Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, πρότεινε το ταμείο τον Μάρτιο, καθώς αυξήθηκαν οι φόβοι των Ευρωπαίων ηγετών ότι δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα τους υπερασπιστεί από επιθέσεις.
Θορυβημένες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και φοβούμενες ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον επόμενο στόχο της Μόσχας, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά περισσότερο από 30% τα τελευταία τρία χρόνια. Όμως οι ηγέτες της ΕΕ λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
Η πρωτοβουλία της ΕΕ, γνωστή ως Δράση Ασφάλειας για την Ευρώπη (SAFE), επιδιώκει να καταρρίψει τα εθνικά εμπόδια με τη χρηματοδότηση κοινών έργων μεταξύ των χωρών της ΕΕ και έχει έντονο το στοιχείο «αγοράστε ευρωπαϊκά», καθώς στοχεύει στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της ηπείρου.
Για να μπορεί ένα έργο να τύχει χρηματοδότησης από την SAFE, το 65% της αξίας του πρέπει να προέρχεται από εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ, στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή στην Ουκρανία.
Ωστόσο, εταιρείες από χώρες που έχουν υπογράψει Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Άμυνας με την ΕΕ μπορούν επίσης να είναι επιλέξιμες, εφόσον πληρούν περαιτέρω προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία υπέγραψε μια τέτοια συμφωνία με την ΕΕ τη Δευτέρα, φέρνοντας βρετανικές εταιρείες όπως η BAE Systems ένα βήμα πιο κοντά στη συμμετοχή τους σε έργα SAFE.