Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης, μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, «δεν πρόκειται για αυτοδιαγνωστικά τεστ» και πραγματοποιούνται αυστηρά από γιατρό.
«Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από τον γονέα στο παιδί του. Ούτε πραγματοποιούνται στο φαρμακείο. Οι πολίτες τα προμηθεύονται από το φαρμακείο, αλλά η εξέταση γίνεται αποκλειστικά είτε από παιδίατρο, είτε από παθολόγο ή μικροβιολόγο».
Ερωτηθείς για πιθανή έλλειψή τους, δεδομένης της υψηλής ζήτησης, ο ίδιος τονίζει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ως προς τη διαθεσιμότητά τους. «Δεν αναμένουμε σημαντικές ελλείψεις. Και αν υπάρξει κάποια καθυστέρηση, θα είναι απολύτως προσωρινή», διαβεβαιώνει ο κ. Ευγενίδης. «Ο εφοδιασμός των φαρμακείων γίνεται με ταχύτητα και επάρκεια. Τα μικρά προβλήματα που παρατηρήθηκαν οφείλονταν κυρίως στο Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο λειτουργούσαν μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία, ενώ και οι αποθήκες που μας προμηθεύουν ήταν κλειστές. Από σήμερα, η εικόνα ομαλοποιείται», εξηγεί.
Ο πρόεδρος του ΦΣΘ σημειώνει ότι, παρότι εκφράζεται ανησυχία από τους γονείς, οι ίδιοι δείχνουν αρκετά ψύχραιμοι. «Μία ανησυχία υπάρχει από τους γονείς, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Όλοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πώς θα προφυλαχθούν», σημειώνει σχετικά.
Όπως εξηγεί, η έγκαιρη διάγνωση είναι το «κλειδί» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου. «Είναι μια λοίμωξη που μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί να εντοπιστεί εγκαίρως. Τα διαγνωστικά τεστ συμβάλλουν σε αυτό. Η γενική εικόνα του ασθενούς είναι σημαντική. Αν σε ένα παιδί παρουσιαστεί υψηλός πυρετός -ιδιαίτερα πάνω από 38 ή 39 βαθμούς Κελσίου- απαιτείται άμεσα επίσκεψη στον παιδίατρο», επισημαίνει.
«Το μικρόβιο αυτό δεν επιβιώνει σε επιφάνειες, σε μισή με μια ώρα έχει πεθάνει»
Για το αν ήταν απαραίτητο να κλείσουν σχολεία σε όλη τη χώρα, έπειτα από τα κρούσματα στρεπτόκοκκου μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εκφράζοντας ξεκάθαρα τη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη απόφαση.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε: «Είμαι κάθετα αντίθετος στο κλείσιμο των σχολείων. Δεν υπάρχει τέτοια οδηγία από τον ΕΟΔΥ, δεν είναι χρήσιμο κάτι τέτοιο. Την απόφαση αυτή την παίρνουν οι δήμοι».
«Όλο αυτό ξεκίνησε με τον Δήμο Αθηναίων που έκλεισε 4-5 σχολεία ΕΠΑΛ με ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας που αποδείχθηκε εγκεφαλίτιδα. Κακώς γράφτηκε ότι ο Δήμος πήρε την απόφαση μαζί με τον ΕΟΔΥ, δεν είχε καμία συνεννόηση μαζί μας», όπως επεσήμανε.
«Δεν τα κλείνουμε τα σχολεία και δεν κάνουμε απολύμανση, δεν χρειάζεται. Ο ΕΟΔΥ παγίως δεν συστήνει κλείσιμο σχολείων, είναι βαρύ μέτρο δημόσιας υγείας και πρέπει να το εφαρμόζουμε με φειδώ και εκεί που πρέπει», δήλωσε για να εξηγήσει:
«Καταρχήν, κρούσματα στρεπτοκόκκου είχαμε και θα έχουμε. Ο στρεπτόκοκκος κάνει μια λοίμωξη από ήπια μέχρι πολύ σοβαρή. Σπάνια έχουμε τη σοβαρή λοίμωξη, το λεγόμενο "διεισδυτικό" στρεπτόκοκκο. Πολύ συχνά έχουμε τον στρεπτόκοκκο ως αμυγδαλίτιδα. Κι εσείς μπορεί να έχετε βιώσει ή και τα παιδιά σας. Όλοι οι παιδίατροι έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές στρεπτόκοκκο. Άρα έχουμε αυτές τις δυο μορφές».
«Το μικρόβιο αυτό δεν επιβιώνει σε επιφάνειες. Σε μισή με μια ώρα έχει πεθάνει από μόνο του, άρα δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτούς τους ψεκασμούς. Αυτό που έχει νόημα είναι πρώτον τα παιδιά που πάσχουν να μείνουν στο σπίτι μέχρι να πάρουν τουλάχιστον 24 με 48 ώρες αντιβίωση, ώστε να μη μεταδίδουν. Επίσης, καθαρισμός της τάξης, κάτι που όμως συστήνεται πάντα, και να ενισχύσουν λίγο την ατομική τους υγιεινή, που σημαίνει καλό πλύσιμο χεριών, και κυρίως να έχουν πάντα μια εγρήγορση οι γονείς».
