Guardian

Η κυβέρνηση Μακρόν εξετάζει απαγόρευση της μαντίλας σε ανήλικες κάτω των 15 ετών

Ακούστε το άρθρο 8'
22.05.2025 | 00:00
Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για κορίτσια κάτω των 15 ετών σε όλους τους δημόσιους χώρους, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος προήδρευσε κυβερνητικής σύσκεψης υψηλού επιπέδου με αντικείμενο τον «πολιτικό ισλαμισμό» στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις έως τον Ιούνιο, μετά την παρουσίαση των «ανησυχητικών» ευρημάτων μιας έκθεσης που ο ίδιος είχε παραγγείλει το 2023, αναφορικά με τη δράση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη χώρα.

Η έκθεση καταλήγει ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα - το ισλαμιστικό κίνημα που ιδρύθηκε στην Αίγυπτο πριν από σχεδόν έναν αιώνα και θεωρείται θεμέλιο του σύγχρονου πολιτικού Ισλάμ - συνιστά «απειλή για την εθνική συνοχή», καθώς και κίνδυνο υπονόμευσης «του κοινωνικού ιστού και των δημοκρατικών θεσμών» της Γαλλίας.

Πριν τη συνεδρίαση, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής του προεδρικού κόμματος Renaissance, Γκαμπριέλ Ατάλ, πρότεινε νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τη χρήση μαντίλας από κορίτσια κάτω των 15 ετών σε δημόσιους χώρους.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien, η ισλαμική μαντίλα που φορούν ανήλικα κορίτσια «υπονομεύει σοβαρά την ισότητα των φύλων και την προστασία των παιδιών». Ο ίδιος πρότεινε επίσης τη θέσπιση ποινικής ευθύνης για τους γονείς που εξαναγκάζουν τις κόρες τους να φορούν μαντίλα.

Οι προτάσεις του Ατάλ προκάλεσαν αντιδράσεις στην αριστερά. Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζερόμ Γκεντζ κατηγόρησε τον Ατάλ ότι «κυνηγά την ακροδεξιά» και χρησιμοποιεί το κοσμικό κράτος ως όπλο κατά των μουσουλμάνων.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε ότι η έκθεση για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα θα δοθεί στη δημοσιότητα έως το τέλος της εβδομάδας και, λόγω της σοβαρότητάς της, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να καταθέσει προτάσεις χωρίς καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που έχει στην κατοχή του αντίγραφο της έκθεσης, το κείμενο περιγράφει μια «από τα κάτω προς τα πάνω» εξάπλωση του ισλαμισμού, κυρίως μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, σχολείων και αθλητικών συλλόγων. Η έκθεση εκτιμά ότι η απειλή είναι «βραχυπρόθεσμη έως μεσοπρόθεσμη».

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η πρόταση για την απαγόρευση της μαντίλας θα συμπεριληφθεί στις τελικές εισηγήσεις της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2022, η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν - που ήρθε δεύτερη -  είχε ταχθεί υπέρ της καθολικής απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας σε όλους τους δημόσιους χώρους για γυναίκες κάθε ηλικίας.

Στη Γαλλία, η ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύει στους δημόσιους υπαλλήλους, στα σχολεία και στα νοσοκομεία να φορούν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα, όπως χριστιανικούς σταυρούς, εβραϊκά κιπά, τουρμπάνια ή μαντίλες. Η χώρα είναι κοσμική δημοκρατία που στηρίζεται στον αυστηρό διαχωρισμό κράτους και θρησκείας, με στόχο την ισότητα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Το κράτος οφείλει να τηρεί ουδετερότητα, αλλά και να διασφαλίζει την ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης.

Το 2004, η Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση ισλαμικής μαντίλας – και γενικά κάθε θρησκευτικού συμβόλου – στα δημόσια σχολεία, με το επιχείρημα ότι ο σχολικός χώρος πρέπει να παραμένει ουδέτερος απέναντι σε κάθε θρησκεία. Πρόσφατα, εξετάζεται επίσης πρόταση για την απαγόρευση της μαντίλας και στις εγχώριες αθλητικές διοργανώσεις.

Αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων ανέφερε πως η σύνταξη της έκθεσης κρίθηκε αναγκαία, καθώς η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει παρουσία στην Ευρώπη και «στόχος της είναι σαφώς η Ευρώπη». Τόνισε, δε, την ανάγκη «ευαισθητοποίησης του ευρωπαϊκού κοινού».

Ωστόσο, ο ίδιος εκπρόσωπος διευκρίνισε: «Συμφωνούμε απόλυτα ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όλοι οι μουσουλμάνοι ως ένα και το αυτό». Και πρόσθεσε: «Ο αγώνας μας είναι απέναντι στον ισλαμισμό και τις ριζοσπαστικές του εκφάνσεις».

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα σε μια περίοδο που η δημόσια συζήτηση στη Γαλλία κυριαρχείται από θέματα εθνικής ταυτότητας και σχέσης με το Ισλάμ.

Μιλώντας πριν από τη σύσκεψη, ο Ρεταϊό δήλωσε πως ο πολιτικός ισλαμισμός «διεισδύει σιωπηλά σε αθλητικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους» και ότι επιδιώκει να επιβάλει σε ολόκληρη τη γαλλική κοινωνία «τον νόμο της Σαρία».