράμε όλα. Το 2010 η περιοχή είχε τουριστική σεζόν μόλις 40 ημερών. Πλέον, δουλεύοντας πάνω στον πολιτιστικό τουρισμό, έχουμε τουρίστες από πάνω από 40 διαφορετικές χώρες. Οι μεγαλύτερες αγορές μας είναι από την Ευρώπη, αλλά έχουμε ανοίξει και νέες αγορές, από τον Αραβικό κόσμο και την Ασία. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολυετούς δουλειάς και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.

Τα Αρχαία Στάγειρα

-Η τοπική κοινωνία πώς συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια;

Ο Δήμος χωρίς την τοπική κοινωνία δεν θα μπορούσε να καταφέρει τίποτα. Έχουμε δίπλα μας 192 τουριστικές επιχειρήσεις: ξενοδόχοι, παραγωγοί, εστιάτορες, όλοι συμβάλλουν. Δεν παράγουμε πολιτισμό μόνο, δημιουργούμε και οικονομική ανάπτυξη για τον τόπο.

-Στο πλαίσιο των δράσεων βλέπουμε και το «1ο Following Aristotle Συμπόσιο Μελιού». Τι ακριβώς είναι αυτό;

Το Συμπόσιο Μελιού είναι μια γιορτή που ενώνει την τοπική παραγωγή με την παράδοση και την επιστήμη. Θα γίνει στις 17 Μαΐου στην Αρναία, στο άλσος της Αγίας Παρασκευής. Θα μιλήσουν ακαδημαϊκοί και μελοπαραγωγοί από την Ελλάδα και τη Σλοβενία, ενώ θα υπάρχει και γευσιγνωσία με πιάτα βασισμένα στο μέλι, σε συνεργασία με τη γνωστή chef Ντίνα Νικολάου. Έχουμε και συμμετοχή μαθητών με στόχο να κατανοήσουν τη σημασία της μέλισσας και της παραγωγής μελιού.

-Υπάρχει πρόβλεψη για συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας σε μελλοντικές διοργανώσεις;

Ναι, ήδη σχεδιάζουμε για το 2026 ένα Συμπόσιο σε συνεργασία με σχολεία από την Ιταλία. Θέλουμε να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά, όχι μόνο να γνωρίσει τον Αριστοτέλη αλλά και να σκεφτεί δημιουργικά πάνω στα διδάγματά του. Επίσης σχεδιάζουμε για το ίδιο έτος ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός με τη Γεωργία.

Πώς φαντάζεστε το μέλλον των «Αριστοτελείων»;

Θέλουμε να τα κάνουμε έναν θεσμό διεθνούς εμβέλειας. Το φετινό δείπνο του συμποσίου θα είναι ένα δείγμα του πώς συνδυάζουμε την αρχαιοελληνική παράδοση με το σήμερα. Ο chef Τάσος Παρασκευαΐδης έχει δημιουργήσει ένα μενού βασισμένο σε έρευνες για την αρχαία ελληνική κουζίνα: με ελιές, ντόπιο μοσχάρι, κατσικίσιο και καπνιστό τυρί και γαλατούτα ή γαλατόπιτα, συνοδευόμενα από κρασί του Αγίου Όρους και της αριστοτελικής περιοχής. Όλα αυτά δίνουν ταυτότητα στο Συμπόσιο και καθιστούν τα Αριστοτέλεια μοναδικά.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε μέσα από όλες αυτές τις δράσεις;

Θεωρούμε ότι έχουμε μια υποχρέωση προς την ιστορία και τον τόπο μας. Δεν αρκεί να λες «είμαι από τη γενέτειρα του Αριστοτέλη» ή «η Μακεδονία είναι ελληνική». Πρέπει να το δείχνεις μέσα από τις πράξεις σου, τον πολιτισμό σου, την ποιότητα των διοργανώσεων. Αν πετύχουμε να γέφυρα μεταξύ των χωρών, να συμβάλουμε στην ανάπτυξηδιεθνών σχέσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών αλλά και  να φέρουμε καρπούς στην τοπική οικονομία, τότε έχουμε πετύχει τον στόχο μας.

Χρύσα Νάνου