Ποια σχολεία είναι κλειστά σήμερα (26/5)
Κρούσματα στρεπτόκοκκου έχουν εντοπιστεί σε περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα αρκετά σχολεία να μένουν προληπτικά κλειστά σήμερα, Δευτέρα (26/05).
Στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κλειστό παραμένει το σχολικό συγκρότημα στην Πλατεία Σκρα, όπου στεγάζονται το 5ο και το 13ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το 27ο Νηπιαγωγείο. Κλειστό παραμένει και το Κλειστό Γυμναστήριο του συγκροτήματος. Το ίδιο ισχύει για το 2ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και το 9ο Νηπιαγωγείο στην ίδια περιοχή.
Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο δήμος με ανάρτησή του, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία απολύμανσης του σχολικού συγκροτήματος στην Πλατεία Σκρα.
Συγκεκριμένα, ειδικό συνεργείο προχωρά σε απολύμανση όλων των χώρων στο συγκρότημα όπου βρίσκονται το 27ο νηπιαγωγείο, το 5ο και το 13ο Δημοτικό Σχολείο καθώς και το Κλειστό Γυμναστήριο, μετά την καταγραφή κρούσματος στρεπτόκοκκου σε νήπιο. «Ο Δήμος Καλαμαριάς βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ώστε να ληφθεί κάθε μέτρο για την προστασία των παιδιών και την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου.
Στον δήμο Δέλτα, μετά από τέσσερα περιστατικά που εντοπίστηκαν σε σχολεία των Κυμίνων και της Σίνδου, πραγματοποιούνται προληπτικές απολυμάνσεις, ενώ στον δήμο Ωραιοκάστρου, κρούσμα εντοπίστηκε στο 6ο Νηπιαγωγείο.
Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στρεπτόκοκκου και σε μαθητές σχολικών μονάδων του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, έγιναν γνωστά αργά το βράδυ του Σαββάτου (24/5). Σύμφωνα με πληροφορίες, με ευθύνη του δήμου έγιναν απολυμάνσεις στα σχολεία, όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα, καθώς και σε ένα ακόμη που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του δήμου Σερρών, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων: 4ο και 17ο Δημοτικό Σχολείο, το 8ο και 25ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το Μουσικό Σχολείο, τα οποία σήμερα παρέμειναν κλειστά.
Στην Αττική, τα 1ο και 5ο Νηπιαγωγεία Βύρωνα δεν λειτουργούν προληπτικά.
Τέλος, στην Κρήτη, δεν λειτουργεί σήμερα το Νηπιαγωγείο Καστελλίου στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στο 2ο Νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου Ρεθύμνου.
Τι χρειάζεται να κάνουμε
- Πρώτα από όλα το όποιο κρούσμα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι τουλάχιστον 24 ώρες αφού πάρει αντιβίωση για να σταματήσει να μεταδίδει και μετά να πάει στο σχολείο.
- Στο σχολείο παίρνουμε μέτρα ενισχυμένης ατομικής υγιεινής.
- Πλύσιμο χεριών - Πάντα πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά να μοιράζονται αντικείμενα, το μπουκάλι με το νερό κτλ.
- Αυξημένη καθαριότητα στην τάξη.
- Δύο ειδών λοιμώξεις
«Εμείς ως ΕΟΔΥ, επειδή είδαμε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες και εδώ είχαμε μια αύξηση μετά τον Covid, στήσαμε ένα σύστημα καταγραφής για τις σοβαρές μορφές, για τις διεισδυτικές. Το 2023 που στήσαμε το δίκτυο είχαμε 90 κρούσματα, το 2024 είχαμε 68 και μέχρι τις 22/5 έχουμε 24 κρούσματα περίπου.
Η θνητότητα είναι μεγάλη, είναι υψηλή, είναι περίπου 25%. 1 στα 4 άτομα που νοσεί περίπου πεθαίνει αλλά είναι η διεισδυτική μορφή. Ταυτόχρονα έχουμε και εκατοντάδες άλλα κρούσματα τα οποία δεν έχουν την σοβαρότητα της διεισδυτικής μορφής του στρεπτόκοκκου», σημειώνει σχετικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Τα πρώτα σημάδια
- Αν μιλάμε για διεισδυτική μορφή, το παιδί είναι πολύ πεσμένο.
- Ξεκινάει με πονόλαιμο και πυρετό και κάνει υψηλό πυρετό.
- Άρα οι γονείς το επόμενο που πρέπει να κάνουν, εφόσον έχουμε κρούσματα σε κάποιο σχολείο, να είναι σε εγρήγορση και με το παραμικρό σύμπτωμα στο παιδίατρο τους.
- Το ίδιο και οι καθηγητές και οι δάσκαλοι.